Německo: Po ztroskotání koaličních jednání signalizuje Merkelová připravenost k novým volbám

22. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že by dala přednost novým volbám před menšinovou vládou, poté co ztroskotala jednání od tříčlenné koalici. Avšak německý prezident prohlásil, že strany dluží voličům pokus o vytvoření vlády.


Podle Merkelové byla hlavní překážkou koaliční dohody imigrace. Kancléřka byla nucena jednat se Zelenými a liberální FDP po oslabení své podpory ve volbách z 24. září, v nichž posílila ultrapravicová AfD kvůli jejímu rozhodnutí z roku 2015 vpustit přes milion migrantů.

Selhání předběžných koaličních jednání vyvolalo očekávání nových voleb a zpochybnilo budoucnost kancléřky po 12 letech u moci.

Třiašedesátiletá Merkelová je skeptická k menšinové vládě a preferuje nové volby. Podle prezidenta Steinmeiera ale Německo čelí nejhorší krizi vládnutí za 68 let poválečné historie, takže prezident vyvíjí na strany tlak, aby "sloužili zemi" a pokusily se vytvořit vládu.

Zdá se, že jeho slova míří na FDP, která odešla z koaličních jednání, a SPD, která v pondělí vyloučila obnovení velké koalice s konzervativci.

Německé vedení je považováno za klíčové pro EU, která se potýká s reformou vládnutí a nadcházejícím odchodem Británie. Proto oznámení šéfa FDP Lindnera, že odchází z koaličních jednání, znepokojilo investory a způsobilo přechodný propad kurzu německých akcií a eura.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6434

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2017