Zastavme nesmyslné odebírání dětí!

28. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Dcera naší klientky má lehké mentální postižení. V září 2013 nastoupila na základní školu, kde potřebovala asistenta pedagoga a individuální vzdělávací plán. Klientka pro svou dceru chtěla asistenta pedagoga i ve školní družině a na škole v přírodě, na což má podle zákona právo (viz informace na stránkách MŠMT).

Škola nebyla schopna zákonné požadavky naplnit. Naopak požadovala po klientce, aby zajistila osobního asistenta a hradila si jej sama.

 Pro účast dcery na škole v přírodě klientka nabídla svou přítomnost a asistenci, která však byla školou také odmítnuta. Místo zajištění pomoci pro dceru naší klientky došlo k nepochopitelnému zvratu. Škola kontaktovala OSPOD. Pracovnice OSPOD podala k soudu návrh na zahájení řízení o nařízení výchovného opatření, z důvodu údajně špatné komunikace klientky se školou. OSPOD pochybil v tom, že ihned šáhl po nejtěžším kalibru, který má k dispozici, bez toho, aniž by s klientkou konzultoval, v čem shledává nedostatky a ihned se obrátil na soud, to je v přímém rozporu se zákonem (viz zde). Klientce hrozí odebrání dcery a její umístění do ústavní výchovy. Pomozte nám zabránit odebrání dítěte a změnit tuto praxi OSPOD, kdy jsou rodiče nezákonným způsobem zastrašováni, místo toho, aby jim byla poskytnuta podpora. Děkujeme!

OSPOD má poskytovat podporu ohroženým dětem, a nikoliv zastrašovat a šikanovat rodiče bez toho, aby jim sdělil důvod svých zásahů!

Zdroj a další informace ZDE

0
Vytisknout
11050

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2018