Írán: Už 21 civilistů bylo usmrceno při potyčkách s policií

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Aktualizace: Dalších devět mrtvých, demonstrace pokračují. Celkem už bylo při protivládních demonstracích v Íránu, které se rozšířily po celé zemi, usmrceno 21 osob.


Demonstranti ignorovali varování úřadů, aby přestali demonstrovat, jinak je zasáhne "železná pěst". Dochází ke scénám, které jsou stále násilnější.



Demonstrace vznikly ve čtvrtek poté, co se v severovýchodním Íránu shromáždili aktivisté protestující proti umírněnému íránskému prezidentu, avšak brzo se rozšířily po celé zeme. Zpočátku šlo o protesty proti hospodářskému ožebračení Íránců, pak se rychle proměnily v politické protesty. Nejméně 400 osob bylo za posledních pět dní zatčeno. Z videozáznamů vyplývá, že jedná pořádková policie nyní násilněji. Demonstranti také nyní útočí na vládní budovy a rozbíjejí okna.

V pondělí pokračovaly protesty po pátý den. Jeden policista měl být v pondělí večer zastřelen v městě Najafabad v provincii Isfahan, podle tiskové kanceláře blízké Revolučním gardám prý demonstranty.

Prezident Rouhani uvedl, že chce, aby se politická atmosféra v Íránu otevřena, avšak že je přesvědčen, že demonstrace Írán přežije bez potíží.

"Lidé se postaví proti menšině, která skanduje protizákonná hesla a uráží posvátné věci a revoluční hodnoty a ničí veřejný majetek," dodal.


Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10341

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2018