Politik rakouských Svobodných rezignoval kvůli neonacistickému zpěvníku

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Vysoce postavený člen rakouské ultrapravicové strany Svobodných (FPÖ) rezignoval na všechny funkce po odhalení, že bratrstvo, v jehož vedení donedávna působil, používalo antisemitský zpěvník zlehčující vraždění Židů.


Skandál zvyšuje tlak na protiimigrační stranu i na lidovce kancléře Sebastiana Kurze, který vloni se Svobodnými vytvořil koaliční vládu.

Svobodní kvůli skandálu zrušili Landbauerovu kandidaturu do dolnorakouské vlády, načež prohlásil, že nebude členem zemského parlamentu a přerušil členství ve straně.

Vláda plánuje rozpustit kontroverzní bratrstvo Germania, které publikovalo urážlivý zpěvník.

Vyšetřovatelé zkoumají, zda se čtyři lidé nedopustili popírání holokaustu a dalších zločinů spojených s nacismem, ale Landbauer mezi tyto osoby nepatří.

Vicekancléř a šéf Svobodných Heinz-Christian Strache přivítal politikův odchod a prohlásil, že "antisemitismus nemá místo" v jeho straně a ultrapravicových bratrstvech. Sám Strache měl v minulosti vazby na extrémistické skupiny.

Kontroverzní zpěvník publikovaný v roce 1997 údajně obsahuje verše jako "Přidejte plyn... můžeme to dotáhnout na sedm milionů," další písně oslavují SS a nacistické výsadkáře, kteří se dopustili válečných zločinů v Řecku.

Landbauer byl donedávna místopředsedou spolku Germania. Zhruba 40 % členů jeho strany včetně ministrů patří ke členům ultrapravicových bratrstev, z nichž mnohá propagují znovupřipojení Rakouska k "Velkoněmecku", tvrdí hlavní rakouská židovská organizace.

Vládě se nemusí podařit spolek Germania rozpustit, pokud se neprokáže, že písně obsažené ve zpěvníku byly skutečně zpívány.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8222

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2018