Brexit: Útoky na britskou státní službu připomínají třicátá léta v Německu

4. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Britský "poslanec pro 18. století", fundamentalistický stoupenec brexitu Jacob Rees-Mogg


Britští poslanečtí stoupenci brexitu, kteří obviňují státní úředníky, že sabotují britský odchod z EU, používají nebezpečných taktik podobných taktikám pravicových německých nacionalistů v období mezi dvěma světovými válkami, varoval bývalý šéf britské státní služby Andrew Turnbull.

Ultrakonzervativní "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg se v parlamentě vyjádřil, že činitelé britského ministerstva financí prý "záměrně sabotují brexit". Rees-Mogg opakoval lživé tvrzení, že odborníci pracující na britském ministerstvu financí "záměrně falšují data", aby zdůraznili záporný dopad brexitu pro britskou ekonomiku.




Lord Turnbull patří k celé řadě vysoce postavených osobností, které jsou znepokojeny útoky na britskou státní službu. Turnbull konstatoval, že útoky na britské státní úředníky připomínají mýtus o "bodnutí do zad", který vznikl v Německu po první světové válce a později ho převzali nacisté.

"'Dolchstoss' znamená 'bodnutí do zad," vysvětlil. "Po první světové válce vzniklo příměří, ale německá armáda byla považována za poraženou. Pak, na začátku nacistické éry, vznikl mýtus 'bodnutí do zad'. Argumentovalo se, že  'naše velká armáda nebyla nikdy poražena, ale byla bodnuta do zad civilisty, liberály, komunisty, socialisty a židy'. To právě se snaží dnes v Británii dělat stoupenci brexitu. Prohrávají svou argumentaci, protože nejsou schopni přesvědčit veřejnost o svých extravagantních příslibech, a tak se obracejí a tvrdí: 'Všechno by bylo v pořádku, kdyby nás neblokovala státní správa.'"

V minulých dnech byla zveřejněna tajná zpráva britské vlády, podle níž budou všechny varianty odchodu Británie z EU katastrofou, a pokud Británie odejde z EU bez dohody, britská ekonomika se zmenší o 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7684

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2018