Sýrie: Jeskynní nemocnici v Kafr Zajtě zasáhlo pět náletů

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Ve čtvrtek v poledne místního času zasáhlo Jeskynní nemocnici ve městě Kafr Zajta v provincii Hamá pět náletů, které způsobily těžké škody. Útoky prorazily střechu vstupu, která byla tvořena šesti metry zeminy. Nejsou hlášeny oběti na životech.


Nemocnice byla následně evakuována a musela přerušit činnost. Jeskynní nemocnice vybudovaná na úpatí hory poskytuje řadu specializovaných služeb, včetně ortopedických. Všechna péče je poskytována zdarma.

Jen v letošním roce nemocnici zasáhly čtyři útoky, naposledy 30. ledna.

Po masivních útocích na nemocnice v provincii Hamá v roce 2014 se místní medici rozhodli postavit nemocnici v jeskyni. Zesnulý doktor Hasan al-Arádž a doktor Abdalláh Darvíš založili nemocnici, kterou chrání více než 20 m vrstva skály. Doktor Arádž byl zabit 13. dubna 2016 při odjezdu za pacienty. Raketa zasáhla ambulanci, kterou řídil. Bylo mu 46 let.

V roce 2018 dramaticky eskalovaly útoky na zdravotnickou infrastrukturu a civilní oblasti v částech země dosud kontrolovaných protiasadovskou opozicí. Na damašském předměstí Východní Ghúta byl včera zaznamenán letos již třetí chemický útok, celkově v Sýrii pátý.

Oblasti, které se stávají cílem útoků, jsou součástí tzv. deeskalačních zón zřízených (podle dohod údajně garantovaných Ruskem, které ovšem nedokáže ovlivnit chování Íránu a Asadova režimu a samo tyto dohody každodenně porušuje - pozn. KD) na ochranu civilistů před nálety. V provincii Idlíb, kde v rozporu s dohodami probíhá masivní režimní ofenzíva, žije 2,6 milionu Syřanů; mnozí z nich již utekli před násilím několikrát.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8193

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2018