Íránské protesty v perspektivě

7. 2. 2018

čas čtení 4 minuty
První hesla vyvolávaná demonstranty 28. prosince se týkala rapidně rostoucích cen a nezaměstnanosti, napsal Heshmat Alavi. Rozsah nezaměstnanosti v Íránu je občas neuvěřitelný, zejména když vezmete v úvahu fakt, že držitelé magisterského diplomu jsou považováni za obyčejné dělníky na stavbě, nosiče na bazaru a při podobných příležitostech, když se zoufale snaží sehnat prostředky k přežití.


Pohled do statistik státních médií umožňuje učinit si obrázek a pochopit velikost časované bomby tikající pod íránskou politickou infrastrukturou.

Íránská státní televize vysílá rozhovory s obyčejnými dělníky, kteří ve skutečnosti mají doktorský nebo magisterský titul, a někteří se umístili na olympiádě a ve světových soutěžích.

Nicméně vzhledem k nedostatku pracovních míst v Íránu je můžete vidět, jak pracují coby zedníci, v bezpečnostních agenturách nebo i jako vrátní. Když se jich ptají, mnozí se odvolávají na nedostatek "kontaktů" s lidmi na vyšších místech, které by jim poskytly příležitost - a které jiní mají, takže navzdory chybějícímu vzdělání šanci dostanou.

"Aghazadeh", což znamená narodit se ve slavné rodině, je pojem používaný v Íránu k označení menšiny, která se těší privilegiím bez toho, aby se musela snažit.

300 lidí zavolalo do studia v reakci na televizní reklamu, že se hledá člověk s vysokoškolským vzděláním. Pořad odvysílal řadu telefonátů a jeden z mladíků se dozvěděl, že jde o pozici umývače nádobí, s dotazem, zde má pořád zájem. Mladík s magisterským titulem po výmluvné pauze odpověděl kladně.

Írán není normální stát, který by měl povinnost předkládat transparentní zprávy o svém stavu a hospodaření. To se týká i nezaměstnanosti.

Deník Kayhan známý jako hlásná trouba nejvyššího vůdce Alího Chameneího, napsal: "Tři miliony lidí bez práce jsou výsledkem zanedbávání výrobních linek... Údaje o nezaměstnanosti v zemi stouply z 3 203 398 v březnu 2017 na 3 366 973 za pouhé tři měsíce."

Porovnejte tyto údaje s těmi, které přinesla polooficiální agentura Tasnim, o níž se tvrdí, že je spojena s jednotkami Kuds Revolučních gard.

"Máme šest milionů nezaměstnaných, podle oficiální vládní statistiky," tvrdí agentura. Deník Abrar citoval poslance, který prohlásil: "Nezaměstnanost v zemi je vyšší než existující údaje."

"Máme 15 milionů lidí bez práce po celé zemi," tvrdí Ibrahim Razaghi, známý ekonomický expert blízký režimu. Jeho prohlášení přinesla polooficiální agentura Fars spojená s Revolučními gardami.

Ještě horším podmínkám čelí íránské ženy. "Nezaměstnanost mezi ženami ve věku přes 20 let se zvýšila pětinásobně," tvrdí Ali Rabei, ministr družstevnictví, práce a sociálního zabezpečení pro ShomaNews.

Jednou z dezinformačních metod používaných režimem je neustále předkládat veřejnosti protikladné nebo zavádějící údaje.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které stojí za nezaměstnaností, je absence politiky ohledně dovozů a její zničující dopad na domácí průmysl a zemědělství. Deník Kayhan přináší informace, které nepotřebují další vysvětlení.

"Nejméně 30 předních ekonomických značek a továren, včetně Arj, Darugaru, Azmayeshe, Pars Electric, Isfahan Polyacril, Irana Tiles, Tabriz Car Manufactory, Istake, Isak Bicycle Manufactory, Varamin Sugar Cubes, Ghoo (Swan) Vegetable Oil, Ray Chipping a Iran Wood už není ekonomicky aktivních. Konec těchto značek vedl v posledních čtyřech letech k nezaměstnanosti kolem jednoho milionu lidí. Na jedné straně kolem 60 % íránských továren končí a zbývajících 40 % v posledních čtyřech letech pracuje na 30 % kapacitu, na druhé straně 20 - 25 % továren pracující na 50 % kapacity zdvojnásobilo problémy dělníků v každodenním životě."

Ekonomika a obyčejní Íránci trpí, zatímco malé procento lidí u moci profituje z dovozu levného zboží.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8544

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2018