Mezitím v Absurdistánu 57:

Vážně znečištěné životní prostředí, "nafta musí špinit", výboje prokurátorů, "protipolské" filmy a Kaczyňského další vítězství

13. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut


Tento týden oslavuje Vratislav vítězství v onlinové soutěži "Nejlepší evropská destinace 2018".  Vratislav v ní získala více hlasů než Londýn, Lisabon či Praha. Stalo se to v důsledku hlasování lidí ze 146 zemí světa, Avšak minulý týden Vratislav zaznamenala také jedno poněkud méně oslavované vítězství: krátce se stala nejznečištěnějším městem na této  planetě, a předstihla tak známá znečištěná města jako Dillí nebo Peking.

Tentokrát si můžeme klást vinu jedině sami sobě. Ano, politikové už příliš dlouho předstírají, že tento problém neexistuje, jako například bývalý ministr životního prostředí Jan Szyszko, který tvrdil, že smog v Polsku je vlastně písek, který byl přivát větrem ze Sahary.  Ano, za všechno mnohou přece ti zatracení Arabové!


Avšak vážně, problém znečištění životního prostředí v Polsku způsobují často obyčejní lidé. Jak se to říká v onom vtipu: Poláci třídí své odpadky na dvě skupiny: na ty odpadky, které se dají pálit za dne, a na ty, s jejichž pálením je nutno počkat na noc, aby sousedi neviděli černý kouř vycházející z komína. Problém je, že není potřeba to znečištění vidět. Často navštěvuju Polsko v listopadu, když už se začalo topit, a když jedete po venkově, CÍTÍTE SMRAD z města, než se při příjezdu k němu objeví jeho první světla. Není to vůbec překvapující, protože mnoho Poláků naprosto ignoruje své sousedy i životní prostředí. Pálí staré pneumatiky, láhve z umělé hmoty i další toxický odpad. Je to běžné. Obdobně mnozí Poláci považují ekologické normy omezující zplodiny automobilů za levičácký, evropsky byrokratický útlak, a zatímco praxe tzv. "rolling coal"  (záměrné modifikace naftového motoru, aby vydával černý kouř), tak populární v USA, je v Polsku zatím obdivována jen na internetu, populárním nástrojem pro vylaďování motoru u automobilů na naftu je nálepka, hrdě prohlašující, že "Nafta musí špinit". 

Dílny nabízející odstranění filtrů DPF (filtrujících pevné částice) z osobních i nákladních automobilů otevřeně inzerují tyto své služby. 

To samozřejmě neznamená, že by si Poláci nevážili čistoty - váží si jí, pokud jde o rasovou nebo dokonce národnostní čistotu. Nedávno jela jedna třináctiletá školačka na školní výlet do Národního střediska pro jaderný výzkum a tam ji odmítli povolit z bezpečnostních důvodů vstup. Je to pochopitelné, v důsledku strategického významu této instituce musejí cizinci dostat povolení ke vstupu od ředitele. Avšak tato dívka se narodila a vyrostla v Polsku, mluví polsky bez přízvuku - je to její rodný jazyk - a má polské občanství, takže cože to bylo za problém? No, její rodiče jsou z Ukrajiny, a proto její jméno není považováno za dostatečně polské. Ano, podle zaměstnance této instituce, "její jméno a příjmení nezní jako jména a příjmení většiny Poláků".  Naštěstí to tentokrát bylo jen idiotství jednoho zaměstnance, a ředitel toho střediska se mamince té dívky telefonicky omluvil, ale mně to přece jen připadá šokující, že se v mé zemi takovéto incidenty dějí každodenně.

Takže to všechno skončilo dobře a polskost této dívky bude v budoucnu ještě posílena v důsledku nových školních osnov, podle nichž se děti budou učit, například, o bankovních společnostech SKOK (to jsou ty bankovní společnosti, které, jak dokázala v několika svých reportážích Bianka Mikołajewska i další novináři, slouží jako mlýnky na peníze pro stranu Právo a spravedlnost - více se o tom dočtete ZDE). Avšak žáci se nedoví během vyučování ani slovo o nevládních organizacích, tzv. NGOs. Proč? Protože školám není dovoleno, aby "používaly cizojazyčné zkratky".    Takže Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa - to je dovoleno, Non-Governmental Organisations (NGO)  – zakázáno.

A to může být škoda, i pro pravici, protože nevládní organizace jsou základem zdravé občanské společnosti, vzdělávají občany a chrání jejich práva před vládním útlakem. A v Polsku, kde vládne strana Právo a spravedlnost dochází k porušování ústavních práv téměř na každodenní bázi, a obětí se může stát i radikální pravice, kterou tak milují lidé Kaczyńského. Například v zoufalém pokusu zabránit eskalaci polsko-izraelského konfliktu (určitě si pamatujete na tento problém z posledních dvou příspěvků zveřejněných v tomto seriálu) uzavřel hejtman ze strany Právo a spravedlnost pod záminkou bezpečnosti ulice kolem izraelského velvyslanectví, aby tak zabránil legální demonstraci ultrapravice. A protože to zafungovalo a k žádným podstatnějším protestům nedošlo, kdo ví, možná, že příště bude zapotřebí z bezpečnostních důvodů uzavřít celou městskou čtvrť, když by se tam měla konat demonstrace zorganizovaná opozicí?

Avšak opozice není o nic lepší. Jak na to poukázal investigativní portál Oko.press, nový zákon týkající se nevládních organizací a asociací, který navrhuje opoziční strana .Nowoczesna, je tak špatně napsaný, že vládě umožní zrušit existující organizace pod záminkou různých podružných nepřesností.

Podružné nepřesnosti ale nebudou záminkou pro odmítnutí kandidatur pro novou Radu soudnictví - vzhledem k tomu, že strana Právo a spravedlnost prosadila násilně své zákony o reformě soudnictví, otevřela se tak možnost, aby byli dnešní soudci zasedající v této Radě nahrazeni soudci ze strany Právo a spravedlnost. Problém ale je, že vzhledem ke konsensu světa právníků, že tyto zákony jsou protiústavní, nevyskytuje se zrovna mnoho právníků ochotných riskovat hlavu pro stranu PiS, a tak se ta strana musí spokojit jen s takovými kandidáty, kteří jsou k dispozici. Jeden kandidát, například, je vojenský soudce, který byl podroben disciplinárnímu řízení čtyřiapadesátkrát a dalších 24 disciplinárních řízení bylo zrušeno na základě podezření, že ten člověk je prostě blázen. 

Kvalita trestního stíhání není o moc lepší. V současnosti se strana Právo a spravedlnost snaží obžalovat jednoho opozičního poslance z korupce a z plagiátorství, a tak zažádala o zatykač. V tomto dokumentu opsali nejméně dvanáct úryvků z vědeckého článku známého profesora práva, celkem podání obsahuje celé dvě stránky plagiátorství. Potíž je, že navzdory faktu, že k údajnému trestnímu činu mělo dojít v roce 2013, strana Právo a spravedlnost opsala právníanalýzu, která se zabývá zákonem, který byl změněn v roce 2011. Takže se snaží obvinit opozičního poslance z porušení zákona, který přestal platit dva roky před dobou, kdy byl ten údajný trestný čin spáchán.

Avšak ten zákon aspoň někdy existoval. Nový televizní seriál o Witoldu Pileckém  o hrdinovi, který se dobrovolně vydal do Osvětimi, aby zjistil, co se tam děje, vůbec realizován nebude. Alespoň ne ve spolupráci s BBC. Polská státní televize  TVP se na tu nabídku vůbec neobtěžovala reagovat a teprve poté, když se záležitostí začal zabývat tisk, bylo vysvětleno, že TVP o tuto spolupráci nemá zájem, protože BBC chtěla, aby seriál vyrobila společnost, která natočila vynikající film “Pokłosie”.  Tento film vypráví příběh muže, který odhalí ve své vesnici pravdu o protižidovském pogromu, podobném tomu, k jakému došlo v Jedwabnem, a zaplatí za to nejvyšší cenu, poté, co si uvědomí, že skryté napětí ve vesnici stále trvá. Polská pravice proti tomuto filmu ostře protestovala, protože jí se nelíbí filmy, které ukazují, že Poláci nebyli jen obětmi války. Chtějí jen filmy, které ukazují Poláky jako oběti. Proto tedy byl Smarzowského film Wołyń,  který nesmírně násilným způsobem líčí ukrajinské zločiny spáchané proti Polákům, přivítán a označen za "vynikající".   Film Ida,  umělecké psychologické drama o jeptišce, která zjistí, že je dítětem židů zavražděných Poláky, byl nenáviděn a byl označen za "protipolský"  a za "nenávidící Poláky". A tak pro státní televizi TVP jsou autoři takového "protipolského" filmu, jako je  “Pokłosie”,  odpovědni za "poškození vztahů mezi Polskem a Izraelem", takový film "vyvolal rozhořčení velké části polského obyvatelstva", a proto těmto filmařům "nemůže státní televize TVP důvěřovat".  TVP natočí svůj vlastní film o Pileckém. Takže se obávám, že příběh tohoto odvážného hrdiny bude nyní zmasakrován a smíchán s primitivní propagandou a skončíme s dalším nesmyslem, přesně jako byla Koruna králů.

Ale ono došlo také k jedné neočekávané události. Kněz z horského kostela Marie Sněžné, který se tyčí nad údolím Kladska, byl odsouzen na deset měsíců komunitní práce  za to, že zaútočil na jednoho muže elektrickým paralyzátorem za to, že ten vstoupil do areálu kostela s malým psem. Jediným komentářem od odsouzeného kněze bylo: "Takové máme soudy, a takové tresty!" Předpokládám tedy, že kněz vítá reformu soudnictví, kterou provádí strana Právo a spravedlnost.

"...a toto není naše poslední vítězství, neboť Polsko povstalo a už dnes není na kolenou. A všichni, všichni, kdo bedlivě slědují politický život v Evropě a v celém světě, vidí, že toto je jediný způsob, a je to způsob, který vede k úspěchu" - řekl  Jarosław Kaczyński během 94. každoměsíčního připomínání letecké havárie ve Smolensku (můžete se podívat na krátkou reportáž z této surrealistické události ZDE) Samozřejmě, jak říká Kaczyński každý měsíc, znovu jsme slyšeli, že "jsme opravdu velmi blízko". Až na to, že tentokrát neřekl, že jsou opravdu velmi blízko vysvětlení, k čemu ve Smolensku opravdu došlo, a proč to byl atentát. Spíš hovořil o nějakém "konečném vítězství". Zjevně, vzhledem k tomu, že ministr obrany Antoni Macierewicz byl vyhozen z funkce, Kaczyňski už nemusí legitimizovat práci "komise pro Smolensk", která se už dávno zesměšnila tím, že každé dva měsíce zveřejňuje nové konspirační teorie. Takže, jinými slovy, komise stále dostává množství peněz, ale ani Kaczyński už neočekává žádné výsledky. Toto politické palivo došlo. Avšak alespoň mají tito "experti" i nadále příjemné, dobře placené zaměstnání.  

1
Vytisknout
8814

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2018