Amnesty International: Po schválení rezoluce o příměří musí Rada bezpečnost OSN okamžitě zajistit humanitární pomoc pro Ghútu

24. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Rada bezpečnosti OSN v sobotu konečně schválila rezoluci o příměří ve východní Ghútě. Bude však příměří dodrženo?

Amnesty International konstatuje:



"Nemělo by to vyžadovat rezoluci Rady bezpečnosti anebo příměří k tomu, aby se hladovějícím civilistům dostalo pomoci pro záchranu životů a ochrany před úmyslným bombardováním. To jsou požadavky mezinárodního humanitárního práva. Teď, když byla rezoluce konečně schválena, musí Rada bezpečnosti zajistit její splnění a zajistit, aby přestaly útoky na civilisty a aby dostaly humanitární organizace bezodkladně přístup k postiženým osobám.

Po dobu delší než šest let neplnili členové Rady bezpečnosti OSN svou povinnosti a na situaci v Sýrii neměli vliv. Ani pozdě schválené rezoluce požadující ukončení násilí nebyly realizovány. Členová RB OSN musejí nyní podniknout veškeré možné akce k zajištění humanitárních opatření této i předchozích rezolucí.

Syrská vláda a Rusko musejí okamžitě přestat bombardovat civilisty ve východní Ghútě a zaměřovat se na civilní infrastrukturu včetně škol a nemocnic. Požadujeme také, aby ozbrojené skupiny ve východní Ghútě přestaly bezcílně ostřelovat Damašek."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6084

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2018