Americké ministerstvo zahraničí spouští program boje s cizí propagandou

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Americké ministerstvo zahraničí rozjíždí program v ceně 40 milionů dolarů zaměřený na boj se zahraniční propagandou a dezinformacemi. Existují vážné obavy z dalšího ruského vměšování do amerických voleb.


Ministerstvo v pondělí oznámilo, že podepsalo s Pentagonem dohodu o převedení 40 milionů dolarů z obranného rozpočtu na posílení úřadu Global Engagement Center. Jde o úřad zřízený za předchozí administrativy, jehož cílem je čelit cizí propagandě a dezinformacím.

Oznámení tohoto kroku přichází ani ne dva týdny poté, co Robert Mueller obvinil 13 Rusů z údajného podílu na vměšování se do prezidentských voleb v roce 2016 vytvořením falešných amerických identit a šířením obsahu rozdělujícího společnost prostřednictvím sociálních médií.

Ve Washingtonu jsou rozšířeny obavy, že Rusko se pokusí během příštích voleb zopakovat své operace. Počátkem února zpravodajské služby varovaly, že očekávají vměšování do letošních doplňovacích voleb do Kongresu, s odvoláním na důkazy, že Rusko již využívá nástrojů "informační války".

Ministr zahraničí Rex Tillerson schválil vloni žádost o peníze z Pentagonu na nátlak zákonodárců. Cílem je posílit aktivity centra zaměřené proti propagandě Moskvy a "islámského státu".

Peníze budou zčásti využity na granty pro organizace v rámci občanské společnosti, média, akademické instituce, soukromé firmy a další organizace pracující v oblasti boje proti dezinformacím.

Nejprve bude převedeno 5 milionů dolarů na granty z tzv. Information Access Fund. První milion na rozjezd obdrží fond rozpočtu ministerstva určeného na veřejnou diplomacii.

Zpravodajská komunita veřejně obvinila Rusko z kybernetických útoků a šíření dezinformací během voleb v roce 2016, s cílem rozdmýchat neshody, poškodit kandidátku Demokratů Clintonovou a napomoci zvolení Donalda Trumpa.

Úřad Global Engagement Center vznikl v dubnu 2016 s cílem čelit propagandě teroristů a cizích vlád, ještě předtím, než vyšlo najevo ruské vměšování do voleb.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7035

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018