Trump zakázal přístup do Bílého domu reportérce z CNN, kritizují ho za to i Fox News

26. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Fox News stojí "v silné solidaritě" s CNN, poté, co reportérka Kaitlan Collins byla vyloučena z tiskové konference Trumpa a Junckera


Reportérka CNN Kaitlan Collins byla vyloučena z tiskové konference v Bílém domě  poté, co se zeptala Trumpa na odložení návštěvy Vladimíra Putina a na nahrávky Michaela Cohena.

Zákaz vstupu na tiskovou konferenci v Bílém domě pro tuto reportérku vyvolal ostře kritickou reakci od tradičního rivala televize CNN, Fox News a od Asociace korespondentů z Bílého domu, která Trumpovo rozhodnutí označila za "chybné a slabé".

 
 

Collinsové bylo zabráněno ve vstupu na akci v růžové zahradě Bílého domu, která byla otevřená pro veškeré novináře, poté, co jí bylo sděleno, že na předchozí tiskové konferenci položila Trumpovi "nevhodné" otázky. Collinsová se tam zeptala na audio nahrávky, na nichž  Trump navrhuje Michaelu Cohenovi, aby za přístup k materiálu o Trumpově sexuálních stycích s bývalou modelkou časopisu Playboy Karen McDougallovou zaplatil v hotovosti, jako mafián.

Collinsové sdělil Bílý dům, že její otázky byly "nevhodné" a že nebude mít přístup na tiskovou konferenci, na níž Trump a Juncker oznámili společný dialog  o obchodu.




"Rozhodnutí zakázat přístup člence tiskového sboru je odvetné svou podstatou a neodpovídá principu otevřeného a svobodného tisku. Požadujeme lepší chování," konstatovala televize CNN.

Jay Wallace, ředitel televize Fox News, kterou Trump často chválí, vyjádřil podporu pro CNN. "Stojíme v silné solidaritě se CNN  - novináři musejí mít plný přístup jako součást svobodného a neomezovaného tisku," konstatoval Wallace v prohlášení.

Olivier Knows, předseda Asociace korespondentů v Bílém domě, rozhodnutí Bílého domu kritizoval: "Důrazně odsuzujeme dnešní pošetilé a nevhodné rozhodnutí Bílého domu zabránit jedné naší členec v přístupu na akci otevřené všem novinářům poté, co vznesla otázky, které se mu nelíbily," konstatoval Knox v prohlášení.  "Taková odveta je naprosto nevhodná, hloupá a slabá. Nemůže zůstat. Reportéři, kteří dávají otázky mocným vládním činitelům, včetně pezidenta, pomáhají pohnat tyto lidi k odpovědnosti. V naší republice podporuje Asociace korespondentů v Bílém domě  právo všech reportérů dělat svou práci bez obav z trestů od vlády," napsal Knox.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6241

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018