Poradce papeže Františka odmítl Salviniho návrh všude povinně vyvěsit krucifixy

26. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Krucifix je symbolem protestu proti hříchu, násilí, nespravedlnosti a smrti. NIKDY to není symbol totožnosti



Antonio Spadaro, vysoký poradce papeže Františka, ostře odsoudil návrh ultrapravicové Ligy na to, aby byly povinně vystaveny krucifixy ve všech veřejných prostorách, včetně přístavů, škol, velvyslanectví a věznic.

Tento návrh byl tento týden předložen italskému parlamentu. Kdo by krucifix nevystavil, byl by pokutován částkou 1000 euro (25 000 Kč).

 

Reverend Antonio Spadaro, šéfredaktor jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica, napsal ve středu na Twitteru, že krucifix nesmí být nikdy používán jako politický symbol a zdůraznil, že politikové by měli dát ruce pryč.

"Krucifix je symbolem protestu proti hříchu, násilí, nespravedlnosti a smrti. NIKDY to není symbol totožnosti. Křičí o lásce k nepříteli a požaduje bezpodmínečné přijímání cizích. Je to obětí od Boha bez obrany," napsal Spadaro na Twitteru, který se pak rychle virálně rozšířil po celé Itálii.

Bavorsko v květnu také přijalo zákon, podle něhož jsou nyní, "na podporu bavorské totožnosti" povinně vystavovány krucifixy u vchodu do všech veřejných budov, navzdory silné opozici katolické církve.

Liga má silnou podporu mezi zbožnými katolíky a Salvini často mává při svých projevech růžencem. Nicméně italští kněží ostře protestují proti Salviniho nenávistnému postoji proti uprchlíkům. Čelný římskokatolický týdeník Famiglia Cristiana srovnal tuto středu na titulní stránce svého vydání Salviniho se Satanem.


"Biskupská konference, jednotliví biskupové, náboženské organizace: církev reaguje na agresivní tón ministra vnitra. Není v tom nic osobního ani ideologického, je to prostě jen evangelium," praví se v této publikaci.

Zjevně je obrovský rozdíl mezi italskými a středoevropskými biskupy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7231

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018