"Setkal jsem se s muslimem a přežil jsem to!" - Uspořádejme turné po ČR!

25. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Čeští občané, kteří osobně znají nějakého muslima, vědí, že nenávidět muslimy je pitomost. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění společnosti Median, jak na to upozornil Daniel Prokop:

Iracionální nenávist vůči muslimům je v ČR uměle z komerčních a politických důvodů vyvolávána sdělovacími prostředky, a nejsilněji ovlivňuje nevzdělané a staré občany a občany, kteří nikdy nevytáhli paty ze své vesnice a manipulativní komerční televize, bulvární tisk a nenávistné servery na internetu jsou jedinými zdroji jejich "informací".

Strach je často vyjádřením nevědomosti, zejména při absenci osobních zkušeností, upozorňuje mediální ředitel společnosti Human Rights Watch Andrew Stroehlein:


Dodává:

 
 "Často si myslím, že dobrým řešením tohoto problému v České republice (a možná i jinde) by bylo zorganizovat turné, které by jezdilo pár měsíců po menších městech. Možná jednoho známého  herce nebo sportovce, jednoho novináře a jednoho muslima...


Uspořádejme setkání lidí v každém městečku, ať se otevřeně diskutuje - i když budou otázky těžké - řešme, co mají přítomní na mysli...



A i kdyby si z toho přítomní neodnesli nic jiného, než že budou schopni říci: "Setkal jsem se s muslimem a přežil jsem to" - už to by bylo obrovské zlepšení ve srovnání s nynější situací.

Ten iracionální strach by to rozložilo daleko efektivněji než tisíc racionálních komentářů, článků a televizních rozhovorů - protože přímý, osobní styk má daleko větší dopad:


0
Vytisknout
6833

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018