Mezitím v Absurdistánu 77:

Občané reagovali na státní televizi TVP, policie útočí na demonstranty a polští hasiči zasahují ve Švédsku

26. 7. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Na pár dnů byl polský internet zaplaven falešnými screen graby z hlavního zpravodajského pořadu státní polské televize TVP “Wiadomości”. Byl to další příklad toho, kdy dostala strana Právo a spravedlnost tvrdou lekci ohledně moci internetu a jak funguje tzv. "efekt Streisandové".  Víte, televize v Polsku byla vždycky zpolitizovaná a obvinění, že je zaujatá ve prospěch současné vlády, nejsou ničím novým. Avšak jak si pravidelní čtenáři této série jistě pamatují, strana Právo a spravedlnost ani nepředstírá, že by chtěla, aby byla veřejnoprávní televize nestranná, a proměnila ji v primitivní propagandistický nástroj. Hlavní zpravodajský pořad TVP lze občas lehce srovnávat se státní severokorejskou televizí: drzou propagandu přerušují jen komentáře provládních novinářů a - jen velmi zřídka - tendenčně vybrané fragmenty záběrů opozice. Podstatou propagandy strany Právo a spravedlnost se staly zpravodajské "pásky" v dolní části obrazovky, protože když zestručníte informaci do vět obsahujících jen asi 90 písmen, absurdita sdělovaného je ještě daleko zjevnější.

 


Není tedy divu, že se uživatelé internetu rozhodli to zparodovat, a vytvořili nástroj, jehož prostřednictvím si každý může udělat své vlastní pásky pro televizi TVP.

Ukažte, já to taky zkusím:


To televizi TVP rozčílilo, a tak oznámila, že zahajuje proti tvůrcům této aplikace soudní kroky.  Tvrdí, že je to zneužití autorských práv televize TVP (což je velmi nepřesvědčivý argument, protože by museli prokázat, že to není parodie). Stalo se, že podobné internetové stránky, umožňující lidem vytvářet si falešné screeen graby pořadu “Wiadomości” se objevily po celém internetu jak narcisy na jaře, a po dobu několika dní si všichni vyráběli své vlastní pásky z televize TVP. Avšak ukázalo se, že tento internetový meme má velmi krátkou životnost. Všichni se svou novou hračkou za den dva přestali bavit a začala je nudit, a to z jednoduchého důvodu: Původní pásky televize TVP, sebrané, mimo jiné, na tomto facebookovém profilu, z pořadu “Wiadomości” jsou tak debilní, že ať se snažíte, jak se snažíte, idiocii televize TVP se nevyrovnáte.

A vůbec, není zrovna doba na smích. Strana Právo a spravedlnost je nyní v poslední fázi likvidace demokracie v Polsku a zdá se, že lidi se už vzdali. Protesty už nejsou tak silně navštíveny jako loni v létě, ovšem strana Právo a spravedlnost je připravena na nejhorší. Ulice kolem polského parlamentu jsou oploceny a hlídkují tam policisté svezení z celé země. Stovky policejních antonů v ulicích a vodní děla připravená k akci, to je pohled, který většina lidí neviděla na polských ulicích od osmdesátých let. Atmosféra je napjatá: policie obviňuje demonstranty, že na policii útočí. Avšak my už nežijeme v osmdesátých letech: dnes mají všichni mobilní telefony a záběry z nich dokazují, že policie lže. Například na videozáznamu, zveřejněném zde níže, vidíme jednoho demonstranta s megafonem. Do megafonu strčí policista tak, že megafon jiného policistu udeří do tváře. Demonstranta pak několik policistů zatáhne za bariéry, je brutálně zatčen a obžalován z útoku na policistu:


Později policie z davu vytáhla i jednoho kolegu tohoto aktivisty, byl zatažen do budovy parlamentu a zadržen na několik hodin. Brzo ráno druhého dne byl nalezen, tvrdě zmlácený, v jedné nemocnici   stále ještě pod dozorem policie.

Mimochodem, policie lživě obviňuje z útoků na policii vedoucí aktivisty protestů. Tak, jako legenda odborového hnutí Solidarita Władysław Frasyniuk, který byl během loňských protestů obviněn, že strčil do policisty  - strana Právo a spravedlnost dokonce zveřejnila zaběry této události na Twitteru, ale na záběrech je jasně vidět, že do Frasyniuka strká zezadu holohlavý muž ve slunečních brýlích s komunikačním sluchátkem (tajný policista?):

Policisté sami nejsou spokojeni se svými novými povinnostmi. Podle časopisu Newsweek oznámilo více než 200 policistů, že jsou nemocní, a že se tedy nemohou účastnit akcí proti demonstrantům před polským parlamentem. Vyskytla se také podivná věc, že policisté neměli na sobě identifikační čísla a odmítli se identifikovat. Policejní mluvčí se snaží argumentovat, že policisté nemusejí nosit identifikační čísla, a poukazuje na příkaz, který obsahuje výjimku pro policisty, kteří zasahují společně v jednotce, avšak zákon o uniformách praví jasně, že čísla policisté musejí nosit pořád. Avšak ono by to nebylo poprvé, kdy strana Právo a spravedlnost dává přednost méně důležitému právnímu předpisu před důležitějším, aby to vyhovovalo jejím potřebám, že? A ono to pomáhá věci trochu uklidnit, protože absence identifikačních čísel způsobuje, že otázky, vznášené některými komentátory, vypadají tak trochu méně šílené: někteří z nich se domnívají, že to ve skutečnosti vůbec nebyli policisté, ale dobrovolníci z Macierewiczovy dobrovolnické teritoriální armády, za policisty převlečené. I kdyby bylo toto tvrzení absurdní, bylo by pro vládu jednodušší to popřít, kdyby se policisté nesnažili být anonymní?

V každém případě, i jestliže se policisté přímo neúčastní na potyčkách s demonstranty, neviním je, že mají pocit studu, že se musejí účastnit toho cirkusu. Celá ta myšlenka policejního uzavření ulic v centru Varšavy kolem budovy parlamentu je prostě pošetilá a je realizována ještě blběji. Například v jedné z okolních ulic byli rozmístěni policisté, jejichž úkolem bylo zastavovat chodce, kteří jdou směrem k parlamentu. Doprava jedoucí oběma směry směla projíždět a chodci jdoucí opačným směrem, od parlamentu, směli projít bez problému. Tento muž  žije v té oblasti, avšak ani jemu nedovolili projít. Řekli mu, že musí jít zpět k předchozí autobusové zastávce a jet autobusem, který ho vysadí 50 metrů za policejním kordonem, odkud bude moci dál jít pěšky svým směrem. Debata o této věci trvala po určitou dobu, nakonec si muž od kohosi vypůjčil bicykl, projel na něm vzdálenost 10 metrů a tam ho předal jinému chodci, který kolo vrátil jeho majiteli. Potřebujete nějaké další důvody, proč nazývám tento seriál "Mezitím v Absurdistánu"?

Strana Právo a spravedlnost stále tvrdí, že ji podporuje drtivá většina Poláků, avšak začíná být stále jasnější, že její pokus vytvořit nový zakladatelský státní mýtus o Lechu Kaczyńském selhává. Poté, co byla ulice Lidové armády "dekomunizována" a přejmenována po Kaczyńském navzdory široké opozici - a lidi stejně té ulici říkají “Trasa Łazienkowska”, celé sídliště oficiálně změnilo svou adresu, takže ty tři věžáky jsou nyní oficiálně umístěny v kolmé Polné ulici.

Mezitím vláda nezanedbává svou každodenní práci, která jen dál dokazuje, že strana Právo a spravedlnost je nekompetentní skoro ve všech oborech lidské činnosti. Například se ministr zdravotnictví pokusil ušetřit na očkovacích vakcínách a koupil jejich levnější verzi. Později zjistili, že se těchto levnějších vakcín nedá použít jako další dávka pro děti, které už byly v prvním kole očkovány tou lepší vakcínou, tak bylo nutno koupit nové vakcíny - ty původní za 443 481,20 zlotých jsou nepoužitelné.

Minulý týden prokázal ministr podnikání a technologie, že nemá absolutně ponětí o bezpečnostních procedurách, když na twitteru zveřejnil svou letenku a svůj cestovní pas. Internetový portál zabývající se bezpečností zaufaniatrzeciastrona.pl poukázal na to, že fotografie obsahovala dostatečné množství informací na to, aby kdokoliv jeho cestu zrušil.

Ale samozřejmě jsou i dobré zprávy. V reakci na volání Švédska o pomoc poslala polská protipožární služba 139 hasičů a 44 hasičských stříkaček na boj proti tamějším lesním požárům. Je to velká pomoc, protože jednotka polských hasičů je naprosto samostatná - mají vlastní potraviny a vlastní stanové městečko, a polská přívozní společnost Unity Line přepravila hasičské stříkačky a jejich posádky do Švédska zadarmo, i když jinak by to stálo 75 000 zlotých. Konvoj vítaly davy Švédů po celé trase od přístavu až k bojišti v centrálním Švédsku:


Takováto akce dělá dobré jméno Polsku v Evropě daleko více než jakékoliv akce Národní nadace, sponzorované stranou Právo a spravedlnost, která má rozpočet 220 000 000 zlotých. Samozřejmě, strana Právo a spravedlnost se přece jen pokusila tuto hasičskou pomoc zneužít pro svou propagandu: jeden z jejích poslanců, Dominik Tarczyński, řekl ve švédských médiích, že polští hasiči Švédsku pomáhají navzdory tomu, že švédská vláda kritizuje Polsko za sílící neofašistické hnutí a za útoky proti demokracii. "My nepomáháme švédské vládě, pomáháme švédskému lidu," řekl

Ovšem pokus strany Právo a spravedlnost zneužít pomoc polských hasičů Švédsku pro svou PR nebude fungovat. Protože, pane Tarczyński, v boji proti lesním požárům ve Švédsku nebojujete vy ani strana Právo a spravedlnost, jsou to lidé Polska. Poláci se v tomto kontextu vůbec nezajímají o politiku a drtivou většinou podporují akci polských hasičů na druhé straně Baltského moře. Proevropští Poláci jsou rádi, jak dobře evropská spolupráce funguje, protože Tarczyński se zapomněl zmínit o tom, že tato akce je součástí Evropského systému reakcí na krizi. Jiní jsou překvapeni, že Polsko nevyslalo do Švédska své nejlepší protipožární vozy, avšak používany tam jsou regulérní vozidla polských hasičských brigád, opět částečně financovaná z Evropské unie. Nacionalisté, na druhou stranu, jsou potěšeni, že polští hasiči šíří do zahraničí slávu Polska, a nábožensky založení Poláci se modlí k svatému Florianu, patronu hasičů, aby je při boji proti lesním požárům udržel v bezpečí.

Je ovšem možné, že svatý Florián už nepůsobí, protože v poslední době došlo k určitým změnám. Účastníci soutěže dobrovolných hasičských brigád ve Strzelce Opolskie byli překvapeni, když zjistili, že medaile, které letos obdrželi, se liší od medailí z předchozích let. Obyčejně jsou na nich generické obrázky hasičům někdy je na nich svatý Florian, ale tentokrát dostali medaile s obrázkem obtloustlé vousaté tváře místního radního  odpovědného za reakci v krizi a za spolupráci s armádou.

Ale možná se rozčilují až příliš přehnaně? Možná, protože my opravdu žijeme v době "zvýšené citlivosti", jak uvedl Henryk Kowalczyk, nový polský ministr životního prostředí, když vysvětloval svým voličům, že i když Polsko nemůže odstranit ohrožené zvířecí druhy ze seznamu chráněných zvířat, protože to by rozčílilo Evropskou unii, silně povzbuzuje své podřízené, aby lovcům vydávali výjimky, aby lovci tato chráněná zvířata mohli lovit potichu. Média strany Právo a spravedlnost už šíří paniku   o tom, že chráněná zvířata způsobují zemědělcům obrovské ztráty a že dokonce i ohrožují lidi, takže lovci mají dobré důvody je střílet. Obdobně tvrdí ministr zemědělství, že nedávná nemoc prasat je možná důsledkem záměrné sabotáže "nepřátel Polska". Nedávná fotografie divočáka, umístěného vysoko na stromech tuto konspirační teorii posílila.

V padesátých letech obviňovala stalinská vláda Polska americké imperialisty, že shazují na Polsko mandelinku bramborovou  ve snaze zničit polskou úrodu a zastavit komunistickou revoluci. Nebyl bych překvapen, kdybych se dověděl, že televize TVP informuje, že někteří nepřátelé Polska shazují do polských lesů nakažené divočáky, ve snaze zabránit změnám, které v Polsku zavádí strana Právo a spravedlnost. Protože pokud jde o TVP, možné je všechno.

0
Vytisknout
8959

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018