Izrael je "blíže než kdy dříve" k porážce Hamásu, říká ministr

13. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Izraelský ministr energetiky Juval Steinitz v neděli sdělil novinářům, že Izrael je "blíže než kdy dříve" svržení vlády hnutí Hamás v Gaze, "pokud nebude jiná možnost". Izrael popírá, že by po bojích z minulého týdne dosáhl s Hamásem příměří.


Steinitzovo prohlášení vzhledem k tomu, že je členem bezpečnostního kabinetu, přišlo po dvou dnech těžkých příhraničních bojů mezi Hamásem a Izraelem.

Steinitz také sdělil Izraelské vysílací společnosti (KAN), že Izrael nepodepsal příměří v rámci jednání s Hamásem po poslední eskalaci. Tím protiřečí zprávám palestinských představitelů v Gaze.

Svržení Hamásu je dosud "rozhodně možností", řekl ministr, než doplnil, že Izrael nemá zájem na eskalaci konfliktu v úplnou válku.

Napětí mezi oběma stranami narůstalo od března, kdy Palestinci v Gaze zahájili pravidelné protesty poblíž hranice s Izraelem.

Nicméně v posledních týdnech došlo nejméně ke třem významným incidentům. Naposledy ve čtvrtek Izrael zahájil sérii náletů na Gazu poté, co ozbrojenci Hamásu odpálili asi 180 raket a minometných granátů přes hranici do Izraele. Tři Palestinci byli zabit, včetně matky s osmnáctiměsíční dcerou, zatímco sedm Izraelců bylo zraněno palestinskými raketami. Šlo o nejhorší střet obou stran od izraelské operace Protective Edge v roce 2014.

V neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu kategoricky žádal Hamás o "totální" příměří.

"Jsme uprostřed tažení proti teroru v Gaze," řekl Netanjahu na úvod jednání kabinetu. "Neskončí to jediným úderem. - Náš požadavek je jasný: Totální příměří. Nebudeme spokojeni s ničím menším," dodal.

Od počátku posledního kola protestů v březnu bylo palbou izraelské armády usmrceno takřka 170 Palestinců, zatímco palestinský odstřelovač zabil jednoho izraelského vojáka.

Hamás je Izraelem a velkou částí západních zemí považován za teroristickou organizaci. Požaduje zrušení jedenáct let trvající blokády Gazy uvalené Izraelem a Egyptem.

Izrael požaduje, aby Hamás a jeho příznivci přestali odpalovat přes hranici zápalné projektily, které vypálily značnou rozlohu izraelského území.

Deník Harec v neděli oznámil, že izraelští představitelé v Jeruzalémě pracují na plánu zavraždění několika vysoce postavených lídrů Hamásu, ačkoliv nejprve počkají na výsledek nadcházejících jednání zprostředkovaných Egyptem a OSN.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7950

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2018