Proč propadá Evropa nesmyslně protiuprchlické hysterii?

23. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Když na Evropu pohlížíme z jiných částí světa, paranoidní postoj Evropy vůči přicházejícím uprchlíkům a melodramatický narativ evropských médií o "uprchlické krizi" se může zdát přehnaný. Konec konců, na světě žije 68,5 milionů lidí, kteří byli násilím vyhnáni ze svých domovů (a z nichž je 25,4 milionů lidí uprchlíci) a břemeno pomoci pro tyto lidi není sdíleno rovnoměrně. Írán, Turecko, Jordánsko a Libanon, například, se starají o daleko  větší množství uprchlíků než země Evropské unie.



Nicméně, v Evropě existuje skutečná krize týkající se uprchlíků v Evropě. Je to politická krize. Projevuje se jedovatými polarizujícími debatami o národní totožnosti a o místu islámu v Evropě. A vyvolává podporu pro pravicové, populistické vlády.

Jak by měli národní politikové reagovat? Měli by odolat pokušení vybičovávat protiuprchlické nálady a namísto toho najít odvahy k tomu prezentovat argumentaci ve prospěch dobře organizovaných, legálních migračních cest, zreformovaných azylových procedur a řádného zacházení s uprchlíky. 

0
Vytisknout
8062

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018