Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence

28. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Dopad vysoce znečištěného vzduchu "se rovná ztrátě celého jednoho roku vzdělávání" a více


Znečištění vzduchu způsobuje "obrovský" pokles inteligence. Vyplývá to z nového výzkumu, který dokazuje, že škody způsobené společnosti toxickým vzduchem jsou daleko větší než známé dopady na fyzické zdraví.

(Pozn. JČ: Dovolte mi spekulaci: Je to snad důvodem, proč se tolik českých politiků chová jako idioti, a zejména tolik polských politiků, kde je míra znečištění ovzduší ještě daleko katastrofálnější než v Praze? Může znečištění vzduchu vést ke špatné politické strategii postižených zemí?)

K níže uvedeným informacím dodává Bob Kartous: Důsledky dýchání emisemi znečištěného vzduchu mají drastický dopad na inteligenci. ČR patří k zemím s významně rozdílnou kvalitou vzduchu, zejména Ostravsko je některými typy nebezpečných emisí těžce postiženo, jak ukazují měření European Environment Agency (str. 50, odkaz v komentáři pod postem). Další politické téma první kategorie, v české pokleslé veřejné diskusi daleko za imigrací, bezpečností, scestnými narativy odvádějícími pozornost od reálných problémů lidí v této společnosti. Ostudná vizitka, žel vizitka demokratických voleb.


 

Výzkum  byl proveden v Číně, ale jeho výsledky platí pro celý svět, vzhledem k tomu, že 95 procent světového obyvatelstva vdechuje nebezpečný vzduch. Vědci zjistili, že vysoké znečištění vzduchu vede k podstatnému zhoršení výsledků při jazykových zkouškách a při zkouškách z aritmetiky. Průměrný dopad se rovná ztrátě celého jednoho roku vzdělávání.

Dopady jsou ale ještě daleko horší pro starší lidi, zejména pro lidi starší než 64 let, pro muže, a pro lidi s nízkým vzděláním. U těchto jedinců jde o ztráty několika let vzdělávání.

Znečištění vzduchu způsobuje předčasné úmrtí sedmi milionů lidí ročně, avšak poškození mentálních schopností lidí je známo méně. Nedávná studie zjistila, že toxický vzduch vyvolává "nesmírně vysokou úmrtnost" u lidí s duševními chorobami a předchozí studie jej spojila s nárůstem duševních chorob u dětí, zatímco další analýza zjistila, že lidé, kteří bydlí vedle ulic s rušným automobilovým provozem mají zvýšené riziko demence.

Nová studie, vydaná v časopise  Proceedings of the National Academy of Sciences, analyzovala výsledky jazykových zkoušek a zkoušek z aritmetiky 20 000 lidí po celé Číně z let 2010 a 2014. Vědci srovnali výsledky těchto zkoušek s mírou kysličníku dusičitého a kysličníku siřičitého v ovzduší.

Zjistili, že čím déle jsou lidé vystaveni špinavému ovzduší, tím větší je poškození inteligence. Jazykové schopnosti jsou poškozeny více než schopnosti aritmetické a muži jsou poškozeni více než ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11632

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2018