Sasko se vrací k nacismu

28. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Merkelová odsoudila orgie násilí extremních pravičáků vůči uprchlíkům v bývalé NDR

Kancléřka varovala, že ultrapravicové orgie násilí v bývalém východoněmeckém městě Chemnitz (Karl-Marx-Stadt) "nemají místo v naší zemi"

Neonacisté zneužili k šíření nenávisti a k organizaci demonstrací Facebooku

Aktualizace: V pondělí se v Chemnitz konaly dvě soupeřící demonstrace, levicová, protestující proti fašistům, a fašistická. Několik lidí bylo zraněno, protože obě strany házely na protivníky předměty, uvedla policie. Antinacisté obvinili fašisty ze zneužívání smrti pro politické cíle. Kancléřka Angela Merkelová varovala, že "spontánní uplatňování spravedlnosti" se nebude v Německu tolerovat.

 

Hordy   ultrapravicových násilníků honily v ulicích v bývalém východoněmeckém městě Chemnitz (dříve Karl-Marx-Stadt) kohokoli, kdo vypadal nebělošsky. Došlo k tomu po usmrcení místního Němce, který se dostal do konfliktu se Syřanem a Iráčanem. Ti ho měli ubodat. Oba byli zatčeni. "Vyšetřování, zejména motivů, podrobností zločinu a vražedné zbraně pokračují," konstatovala policie.


Ultrapravicové hnutí Pegida uspořádalo druhý den demonstrací, poté, co asi 800 lidí ve městě vyvolalo násilné nepokoje a policie musela požádat o posily.

Demonstranti v neděli řvali: "My jsme ten lid!" "Jděte do háje!" "Tady nejste vítáni!" na kohokoli, o němž usoudili, že je to imigrant. Někteří demonstranti se snažili útočit na cize vypadající chodce v ulicích lahvemi.

Mluvčí Angely Merkelové Steffen Seibert, násilné nepokoje odsoudil: "Taková násilná shromážděníl, honěni lidí, kteří vypadají jinak a snaha šířit nenávist v ulicích, to nemá v naší zemí místo."

Uprostřed rostoucí zuřivosti nad scénami xenofobního násilí svolali na pondělí levicoví aktivisté kontraprotest, na dobu několik hodin předtím, než se měli sejít stoupenci Pegidy.

V bývalém východoněmeckém regionu Sasko došlo v poslední době k velkému množství nenávistných rasistických trestných činů proti uprchlíkům a imigrantům. Po regionálních volbách letos na podzim se tam stane fašistická strana AfD druhou nejsilnější politickou stranou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
12045

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2018