Amerika se propadá do nenávisti a násilí

29. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Jiskrou tohoto nejhoršího antisemitského masakru v americké historii byl rasistický hoax posílený americkým prezidentem, který se snažil pomoci své straně v nadcházejících kongresových volbách.


Edward Luce, šéfredaktor amerického vydání Financial Times:
Nejefektivnější věcí, kterou po masakru židů v Pittsburghu mohou Američané udělat, je bojkotovat firmy, které inzerují v televizi Fox News. (Obdobně by Češi měli bojkotovat firmy, které inzerují na Parlamentních listech, pozn. red. Protože k čemu to jinak povede?)
 

 
 

Andrew Stroehlein: Někteří lidé stále nedokážou pochopit historické paralely mezi některými dnešními demokraciemi a Evropou ve dvacátých až čtyřicátých letech, protože vzpomínají jen na to, co Hitler a ostatní extremisté dělali až ke konci tohoto období. Jako kdyby vznikla genocida z ničeho...

Jenže nacismus nezačal Osvětimí. Začal tím, že lidé začali věřit lháři a šiřiteli nenávisti - začali ho fanaticky podporovat a přijali, že odlidšťuje určité skupiny. Posílilo se to, když jiné politické síly se vzdaly, anebo si myslely, že mohou prostřednictvím tohoto fanatika dosáhnout svých cílů.

Hrůza všech masových zvěrstev a zločinů začíná otrávenou politikou nenávisti a demagogie. A to je situace, v níž se některé země už nacházejí dnes. Nové děsivé zločiny nejsou nevyhnutelné, ale zcela zjevně jsme už ušli pár kroků po této silnici, takže musíme všichni ostře proti tomu zasáhnout. To znamená - i vy.

Jde o toto: Jestliže budete čekat, až se stane to nejhorší, než proti tomu začnete protestovat, necháváte to na příliš pozdě.



0
Vytisknout
11401

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2018