KONZUMERISMUS (též konzumismus) versus ENVIRONMENTALISMUS (též i dobrovolná skromnost)

8. 11. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud je člověk ochoten a schopen přemýšlet o základním kontextu života, nemůže tuhle základní antagonii minout. Pokud někdo tvrdí, že neexistuje – lže (dobrovolně nebo pod tlakem). Pokud někdo vidí smysl života v 
maximálním konzumu, těžko bude na svojí hodnotové stupnici stavět ochranu životního prostředí nebo záchranu planety výš než setrvačný běh naší apokalyptické formy civilizace.

Bavíme se tu o střetu dvou rozdílných zájmů. Je dementně fascinující, jak detailně - až s jakousi onanií, jsme schopni se zabývat třeba tím, jak nám o pár desetinek procenta kolísá náš zbožštělý růst-RŮSTUUU / ale je nám totálně fuk, když se environmentální problémy zhoršují o celá procenta nebo dokonce o jejich desítky za jediný rok. Zdá se, že veřejné diskuse v našich sdělovadlech o volbě vhodných environmentálních přístupů "na úkor" těch konzumních jsou zdejším oblíbeným tabu. Spíše zaslechnete něco o tom, jak ekologové někde něco nějak zkomplikovali. Aniž by při tom redaktor věděl kdo to vlastně je ekolog a tušil cokoli významnějšího z obecné ekologie.

Návaznou logickou otázkou je - odkud vlastně v rámci politického spektra přichází onen ďábel konzumerismu. Zleva / zprava? Nebude to jednoznačné – ponejvíce z blba. Od těch menších až nejmenších hlav. Od těch, kteří neví, že neví nebo (a to je podstatně horší) vědí, že neví a přesto rozhodují. Prostě od těch, kteří nedokážou dohlédnout realitu života na Zemi.

Tipl bych si, že do budoucna nebude politické scéna již vnímána toliko levo-pravě, ale čím dál víc i podle postoje ke stále nezbytnějším environmentálním řešením. Bude docela zajímavé pozorovat, na kterou stranu se budou jednotlivé partaje sunout. A také na koho budou odhazovat z hlavy svoje vlastní upatlané máslo. Prvním panoptikem budou nepochybně tanečky kolem uschlých smrkových lesů, významného úbytku podzemních vod, leckde zdevastované orné půdy nebo případných povodní, které mohou přijít snáze na dramaticky odlesněném území.

Jsem přesvědčený, že moudřejší politické strany už se minimálně skrytě snaží najít cestu k efektivní environmentální evoluci (nikoli revoluci). Tož je pozorujme - za čas zase budou nějaké ty volby...

0
Vytisknout
9143

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2018