Papež František kritizoval při půlnoční ve Vatikánu konzumeristickou společnost

25. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Ve svém kázání při půlnoční mši ve Vatikánu se papež František vrátil k jednomu ze svých oblíbených témat. Kritizoval hedonistickou a konzumeristickou společnost a kulturu nezájmu. Nezmínil se překvapivě o uprchlické krizi, při níž osud lidí, kteří prchají před válkou, pronásledováním a chudoboiu dominuje mezinárodním médiím. V září apeloval František na všechny náboženské komunity v Evropě, aby nabízeli uprchlickým rodinám útočiště.

V kázání při půlnoční mši papež naléhal, aby jeho stoupenci vedli skromný život. Zdůraznil: "Cesta opravdového osvobození a trvalého vykoupení je otevřna všem mužům a ženám, kteří mají prosté srdce."

Dodal: "Ve společnosti tak často otrávené konzumerismem a hedonismem, bohatstvím a extravagancí, předstíráním a narcismem na nás apeluje Ježíš, abychom jednali střízlivě, způsobem, který je prostý, vyvážený, důsledný a schopný vidět a dělat, co je životně důležité. Uprostřed kultury nezájmu, který se často proměňuje v krutost, by měl náš životní styl být zbožný, plný empatie, slitování a milosrdenství, čerpaného denně ze studnice modlitby."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6347

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2015