USA mají menší zásoby pitné podzemní vody, než se myslelo. Ohrožuje je "frakování"

5. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Nová studie zjistila, že pitné vody v USA je méně, než se původně myslelo. Studie poskytuje důležitý přehled o podzemní pitné a brakické vodě v některých nejdůležitějších lokalitách po celých USA.


Průzkum vedený vědci z University of Saskatchewan, University of Arizona a University of California v Santa Barbaře byl publikován 14. listopadu v časopise Environmental Research Letters.

"Zjistili jsme, že zásoby pozemní pitné vody v USA nejdou tak hluboko, jak bylo dříve uváděno, což znamená, že existuje méně vody pro lidské a zemědělské využití," říká Jennifer McIntoshová z University of Arizona.

Vrtání hlubších studní nemusí být dobrým dlouhodobým řešením uspokojení rostoucí poptávky po vodě.

"Ukazujeme, že existuje potenciál pro kontaminaci hluboko uložené čerstvé brakické vody v oblastech, kde ropný a plynový průmysl vstřikuje odpadní vodu," říká McIntoshová. "Tyto zásoby pitné vody jsou již využívány "od shora až dolů" aktivitami ropného a plynařského průmyslu."

"Podzemní voda je primárním zdrojem domácího zásobování vodou pro zhruba polovinu lidí žijících v USA. Kolem 40 % veškeré vody využívané v USA pro závlahové zemědělství pochází z podzemní vody," dodala McIntoshová.

"Je řada případů, kde můžete potenciálně jít pro pitnou spodní vodu kilometr hluboko nebo tak nějak, ale existují jiné oblasti v USA, kde možná maximálně ve 200 nebo 300 metrech narazíte na slanou spodní vodu - v zásadě, pokud jde o vodní zdroje, jste na dně," vysvětluje Grant Ferguson z University of Saskatchewan.

Kromě toho vstřikování vody, chemikálií nebo písku v souvislosti s hydraulickým štěpením ("frakováním"), případně vstřikování odpadní vody, může vést k zamoření zásob pitné vody.

Spoluautorka studie Debra Perroneová z University of California tvrdí: "V některých povodích jsou injektážní studny instalovány mělčeji, než leží hranice mezi sladkou a brakickou vodou."

Autoři na základě své studie naznačují, že i celkové globální zásoby pitné podzemní vody mohou být nižší, než se myslelo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7629

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018