Jemen: Húsijští povstalci se vzdali kontroly nad přístavem Hudajda

31. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Jemenští šíitští povstalci se v souladu s dohodou o příměří začali stahovat z hlavního přístavu na pobřeží Rudého moře. Oznámili to představitelé OSN. Provládní síly mezitím vyjadřují skepsi ohledně předání Hudajdy.


Sobotní stahování potvrdil dopisovatel serveru France 24 při OSN. Došlo k němu pod dohledem pozorovatelů OSN v rámci dohody uzavřené ve Švédsku. Tým OSN dorazil do přístavu počátkem týdne. Mluvčí povstaleckých Húsiů také stahování potvrdil.

Avšak představitel provládních sil prohlásil, že loajalisté jsou "překvapeni" zprávami o předání přístavu Hudajda.

"Húsiové využili své kontroly Hudajdy a umístili své bojovníky mezi námořnictvo a pobřežní stráž, což je značným důvodem ke znepokojení legitimní vlády," prohlásil.

Dohoda o příměří hovoří také o stahování jednotek z přístavů Salif a Rass Issa, kudy přijíždí většina humanitární pomoci pro miliony Jemenců ohrožené hladomorem. Dalším bodem dohody je výměna tisíců zajatců.

Přístav Hudajda je klíčovým vstupním bodem pro dodávky potravin 14 miliónům Jemenců nacházejícím se na pokraji hladomoru. Stažení povstalců představuje klíčový prvek příměří, které vstoupilo v platnost 18. prosince.

Provládní síly se také mají stáhnout z částí města, jichž se zmocnily během ofenzívy zahájené 13. června.

Společnou monitorovací misi pod patronátem OSN vede nizozemský generál ve výslužbě Patrick Cammaert. Společný panel s účastí obou znesvářených stran se má sejít 1. ledna k diskusi o "detailních plánech na úplné přemístění" jednotek.

Navzdory zahájení stahování húsijských povstalců dohoda v sobotu narazila na překážku, když koalice obvinila povstalce, že nedovolili odjezd konvoje s humanitární pomocí OSN (32 tun mouky) z přístavu.

Húsiové oznámili, že cesta "ještě nebyla odblokována", protože druhá strana se nestáhla z města.

Příměří zůstává vratké a obě strany se vzájemně obviňují z jeho porušování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7035

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2019