Průzkum: Každý čtvrtý Rus má za to, že se Moskevský patriarchát vměšuje do věcí, které mu nepřísluší

8. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
27 % muslimů, 28 % katolíků a protestantů a 24 % pravoslavných věřících v Rusku tvrdí, že Moskevský patriarchát se vměšuje do věcí, které mu nepřísluší, ačkoliv jen o něco menší podíl dotázaných tvrdí, že je nakloněn zvýšení jeho vlivu na Kreml. Zjistil to nový průzkum Nadace Veřejné mínění.


Tyto údaje naznačují, že aktivismus Moskevského patriarchátu v mnoha věcech uráží věřící jiných vyznání i některé ruské pravoslavné, ale také existuje určitá podpora pro vedoucí roli patriarchátu při prosazování náboženských hodnot ve společnosti, a to napříč vyznáními.

Zatímco se však někteří Rusové hlásí k pravoslaví nebo islámu jako k národní a kulturní značce, jiní se označují za protestanty nebo katolíky jen v případě, že se aktivně účastní náboženského života. Proto je poněkud obtížné říci, kolik kterých věřících v Rusku vlastně je.

Navíc odpovědi v dotazníkovém šetření ve velké míře záleží na položených otázkách. V důsledku toho různé průzkumy vedou k různým výsledkům a různé strany se odvolávají na různé průzkumy.

Současná kontroverze ohledně příslušnosti Rusů k jednotlivým církvím byla vyvolána průzkumem Nadace Veřejné mínění, který zjistil, že 65 % Rusů se hlásí k pravoslaví, "ne více než 7 %" k islámu a jen 1 % k západnímu křesťanství. Tvrdí také, že 21 % Rusů se nepovažuje za věřící.

Moskevský patriarchát opakovaně tvrdí, že asi 80 % Rusů je pravoslavných, ale experti tvrdí, že toto číslo je silně přehnané. Průzkum společnosti Sreda v roce 2012 zjistil, že se pouze 41 % Rusů identifikuje s patriarchátem a jen řádově jednotlivá procenta se účastní náboženského života.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6158

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019