Jak vyrobit palivo z mořských řas?

8. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Asistent chemického inženýrství na University of Utah Swomitra Mohanty je součástí týmu, který vyvinul nový typ proudového mixéru schopného měnit řasy na biomasu. To znamená extrakci lipidů s vynaložením mnohem menšího množství energie než při použití starších metod. Může jít o klíč k objevu, který přivádí tuto formu energie mnohem blíže praktickému využití coby úsporného alternativního paliva.


Odborníci na biopaliva dlouho hledali ekonomicky proveditelný způsob, jak proměnit řasy v bionaftu k pohonu vozidel, lodí i letadel. Výzkumníci University of Utah jsou přesvědčeni, že nalezli odpověď. Vyvinuli nezvykle rychlou metodu výroby levné nafty z řas ve velkých objemech, a to s využitím speciálně navrženého tryskového mixéru.

Stejné lipidy použitelné k výrobě paliva jako v řasách jsou přítomny například i v kvasinkách využívaných k výrobě sýrů. Ale problémem vždy byl objem energie potřebný k uvolnění lipidů z vodních rostlin. Při dosavadních metodách je nutno vynaložit více energie, než se podaří získat.

Tým inženýrů z University of Utah vyvinul nový typ tryskového mixéru, který dokáže uvolnit lipidy z řas s vynaložením mnohem menšího množství energie než u starších metod. Může jít o klíčový objev, který přivede tuto formu energie blíže praktické využitelnosti coby levného alternativního paliva. K uvolnění lipidů dochází v řádu sekund.

Výsledky týmu byly publikovány v novém peer-reviewed časopise Chemical Engineering Science: X.

Jak ale přiznává spoluautor článku Leonard Pease, dosud se, ani s novým vynálezem, nepodařilo dosáhnout hranici parity (kdy se vložená energie rovná energii získané). Proto prezentuje svůj objev jako "odstranění významné vývojové bariéry".

Dosud museli vědci nejprve z řas odstranit vodu a s pomocí rozpouštědla extrahovat lipidy teprve z kašovité hmoty nebo prášku. Výsledkem byl prekurzor biopaliva přimíchávaného do nafty. Nyní vznikl nový reaktor, který vrhá proudy rozpouštědla na proudy řas, čímž vznikají lokalizované turbulence. Během nich lipidy "přeskakují" do proudu rozpouštědla.

Rozpouštědlo lze poté odstranit a recyklovat stejným způsobem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9355

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2019