Tajné přípravy britské vlády na chaos brexitu

18. 8. 2019

čas čtení 4 minuty
 

Týdeník Sunday Times získal tajný dokument britské vlády, nazvaný "Yellowhammer", který obsahuje analýzu toho, co se stane po divokém brexitu

Potíž je, že stoupenci brexitu těmto varováním prostě nevěří. Podobně jako mnozí čeští občané, pevně věřící nesmyslům  a spikleneckým teoriím na internetu, navzdory faktům, tito lidé jsou v takové emocionální křeči, že fakta jsou jim nepřístupná, poznamenává Jan Čulík.

Británie bude čelit nedostatku pohonných hmot, potravin a léků. Vznikne po dobu tří měsíců naprostý chaos v britských přístavech. Vznikne tvrdá hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Dojde k občanské neposlušnosti a demonstracím. Britská vláda na chaos brexitu není dostatečně připravena, varuje tajná analýza.


 

Dokument zaznamenává tajné úsilí britské vlády zabránit rozkladu britské infrastruktury po brexitu.

Analýza varuje, že veřejnost a britské firmy jsou stále ještě víceméně nepřipraveny na divoký brexit. Skutečnost, že jsou lidé brexitem už "znuděni", ochromil krizovou přípravu na brexit. Málokdo bere totiž nebezpečí brexitu vážně.

Analýza Yellowhammer konstatuje:

- Britská vláda očekává návrat k pevné hranici v Irsku. Současné plány vyhnout se zavedení  rozsáhlých pohraničních kontrol se ukáží jako nerealizovatelné. Vznik pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou zřejmě vyvolá protesty, zablokování silnic a "přímou akci" severoirského obyvatelstva. Severoirská ekonomika je totiž hluboce provázána s ekonomikou Irské republiky.

- Dlouhé fronty na hranicích zřejmě povedou k ochromení dodávky pohonných hmot. V Londýně a v jihovýchodní Anglii zřejmě nebude k dispozici benzín.

- Až 85 procent kamionů používajících hlavní přívozy přes kanál La Manche "není zřejmě připraveno" na francouzské celní řízení a budou na hranicích čekat každý až dva a půl dne.

- Podstatný chaos v britských přístavech potrvá nejméně čtvrt roky, než se proud dopravy zlepší na 50 - 70 procent nynějšího provozu.

- Dovozní cla pro benzín, které britská vláda určila jako nulová, povedou k likvidaci dvou ropných rafinérií, k likvidaci 2000 pracovních příležitostí, k rozsáhlým stávkám a k nedostatku pohonných hmot.

- Cestující budou trpět dlouhým čekáním na letištích v Evropské unii, na londýnském nádraží St. Pancras, v eurotunelu a v Doveru.

- Vznikne nedostatek léků, v důsledku "vážných zdržení", protože tři čtvrtiny léků pro Británii jsou dováženy hlavními anglickými přístavy.

- Dosažitelnost čerstvých potravin bude omezena a ceny stoupnou. To ohrozí "zranitelné skupiny obyvatelstva".

- Může dojít k potenciálním konfliktům mezi britskými rybářskými čluny a čluny zemí EU, protože v den brexitu se 282 evropských rybářských člunů octne v britských vodách protizákonně.

- V Británii hrozí vzniknout rozsáhlé celostátní protesty, které budou vyžadovat "podstatné množství policejních zdrojů".

- Rostoucí náklady postihnou sociální služby, "menší poskytovatelé sociálních služeb budou postiženi do 2-3 měsíců a větší do 4-6 měsíců po brexitu".

- Na hranicích Gibraltaru se Španělskem se bude čekat na přechod nejméně čtyři hodiny, což "záporné ovlivní" jeho ekonomiku.

Boris Johnson chce těsně po divokém brexitu uspořádat předčasné všeobecné volby, než začnou být tyto dopady brexitu zjevné.

Dokument Yellowhammer vyjadřuje frustraci britské státní služby nad absencí otevřenosti ohledně příprav pro odchod z EU. "Britské vlády mají dlouhou historii neschopnosti připravit vlastní občany na domácí krize," uvedl zdroj z úřady vlády.

Vzhledem k tomu, že je nejasné, jaký bude budoucí vztah Británie k EU, není možné se na dopad brexitu řádně připravit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
8502

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2019