Boris Johnson zuří, že byl zveřejněn britský vládní dokument varující před chaosem po brexitu

19. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Daily Telegraph: Volné cestování evropského obyvatelstva do Británie bude od 31. 10. zakázáno:


John Crace: Ti konzervativní poslanci, kteří hlasovali pro dohodu o brexitu s Evropskou unií, jsou nyní démonizováni!

Daily Telegraph: Za prozrazení dokumentu o chaosu brexitu mohou Hammondovi stoupenci setrvání Británie v EU! [Philip Hammond byl do minulého měsíce ministrem financí ve vládě Theresy Mayové - dnes je to "zločinec"!]

Úřad britského premiéra (čti Cummings, Johnsonův Rasputin) reagoval zuřivě na prozrazení oficiálního dokumentu, předpovídajícího Armageddon divokého brexitu. Obvinil nejmenovaného nepřátelského ministra navzdory tomu, že dokument je datován tento měsíc, kdy už byl Johnson v premiérské funkci


Úřad britského premiéra v Downing Street reagoval zuřivě na prozrazení oficiálního vládního dokumentu připraveného pod názvem Operation Yellowhammer, který varuje, že divoký brexit v Británii způsobí nedostatek potravin, léků a pohonných hmot. Úřad britského premiéra z prozrazení dokumentu obvinil "nepřátelského bývalého ministra", který prozrazením tohoto dokumentu "chce zlikvidovat návštěvu Borise Johnsona do Berlína a do Paříže tento týden".

 

Vládní dokument varuje, že bude muset vzniknout pevná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a že v britských přístavech vznikne na čtvrt roku chaos. Dokument také upozorňuje, že hrozí nebezpečí občanských nepokojů, které budou vyžadovat podstatné policejní zásahy, a že dojde k likvidaci dvou rafinérií a k ztrátě tisíců pracovních příležitostí.

Organizace britských automobilových dopravců Freight Transport Association patří k těm, kteří na zveřejnění dokumentu reagovali s velkým znepokojením, s tím, že je vláda dosud neinformovala, že hrozí nedostatek pohonných hmot.

"Toto je poprvé, kdy se dopravní průmysl dovídá, že budou ohroženy dodávky pohonných hmot. To je zvlášť znepokojující, protože by to ochromilo dopravu zboží po celé zemi, nejen z Evropy a do Evropy, a ohrozilo by to pracovní příležitosti v celém dopravním sektoru.

Po zveřejnění dokumentu Yellowhammer se v neděli členové Johnsonovy vlády pokoušeli jeho význam bagatelizovat. Michael Gove lživě opakoval v médiích, že dokument je prý jen "nejhorší možnou verzí", přestože se v dokumentu výslovně praví, že nejde o nejhorší možnou, ale o pravděpodobnou verzi.

Přestože zveřejněný dokument je datován už z doby, kdy už byl v premiérské funkci Boris Johnson, zdroj z Downing Street tvrdil, že jde o dokument z doby, "kdy ministři blokovali přípravu na brexit bez dohody."

Poradci z Downing Street také nyní tvrdí, že Brusel Británii nenabídne žádné ústupky, dokud si nebudou jisti, že Dolní sněmovna nebude divoký brexit blokovat. Johnsonova vláda se už připravuje veřejně obvinit ministry ve vládě Theresy Mayové, že selhání při vyjednávání s Bruselem je jejich vina.

Nová kontroverzní ministryně vnitra Priti Patel chce zrušit volný pohyb obyvatelstva z EU do Británie okamžitě dnem 1. listopadu 2019, přestože na to britské imigrační orgány nejsou vůbec připraveny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9846

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2019