Rusko: Testy zbraní se zdrojem radioaktivity v blízkosti obydlených oblastí vyvolávají "vážné znepokojení"

16. 8. 2019

čas čtení 3 minuty
Expert na jadernou bezpečnost Andrej Zolotkov z environmentální organizace Bellona se sídlem v Murmansku tvrdí, že vždy existuje riziko nepředvídaných okolností - jak se nyní ukázalo při výbuchu střely a vzestupu radioaktivity v Bílém moři, informuje Thomas Nilsen.


"Je možné se ptát, jak adekvátní jsou lidé, kteří rozhodují o tak nebezpečných experimentech v této oblasti," říká Zolotkov, zatímco se objevují další a další zlomky informací o tom, co se vlastně 8. srpna stalo na ruském polygonu Něnoksa nedaleko Severodvinska.

"Možná si byli absolutně jisti nemožností "nepředpokládané sady okolností", k jakým tentokrát došlo," pokračuje Zolotkov.

"Samotný fakt takových testů, které mohou vést k radiační nehodě poblíž velkého sídla, je důvodem k vážnému znepokojení," dodává.

Město Severodvinsk má 190 000 obyvatel a radiační kontrolu znepokojilo zhruba hodinové zvýšení radiace. Sídlo ležící asi 25 km od Něnoksy se nacházelo v prvních hodinách po havárii po větru. Nehoda zřejmě proběhla na barži ve vodách někde mimo samotný polygon.

V Severodvinsku na pobřeží Bílého moře naměřili nárůst záření gama.

Ministerstvo obrany v Moskvě nejprve prohlásilo, že "nedošlo ke škodlivým emisím do atmosféry, radiační pozadí je normální". Mezitím městským úřadům nakázali stáhnout zprávu o vzestupu radiace na 2 mikrosieverty za hodinu, což je téměř 20 x více, než činí přirozené vyzařování pozadí.

Regionální zpravodajský portál 29.ru s odvoláním na státní agenturu Roshydromet oznámil, že úroveň radiace překročila normální hodnoty pozadí 6-16 x. Šest z osmi monitorů radiace v Severodvinsku ukázalo zvýšenou radiaci.

Místní média hlásí, že pověsti o radiaci vyvolaly zvýšenou poptávku po jódových tabletách v Archangelsku, regionálním centru s 310 000 obyvateli asi 40 km východně od Severodvinska.

Dva dny po incidentu státní jaderná společnost Rosatom (uchazečka o dostavbu jaderné elektrárny v České republice - pozn. KD) oznámila, že pět jejích zaměstnanců bylo zabito při výbuchu, a potvrdila, že hnací systém na kapalné pohonné hmoty, který explodoval, obsahoval "izotopový zdroj energie". V pondělí ředitel ruského Federálního jaderného centra VNIIEF v uzavřeném jaderném městečku Sarov Vjačeslav Solovjov použil výraz "štěpný", když hovořil o nehodě v rozhovoru pro místní televizi.

"Štěpný" indikuje, že zdrojem radiace mohl být malý jaderný reaktor, o němž je známo, že je vyvíjen a testován pro potřeby ruské střely s plochou dráhou letu na jaderný pohon Burevěstnik (Bouřňák, v kódu NATO SSC-X-9 Skyfall) a podvodního bezpilotního prostředku na jaderný pohon Poseidon.

Existence střely Burevěstnik byla poprvé oznámena Putinem v jeho výročním projevu v Radě federace v roce 2018. Vloni v červenci ministerstvo obrany v Moskvě oznámilo přípravu letových testů zlepšené verze střely.

Při té příležitosti došlo ke zveřejnění videozáznamu testu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7349

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2019