USA otestovaly první střelu v minulosti zakázanou smlouvou s Ruskem

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Rusko v úterý kritizovalo Spojené státy za zkoušku pozemní střely, která do doby před třemi týdny byla zakázána tehdy platnou dvoustrannou Smlouvou o střelách středního a kratšího doletu (INF Treaty), napsala Carla Babbová.


"Spojené státy zjevně zvolily kurs eskalující vojenské napětí," prohlásil ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov pro státní agenturu TASS.

Rjabkov dále řekl, že Rusko nebude zataženo do "nákladných závodů ve zbrojení".

Toto vyjádření přišlo den poté, co Pentagon oznámil test.

Střela odpálená v neděli z ostrova San Nicolas Island v Kalifornii "dopadla přesně na svůj cíl po více jak 500 kilometrech letu," oznámil Pentagon v tiskové zprávě.

"Sesbírané údaje a poučení z tohoto testu budou informovat příští vývoj kapacit středního doletu ministerstvem obrany," dodává zpráva.

Spojené státy v minulosti nesměly vyvíjet pozemní střely s doletem 500-5 500 km kvůli smlouvě z roku 1987.

Washington od paktu ustoupil k 2. srpnu s odvoláním na mnohaleté ruské porušování dokumentu.

Pentagon zdůraznil, že střela s plochou dráhou letu byla konfigurována tak, aby nesla konvenční, nikoliv jaderný náklad.

Nový ministr obrany Marrk Esper řekl, že pokud americké ozbrojené síly vyvinou plně operační mobilní pozemní systém střel s plochou dráhou letu, chce americké konvenční střely rozmístit v Asii.

Zatímco se analytici primárně soustředili na otázku, co zrušení smlouvy INF znamená pro signatáře - Rusko a USA - změna také umožňuje Spojeným státům posílit svou pozici proti Číně.

Esper prohlásil, že 80 % čínských střel má dolet 500-5 500 km, který USA smlouva s Ruskem zakazovala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6290

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2019