Vojtěch je klidný, "koronavirus v ČR není". Ale jaká jsou opatření? V USA za Trumpa vládne chaos. Jak v Česku?

27. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Opravdu? Nikdo v Praze nekontroloval cestující přilétající z Číny. Skutečně má Česká republika pod kontrolou všechny potenciálně nakažené cestující, kteří přijedou z Rakouska, z Itálie, z Íránu?

A jaká konkrétní opatření pan Vojtěch zavádí a jak zabezpečí bezpečnost občanů? Radovat se, že "zatím koronavirus v ČR není" jaksi nestačí. A ví to jistě? (JČ)

"Doporučujeme, aby v dalších 14 dnech sledovali svůj zdravotní stav." (!!) No co to je? A co když mezitím spoustu občanů tito lidé nakazí? Nákaza se údajně šíří i od lidí bez příznaků.

* * * 


Trump si myslí, že se nákaza jmenuje "Karonavirus":



- Koronavirus se ve středu rozšířil do Pákistánu, do Rumunska,  do Norska a do Řecka.  Počet nových případů koronaviru mimo Čínu je poprvé větší než v samotné Číně. Světová zdravotnická organizace stále ještě necharaterizovala to, co se děje, jako pandemii.

- 12 lidí v Itálii na koronavirus zemřelo. Počet potvrzených případů v Itálii stoupl na 374. Za poslední den se zvýšil o 50.

- Britský ministr zdravotnictví očekává, že se počet nakažených osob v Británii zvýší. Definoval vládní strategii o čtyřech bodech: Zadržovat izolací, zdržovat šíření, provádět výzkum a neutralizovat.

- Tři další lidé zemřeli v Íránu. Celkem jich tam zemřelo 16. V Íránu bylo nakaženo asi 100 osob. V Latinské Americe byl zaznamenán jeden případ v Brazílii.

 * * *

Ve Spojených státech obvinil bezdůvodně Donald Trump sdělovací prostředky, že "vyvolávají paniku a straší trhy".  Trump zároveň pochválil reakci své vlády. Jenže navzdory tomu jsou vznášena vážná znepokojení o její dosavadní reakci.

Aktualizace: V nočním projevu Trump bagatelizoval epidemii koronaviru navzdory rostoucímu svétovému znepokojení - australský premiér zaháhil krizový plán s varováním, že pandemie "nás už ohrožuje".

Na tiskové konferenci ve Washingtonu řekl Trump, že nebezpečí pro Američany "zůstává velmi nízké" a předpověděl, že počet případů nakažení, který je nyní v Americe 15, "za pár dní poklesne na nulu".

"Máme obrovský úspěch, obrovský úspěch, vůbec si to lidé nemysleli. Zároveň v některých zemích máte epidemie - Itálie a různé země mají tak trochu potíže," řekl, ale pak mu na téže tiskové konferenci jeho vlastní činitelé protiřečili.

Trump také řekl, že se globální finanční trhy, které z obavy ohledně koronaviru klesají, se zotaví a pokusil se obvinil z pádu finančních trhů na Wall Streetu předvolební debatu Demokratů.

Američtí zdravotní činitelé varovali před pandemií. Dr Anne Schuchat, hlavní náměstkyně ředitele Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDCP) opakovala úterní varování své organizace, že rozšíření infekce v USA je nevyhnutelné. V severní Kalifornii je muž nakažený koronavirem, který necestoval do zahraničí a neměl styk s žádným potvrzeným případem. ZDE 

Jižní  Korea zaznamenala dalších 334 nových případů nakažení, celkový počet nakažení je tam 1595.

- Čína oznámila dalších 433 případů nakažení a dalších 29 úmrtí

- Saúdská Arábie dočasně zakázala přístup zahraničním poutníkům do Mekky.

- Dánsko zaznamenalo svůj první případ, muže, který se navrátil z lyžařské dovolené v Itálii. První případy také zaznamenaly Estonsto, Pákistán, Gruzie, Norsko, Makedonie, Řecko a Rumunsko.

- Italští prokurátoři zahájili trestní stíhání nemocnice v Lombardii, které netestovala muže, který první rozšířil nákazu v oblasti

Jak USA dohlíží na šíření koronaviru?

Americká vláda rozšířila nefunkční testovací soubory pro koronavirus a odborníci na zdraví veřejnosti jsou stále více znepokojeni, že se občané v USA netestují a že to zkresluje přítomnost viru mezi americkými občany. Zatímco Jižní Korea otestovala na koronavirus více než 35 000 lidí, Spojené státy otestovaly 426  osob, mimo těch, kteří byli v evakuačních letadlech.

Zatím USA doporučují jen testování lidí, kteří mají potíže s dýcháním, nedávno byli v Číně anebo byli ve styku s nakaženou osobou.

Jeremy Konyndyk, který vedl reakci Obamovy vlády v roce 2014 na epidemii Eboly, uvedl, že je překvapen že Spojené státy dosud nevytvořily celostátní systém pro testování koronaviru.

Podle Bílého domu řeší reakci na koronavirus americký ministr zahraničí Alex Azar. Poslanci Kongresu a zdravotní odborníci však požadují vytvoření samostatné funkce pro zvládání této epidemie.

Trumpova vláda drasticky omezila program Center pro zvládání nemocí v zahraničí. Tato Centra pracovala proti epidemiím v 49 zemích světa, Trump seškrtal její rozpočet tak, že nyní pracuje jen v 10 zemích světa.

Amerika má zásobu 30 milionů masek, ale potřebuje jich pro své zdravotníky 300 milionů. ZDE  

0
Vytisknout
10463

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020