AKTUALIZACE: Americké úřady znepokojují případy koronaviru, které nemají zjevný původ

29. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

- Z diskuse v rozhlase BBC, sobota odpoledne: Lékař: Koronavirus má ve srovnání s běžnou chřipkovou epidemií dvakrát tak větší nakažlivost a desetinásobnou úmrtnost. Při normální epidemii chřipky je 50 procent lůžek v britských nemocnicích zaplněno obětmi chřipky. Při desetinásobném počtu pacientů si zdravotnictví neporadí. Vlády by měly rychle investovat do sociální péče, aby starší pacienti, kteří zůstávají v nemocnicích, protože je není kam poslat, mohli odejít domů, kde by se jim věnovala pečovatelská služba. -  Na veřejných záchodcích by u východů měla být umístěna zásoba toaletního papíru, aby jím lidé po použití záchodu mohli vzít za kliku a venku po východu ze záchodu toaletní papír odhodit, aby se nedotýkali kliky. V současnosti je většina evropských zemí v pořádku, avšak počkejme za dva měsíce.

- Koronavirus z neznámých zdrojů znepokojuje zdravotníky v USA. Tři pacienti, jeden v Oregonu, jeden v Kalifornii a jeden ve Washingtonu, byli nakaženi neznámým způsobem.  Žádný z nich necestoval do zahraničí ani neměl žádný kontakt s někým, kdo byl v zahraničí či s nakaženou osobou. U dvou nakažených osob v oblasti San Franciska také není znám původ nákazy. Spojené státy doporučují, aby Američané necestovali do Íránu a do Itálie, pokud to není nutné.
- Írán má nejvyšší počet úmrtí na koronavirus mimo Čínu, 34, ale usuzuje se, že celkový počet je daleko vyšší.
- Jižní Korea varuje, že v boji proti koronaviru dochází ke "kritickému okamžiku". Počet nakažených osob v sobotu stoupl o 594, celkem jich je nakažených v zemi 2931. 17 lidí zemřelo. Vláda apeluje na obyvatelstvo, aby nevycházelo ven.
- V Austrálii je 25 případů koronaviru. Lidé nemají cestovat do Číny, do Íránu a být "velmi opatrní" v severní Itálii, v Jižní Koreji, v Japonsku a v Mongolsku. Austrálie zavedla zákaz cestování do Íránu a do Číny.
- V Thajsku je 42 případů koronaviru.
- Celkem bylo světové zaznamenáno asi 85 000 případů koronaviru. Asi 2900 lidí zemřelo. Virus byl nalezen v 58 zemích světa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7622

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020