Světem se šíří lži o koronaviru na sociálních sítích

5. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Twitter se stal zdrojem nepřesných a nebezpečných informací. Pinterest a WeChat zabránily uživatelům o epidemii koronaviru vůbec komunikovat.

Na Twitteru jeden tweet lživě tvrdil, že antibakteriální dezinfekce na mytí rukou je proti koronaviru neúčinná, protože prý likviduje jen bakterie, ne viry. Čtvrt milionu lidí ho likeovalo a 100 000 retweetovalo, což znamená, že ten tweet viděly miliony lidí, než ho ve středu odpoledne Twitter vymazal.  Ve skutečnosti je proti koronaviru efektivní jakýkoliv hygienický prostředek, založený na alkoholu, i obyčejné mýdlo.

 
 

Na Twitteru se také rozšířilo množství videí a fotografií o údajném dopadu koronaviru - mrtví pacienti či násilí od úřadů v Číně. Většinou jsou to staré záběry se lživými titulky.

Twitter tyto materiály neodstraňuje, avšak zavedl dodatečnou informaci, která se objeví, když někdo hledá "koronavirus" - ta pošle uživatele na stránky britského státního zdravotnictví pro spolehlivé informace. Ve středu večer Twitter oznámil, že zakazuje reklamu, která "oportunisticky zneužívá epidemie Covid-19 k šíření nevhodných inzerátů".

Zuckerbergův Facebook také šíří banner, který odkazuje uživatele na stránky britského státního zdravotnictví, totéž dělá Instagram. Mimo Británii jsou uživatelé směřováni na stránky Světové zdravotnické organizace nebo na stránky místních zdravotnictví.

Facebook minulý týden zakázal lživé reklamy, které tvrdí, že mají na koronavirus lék. Ve středu Zuckerberg nabídl Světové zdravotnické organizaci "tolik inzerátů, kolik potřebují, zadarmo", a také reklamu zadarmo pro další organizace".

Facebook vystupuje daleko ostřeji proti lživým zdravotnickým organizacím než proti politickým lžím. Potíž je, že to vyžaduje obrovské úsilí určit, které materiály jsou dezinformacemi. Inzerenti například už přestali inzerovat reklamy na vyléčení koronaviru, ale šíří reklamy "proti chřipce" - i když zbytek inzerátu je totožný s inzerátem na vyléčení koronaviru.

Pinterst, daleko menší sociální síť, která však přesto má stamiliony uživatelé, přijala drastické řešení. Vyhledávání koronaviru vás pošle jen na stránky Světové zdravotnické organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9764

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020