Kniha návštěv podepsaná "Sieg Heil" – Nové podrobnosti o zatykači na politika AfD

3. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
Politik AfD Daniel Halemba, který byl právě zvolen do bavorského zemského sněmu, byl mezitím zatčen. Původní podezření z podněcování k nenávisti se potvrdilo. Jeho právník úspěšně podal odvolání, strana vidí "vykonstruovaný" důvod pro zadržení.

Podle státního zastupitelství okresní soud ve Würzburgu v pondělí podmínečně pozastavil platnost zatykače na politika AfD Daniela Halembu. Tomu předcházelo vyšetřování státního zastupitelství proti dvadvacetiletému mladíkovi za podněcování k nenávisti a používání znaků protiústavních organizací.

Halemba se nyní musí hlásit na policii jednou týdně ve svém domovském Würzburgu, řekl vrchní prokurátor Thorsten Seebach. Kromě toho mu byl zakázán kontakt se členy "Burschenschaft Teutonia Prag zu Würzburg".

Státní zastupitelství ve Würzburgu v úterý zveřejnilo další podrobnosti o vyšetřování. Jádrem vyšetřování jsou incidenty se styčným domem würzburského studentského bratrstva. Domovní prohlídka potvrdila podezření proti Halembovi a dalším členům sdružení.

Podle státního zastupitelství byla mimo jiné zabavena návštěvní kniha, ve které byl zápis s frází "Sieg Heil" podepsán jménem obviněného. V místnosti, kde bydlel, byl na "prominentním místě" nalezen také výtisk rozkazu SS od říšského vůdce SS Heinricha Himmlera z 29. 10. 1939 s tzv. dvojitým siggunem. V dalších místnostech se také nacházely různé nacistické náboženské předměty a antisemitské spisy. Hodnocení řady zabavených datových nosičů a mobilních telefonů v současné době stále probíhá. Kromě toho bylo nalezeno několik mosazných boxerů, mačeta, obušky, jednoruční meč a zaslepená zbraň.

Halemba to komentoval prostřednictvím videozprávy

Minulý čtvrtek byl na Halembu vydán zatykač a v pondělí ráno ho policisté zatkli v Kirchheimu unter Teck u Stuttgartu. Podle státního zastupitelství se po vyhodnocení důkazů potvrdilo původní podezření vyšetřovatelů Panují obavy, že by obviněný mohl ovlivňovat svědky nebo ničit důkazy.

V pátek sama parlamentní skupina AfD oznámila, že na jednoho z jejích poslanců byl vydán zatykač. Prokuratura poté potvrdila, že se jednalo o Halembu. Halemba, který žije ve Würzburgu, nebyl o víkendu k nalezení.

Politik AfD nebyl zpočátku k zastižení, aby se vyjádřil, protože byl vydán zatykač. Mezitím se vyjádřil ve videu šířeném prostřednictvím X, ve kterém Halemba hovoří o "zcela svévolném" zatykači. Jeho advokát podal proti zatykači odvolání.

Podle Halemby je od roku 2021 členem "Burschenschaft Teutonia Prag zu Würzburg", která byla v září přepadena. Podle státního zastupitelství existovalo podezření, že v domě bratrstva by mohly být předměty se symboly Národně socialistické strany (NSDAP) a také samolepky a nápisy rasistické povahy. Zabavené věci jsou nyní téměř všechny vyhodnoceny, uvedl v pondělí mluvčí úřadu. "Obvinění jsou pro nás podložená." Hodnocení datových nosičů stále probíhá.

Kromě Halemby vyšetřuje státní zastupitelství další čtyři členy studentského bratrstva se sídlem ve Würzburgu, mimo jiné za podněcování k nenávisti a používání znaků protiústavních organizací. Sdružení se k obviněním na žádost německé tiskové agentury zatím nevyjádřilo. Halemba zatím všechna obvinění proti němu popírá jako nepravdivá.

Poslanci požívají v zásadě imunity. Ta však vstoupí v platnost až na ustavující schůzi v pondělí v 15 hodin. Dvaadvacetiletý Halemba je nejmladším politikem, který byl zvolen do bavorského zemského sněmu.

Předsedkyně parlamentní skupiny AfD v bavorském zemském sněmu Katrin Ebner-Steinerová masivně kritizovala zatčení politika AfD Daniela Halemby. "S vykonstruovaným důvodem pro zadržení jsou práva opozice značně a na chatrných základech porušována," řekla Ebner-Steinerová v pondělí před začátkem zasedání parlamentní skupiny AfD v zemském parlamentu. "Státní represe" tak dosáhla "nové kvality".

Chování státního zastupitelství ve Würzburgu je "obžalobou demokracie". "Tímto způsobem je pošlapávána vůle demokratického vládce. Skupina se nenechá zastrašit touto represí."

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
2766

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023