Izraelsko-palestinská válka: Izrael údajně navrhl odepsání egyptských dluhů za přijetí uprchlíků z Gazy

2. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Podle izraelského webu Ynet Izrael navrhl odepsání značné částí mezinárodních dluhů Egypta prostřednictvím Světové banky, aby přiměl vládu Abdela Fattaha el-Sísího otevřít dveře vysídleným Palestincům.

Egypt se v současné době zmítá v dluhové krizi a mezi zeměmi, u nichž je největší pravděpodobnost nesplacení dluhu, je na druhém místě za Ukrajinou.

Stát ztrácí polovinu svých příjmů na splátkách úroků a je závislý na půjčkách od MMF a bohatých států Perského zálivu, což omezuje jeho schopnost odporovat zahraniční politice USA.

Stále však není jasné, zda má Izrael ve Světové bance dostatečný vliv, aby mohla odepsat mezinárodní dluhy Egypta, informuje web middleeasteye.net.  

Odpouštění dluhů již dříve využily Spojené státy k tomu, aby Egypt uvedly do souladu se svou zahraniční politikou. V roce 1991 USA a jejich spojenci odpustili Egyptu polovinu dluhu výměnou za jeho zapojení do protiirácké koalice během druhé války v Zálivu.

Egyptská vláda navíc opakovaně odmítla myšlenku, že by Palestinci mohli být dočasně přesídleni do Egypta.

Ynet navazuje na zprávu deníku Financial Times, podle níž izraelský premiér Benjamin Netanjahu lobboval u představitelů EU, aby tlačili na Egypt, aby přijal uprchlíky z Gazy.

Britský list uvedl, že členové EU, včetně České republiky a Rakouska, tuto myšlenku přednesli minulý týden na setkání členských států, ačkoli řada evropských zemí, včetně Velké Británie, Německa a Francie, uvedla, že tato myšlenka je neuskutečnitelná, protože Egypt palestinské uprchlíky odmítá přijmout.

Jeden diplomat z nejmenované země však pro FT uvedl, že tlak pokračujícího izraelského útoku na Gazu by mohl postoj Káhiry změnit.

"Nyní je čas vyvinout na Egypťany zvýšený tlak, aby s tímto návrhem souhlasili," uvedl tento představitel. 

Navzdory Netanjahuovým výzvám se vedoucí představitelé nakonec shodli na tom, že úlohou Egypta by měla být dodávka humanitární pomoci, a nikoliv přijímání uprchlíků. 

Toto prohlášení přichází krátce poté, co na izraelský zpravodajský web Calcalist unikl dokument izraelského ministerstva pro zpravodajské služby; v něm jsou podrobně popsány údajné plány na nucený přesun Palestinců z Gazy na Sinajský poloostrov.

Navzdory rostoucímu tlaku prezident Sísí tento měsíc prohlásil, že jeho země odmítá "jakýkoli pokus o likvidaci palestinské otázky vojenskými prostředky nebo nuceným vysídlením Palestinců z jejich země, které by šlo na úkor zemí regionu".

Vzpomínka na Nakbu v roce 1948, kdy sionistické milice násilně vyhnaly z historické Palestiny více než 700 000 Palestinců a zakázaly jim a jejich potomkům se kdykoli vrátit, znamená, že mnoho arabských států se obává, že jakýkoli přesun lidí z Gazy by byl trvalý.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3303

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023