Gaza: tisíc kráterů od bomb

4. 11. 2023

čas čtení 18 minut
- Analýza satelitních snímků severní části pásma Gazy po těžkém bombardování odhalila více než 1 000 kráterů viditelných z vesmíru na ploše přibližně 10 km2

V jedné oblasti - široké pouhého půl kilometru - byla skupina obytných bloků bombardována tak silně, že je zde vidět asi 100 kráterů, z nichž některé jsou velké až 14 metrů.

Nejméně jedna nemocnice a tři školy v oblasti byly vyřazeny z provozu, zřejmě v důsledku nedalekého bombardování. Další budovy na snímku pořízeném 30. října byly zcela srovnány se zemí a proměněny v trosky.

-Podle Blinkena se USA a arabské státy shodly, že status quo v Gaze kontrolovaný Hamásem nemůže pokračovat

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v sobotu prohlásil, že Washington i arabské státy se domnívají, že status quo v Gaze ovládané Hamásem nemůže pokračovat, a že se svými arabskými protějšky jednal o tom, jak lépe vytyčit cestu k řešení v podobě dvou států.

Při projevu na tiskové konferenci v Ammánu spolu se svými egyptskými a jordánskými protějšky nejvyšší americký diplomat rovněž uvedl, že Washington je znepokojen násilím ze strany extremistických osadníků na Západním břehu Jordánu.

- Šéf OSN: "Nikde v Gaze není bezpečno

Generální tajemník OSN António Guterres vydal prohlášení, v němž opakuje své výzvy k příměří a uvádí, že v Gaze "není nikde bezpečno".

Guterres v úvodu svého prohlášení odsoudil izraelský útok na sanitku poblíž nemocnice al-Šifa v Gaze:

    Jsem zděšen ohlášeným útokem v Gaze na konvoj sanitek u nemocnice Al Šífa. Záběry těl poházených na ulici před nemocnicí jsou otřesné.

    Nezapomínám na teroristické útoky páchané v Izraeli Hamásem a na zabíjení, mrzačení a únosy, včetně žen a dětí. Všichni rukojmí držení v Gaze musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.

    Nyní jsou již téměř měsíc civilisté v Gaze, včetně dětí a žen, obléháni, je jim odpírána pomoc, jsou zabíjeni a bombardováni ze svých domovů.

    To musí přestat.

    Humanitární situace v Gaze je strašná. Nedostává se ani zdaleka tolik potravin, vody a léků, aby byly uspokojeny potřeby lidí. Dochází palivo pro napájení nemocnic a vodáren. Úkryty UNRWA mají téměř čtyřikrát větší kapacitu a jsou zasaženy bombardováním. Márnice jsou přeplněné. Obchody jsou prázdné. Hygienická situace je katastrofální. Zaznamenáváme nárůst nemocí a respiračních onemocnění, zejména u dětí. Celé obyvatelstvo je traumatizováno. Nikde není bezpečno.

Od 7. října, kdy Hamás zahájil útoky proti Izraeli, bylo izraelskými nálety zabito více než 9 000 Palestinců.

Další tisíce Palestinců byly násilně vyhnány ze svých domovů a uprostřed izraelského smrtícího obléhání úzkého pásma jim byla odepřena lékařská pomoc, potraviny a voda.

- Tisíce demonstrantů vyšly v Londýně do ulic, aby již čtvrtý týden po sobě demonstrovaly na znamení solidarity s Palestinci.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) varovala, že nemůže zajistit bezpečí statisícům Palestinců, protože více než 50 zařízení OSN bylo "zasaženo" konfliktem - včetně "pěti přímých zásahů" - a 38 lidí zemřelo v útulcích OSN, uvedl v pátek Thomas White, ředitel pro záležitosti UNRWA.

- Skupina expertů OSN varovala, že Palestincům "hrozí vážné riziko genocidy", a odsoudila izraelský úder na obytný komplex v uprchlickém táboře Džabalíja, který byl proveden na začátku tohoto týdne, a označila jej za "nestoudné porušení mezinárodního práva" a "válečný zločin".

- Lékaři bez hranic odsoudili páteční izraelský útok na sanitku poblíž nemocnice al-Šifa v Gaze a označili jej za "nové dno v nekonečném proudu bezohledného násilí":

    Včerejší smrtící útok před branou nemocnice I-Šifa, při kterém byla zasažena sanitka, je strašný. Jedná se o útok před hlavní a nejrušnější nemocnicí v Gaze, kde náš personál denně pracuje na poskytování životně důležité lékařské péče.

    Opakované údery na nemocnice, sanitky, hustě obydlené oblasti a uprchlické tábory jsou ostudné.

- Tisíce demonstrantů vyšly v sobotu v Berlíně do ulic na znamení solidarity s Palestinci.

Podle agentury Agence France-Presse byla atmosféra na začátku shromáždění klidná a mnoho demonstrantů se ukázalo po boku svých rodin a dětí.

Mnozí drželi plakáty s nápisy "Zachraňte Gazu", "Zastavte genocidu" a "Příměří", zatímco jiní nosili kefíje a křičeli: "Osvoboďte Palestinu!"

"Odhadujeme počet demonstrantů asi na 3 500, ale přicházejí další," řekl agentuře AFP policejní mluvčí.

- Katarské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že pokračující bombardování pásma Gazy komplikuje jeho snahy o zprostředkování propuštění rukojmích držených Hamásem.

Ministr zahraničí, šejk Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, se tak vyjádřil na sobotním setkání s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

- Diplomatický poradce prezidenta Spojených arabských emirátů v sobotu prohlásil, že poslední válka v Gaze ukazuje, že izraelská politika zadržování selhala a že USA musí tlačit na rychlé ukončení konfliktu a novou strategii, jinak je region bude považovat za neúčinné.

"Pokud bude tato krize pokračovat, zejména na straně humanity, a pokud nás tato krize vrátí zpět do starého kruhu politiky zadržování z doby před 7. říjnem, myslím si, že americká role zde, zapomeňte na to, zda je správná nebo špatná, ale nebude považována za efektivní," řekl Anwar Gargash na politické konferenci v Abú Zabí.

- Palestinský Červený půlměsíc odsoudil smrtící útok na sanitku v Gaze


Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) odsoudila páteční útok izraelských sil na konvoj sanitek v Gaze, při kterém podle ní zahynulo 15 lidí a více než 60 dalších bylo zraněno.

PRCS v sobotu časně ráno ve svém prohlášení uvedla, že jeden z jejích sanitních vozů byl zasažen "raketou vypálenou izraelskými silami" asi 2 metry od vchodu do nemocnice al-Šifa ve městě Gaza, informuje agentura France-Presse.

Při útoku zemřelo 15 civilistů a dalších 60 osob bylo zraněno, uvedla organizace PRCS a potvrdila údaje, které již dříve zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem.

Další sanitka, patřící ministerstvu zdravotnictví, byla "přímo zasažena" raketou asi kilometr od nemocnice, což způsobilo zranění a škody, uvedla organizace.

PRCS, který je součástí Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce, dodal, že záměrné útoky na zdravotnické týmy představují "závažné porušení Ženevských konvencí a válečný zločin".

Izraelská armáda uvedla, že provedla nálet na "sanitku, kterou síly identifikovaly jako používanou teroristickou buňkou Hamásu v těsné blízkosti jejich pozic v bojové zóně".

"Při úderu bylo zabito několik teroristických operativců Hamásu," uvádí se v prohlášení armády.

Představitel Hamásu Izzat El Reshiq uvedl, že tvrzení o přítomnosti jeho bojovníků jsou "nepodložená".

V prohlášení k incidentu izraelská armáda neuvedla žádné důkazy na podporu svého tvrzení, že sanitka byla napojena na Hamás, ale uvedla, že hodlá zveřejnit další informace.

- Libanonský prozatímní premiér Nadžíb Mikátí se v sobotu v Ammánu setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem a zdůraznil, že je důležité usilovat o příměří v Gaze a zastavit izraelskou agresi v jižním Libanonu, uvedla libanonská státní tisková agentura.

Mikátí rovněž zdůraznil závazek Libanonu vůči mezinárodní legitimitě a provádění rezoluce OSN č. 1701 a vyzval mezinárodní společenství, aby vyvíjelo tlak na Izrael, aby přestal s porušováním práv.

Blinken zase zdůraznil své úsilí o zastavení vojenských operací z humanitárních důvodů a řešení otázky rukojmích.

- Izrael zničil raketou dům šéfa Hamásu


Izraelský bezpilotní letoun vypálil raketu na dům šéfa Hamásu Ismaila Haníji v Gaze, uvedla  agentura Reuters s odvoláním na rozhlasovou stanici Aksa, která je s Hamásem spojená.

Zpráva uvedla, že Haníja se v současné době nachází mimo Gazu.

Nebylo jasné, zda byl v době zásahu v domě někdo z jeho rodiny.

- Palestinci v Gaze hlásili izraelské nálety v noci na sobotu po celém obléhaném území, včetně jižní části, kde Izrael řekl civilistům, aby hledali útočiště

Raed Mattar, který na počátku války uprchl ze severní Gazy a ukrývá se ve škole v jižním městě Chán Júnis, uvedl, že slyšel výbuchy, zřejmě z leteckých úderů.

Řekl:

"Lidé vůbec nespí. Zvuk výbuchů nikdy neustává."

Letecké údery byly hlášeny také ve městě Gaza, zatímco útoky zasáhly západní předměstí města a okolí nemocnice al-Quds.

Izraelská armáda v posledních dnech opakovaně bombardovala v blízkosti nemocnice, uvedl Adly Abu Taha, obyvatel města Gazy, který se poslední tři týdny ukrýval v areálu nemocnice.

Po telefonu uvedl: "Bombardování se den ode dne přibližuje. Nevíme, kam jít."

- Agentura France-Presse informovala o následcích ostřelování izraelskými tanky, které podle úřadů Hamásu zabilo 20 lidí v chlapecké škole Usámy bin Zaida severně od města Gaz
y.

Ve zprávě se uvádí:

    Do budovy zasypané troskami spěchaly týmy záchranářů, aby poskytly pomoc zraněným a odvezly mrtvé.

    Ohromení diváci plakali a bloudili po místě činu s rukama sepjatýma nad hlavou v hrůze a nevěřícně.


    Z oken v prvním patře budovy stále visela dlouhá řada prádla, což svědčilo o tom, že se škola stala dočasným domovem pro některé ze statisíců lidí vysídlených válkou.

- Izrael odolal výzvám USA k přerušení bojů a v sobotu pokračoval v obléhání města Gazy, čímž největší město pásma Gazy obklíčil.


Izraelská armáda tvrdí, že během uplynulého dne "zlikvidovala teroristy" a lokalizovala zbraně Hamásu při odhalování tunelových šachet v severní části Gazy.

Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) kontradmirál Daniel Hagari na Twitteru uvedl, že v jednom ze svých bojů izraelské síly bojovaly s 15 extremisty, řadu z nich zabily a zničily tři pozorovací stanoviště Hamásu.

Izraelské jednotky operovaly v "oblasti, ze které bylo zjištěno mnoho pokusů o útok na síly IDF prostřednictvím tunelových šachet a vojenských komplexů", uvedl.

Také během cíleného náletu na jihu pásma Gazy pracovaly obrněné a ženijní jednotky pod velením divize Gaza na mapování budov a neutralizaci výbušnin.

Během operace narazily síly na teroristické komando, které vyšlo z tunelové šachty. V reakci na to bojovníci vypálili na teroristy granáty a zabili je.

- Blinken vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby dočasně zastavil vojenskou ofenzívu a umožnil přísun pomoci do Gazy. Netanjahu však po jednání prohlásil, že k žádnému "dočasnému příměří" nemůže dojít, pokud Hamás nepropustí rukojmí, která drží.

- Vůdce libanonského Hezbolláhu prohlásil, že jeho mocná milice vede přeshraniční boje s Izraelem, a pohrozil další "realistickou eskalací". Hassan Nasralláh se zdržel prohlášení, že se Hezbolláh plně zapojil do války mezi Izraelem a Hamásem, ale varoval, že boje na libanonsko-izraelské hranici se neomezí na dosavadní rozsah. Bílý dům uvedl, že Hezbolláh by se neměl snažit využít konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

- Izraelské údery na Gazu zabily od 7. října nejméně 9 227 Palestinců, z toho 3 826 dětí, uvedlo v pátek ministerstvo zdravotnictví Gazy. Izraelská ofenzíva v Gaze následovala po útocích, které Hamás zahájil 7. října na Izrael a při nichž zahynulo 1 400 lidí.

-  Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) varovala, že nemůže poskytnout bezpečí statisícům Palestinců, kteří se "ukrývají pod vlajkou OSN". Více než 50 zařízení OSN bylo "zasaženo" konfliktem - včetně "pěti přímých zásahů" - a 38 lidí zemřelo v přístřešcích OSN, uvedl v pátek Thomas White, ředitel pro záležitosti UNRWA. "Řekněme si to zcela jasně, v Gaze nyní není žádné bezpečné místo."

- UNRWA "je prakticky mimo provoz", uvedl v pátek šéf humanitární organizace OSN, když vzdával hold nejméně 72 zaměstnancům UNRWA, kteří byli v Gaze zabiti od 7. října. Martin Griffiths řekl členským státům OSN v New Yorku, že to, co se odehrálo během uplynulých 26 dní konfliktu, "není nic jiného než ... zhouba pro naše kolektivní svědomí".


- Probíhají rozhovory o "velmi významné" přestávce ve válce mezi Izraelem a Hamásem s cílem dosáhnout propuštění rukojmích zajatých Hamásem, citovala agentura France-Presse vysokého amerického představitele.
"Je to něco, o čem se velmi vážně a aktivně jedná. Zatím však neexistuje žádná dohoda, která by to skutečně umožnila," uvedl v pátek úředník. Agentura Reuters citovala amerického představitele, který uvedl, že existuje "nepřímá angažovanost" zaměřená na nalezení způsobu, jak osvobodit rukojmí ven, a "je to něco, na čem nesmírně usilovně pracujeme", ale neexistuje "absolutně žádná záruka", že se to podaří. Odhaduje se, že Hamás během útoku 7. října unesl 240 izraelských a zahraničních rukojmích.

- Izrael bude pokračovat v ofenzivě v Gaze "s plnou silou" a odmítne jakékoli dočasné příměří, které nebude zahrnovat propuštění rukojmích držených Hamásem, prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a odmítl výzvy USA k přerušení bojů. "Dal jsem jasně najevo, že pokračujeme plnou silou a že Izrael odmítá dočasné příměří, které nezahrnuje propuštění našich rukojmích," řekl v pátek.

-  Izraelské síly obklíčily město Gaza, útočí na infrastrukturu Hamásu a ničí tunely, které militanti používají k útokům, uvedla v pátek izraelská armáda.
Vedle sílící pozemní ofenzívy pokračovaly letecké údery v rámci toho, co Netanjahu označil za druhou fázi války.


- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval k okamžitému příměří mezi Izraelem a Hamásem s tím, že v Gaze jsou páchány "zločiny proti lidskosti". "Neexistuje žádný pojem, který by mohl vysvětlit nebo omluvit brutalitu, které jsme svědky od 7. října," řekl Erdogan během summitu turkických států v kazašském hlavním městě Astaně.

-  Francie reagovala s "údivem" a "nepochopením" poté, co uvedla, že izraelský letecký útok zasáhl Francouzský institut v Gaze a že zasažena byla také kancelář tiskové agentury Agence France-Presse (AFP) v Gaze. Agentura AFP uvedla, že její kancelář v Gaze byla ve čtvrtek při úderu na budovu značně poškozena. Žádná zranění nebyla hlášena.

- Izraelské síly v pátek zabily šest Palestinců při zátazích na Západním břehu Jordánu, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví,  na okupovaném území se současně s válkou v Gaze prudce zvýšilo násilí. Izraelská armáda uvedla, že její síly "operují proti Hamásu" na celém Západním břehu Jordánu, přičemž operace probíhají v Džanínu a severním městě Nábulus.

- USA poprvé potvrdily, že nad Gazou létají neozbrojené pozorovací drony. Lety jsou "na podporu úsilí o získání rukojmích", uvedl Pentagon.

- První lidé ze skupiny asi 100 Britů, kteří měli v pátek opustit Gazu, se dostali přes přechod do Egypta, a to uprostřed obav, zda se jednotlivci na severu palestinského území budou moci dostat na jižní přechod Rafáh. Do pátku bylo na britském seznamu osob, které mají být evakuovány do Egypta, 127 osob od středečního otevření přechodu. Mezi Brity, kteří mohli opustit Gazu, byli i tchán a tchyně skotského prvního ministra Humzy Yousafa. Předpokládá se, že stovky britských občanů zůstávají v Gaze uvězněny

- Bílý dům uvedl, že ve čtvrtek opustilo Gazu 100 amerických občanů a jejich rodinných příslušníků. Další velká skupina Američanů by podle něj měla území opustit v pátek.


- Podle francouzského ministerstva zahraničí bylo v pátek z pásma Gazy evakuováno 34 francouzských občanů.

- Lékaři a humanitární pracovníci v Gaze konstatují, že byli mezinárodním společenstvím ponecháni napospas "humanitární tragédii",  po téměř čtyřech týdnech války "bojují o přežití".

Tisíce palestinských pracovníků z Gazy, kteří uvízli v Izraeli, když minulý měsíc vypukla válka, byly po vyhoštění izraelskou vládou deportovány zpět do válkou zničeného pásma. Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že je vyhoštěním "hluboce znepokojen".

- Pět lidí bylo zatčeno během propalestinské stávky vsedě na nádraží King's Cross v Londýně poté, co byla demonstrace zakázána. Ještě v pátek večer bylo možné na sociálních sítích vidět před nádražím desítky lidí. Britský premiér  Rishi Sunak mezitím označil propalestinské protesty plánované v Londýně na Den příměří 11. listopadu za "provokativní a neuctivé". Dvě ženy vyfotografované na propalestinském pochodu v Londýně s fotografiemi paraglidistů byly obviněny z trestného činu podpory teroristické organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2798

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023