Rusko a Čína jsou si bližší než kdy dříve

8. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Vzhledem k tomu, že probíhající válka na Ukrajině nutí Čínu a Rusko, aby se tváří v tvář izolaci Západu spojily, vztahy mezi oběma supervelmocemi posílily více než kdy dříve.

Podle studie Gallupova ústavu zveřejněné ve čtvrtek dosáhl souhlas s čínským vedením mezi ruskou populací historického maxima 71 %, zatímco ruský pohled na USA klesl na úroveň, která nebyla zaznamenána více než deset let.

Pozitivní pocity Ruska vůči Číně letos prudce zesílily, protože západní země pokračovaly v uvalování sankcí na Moskvu. Popularita Pekingu mezi obyčejnými Rusy stoupá od roku 2014, kdy Rusko anektovalo území Krymu, ukazují data Gallupova ústavu. Souhlas s Čínou je nejvyšší v ruském regionu Dálného východu a nejnižší v Petrohradě na severozápadě, kde je opozice vůči Kremlu také nejrozšířenější. Mezitím se podle globální výzkumné firmy propadl souhlas Rusů s americkými lídry, přičemž pozitivní hodnocení Washingtonu kleslo na pouhých 6 %.

Obchod s energiemi je ústředním bodem čínsko-ruských vztahů od roku 2008, zjistili výzkumníci, a od války na Ukrajině se zvýšil. Čína patří mezi "hlavní brány" Ruska pro vývoz energie – přičemž evropští analytici tvrdí, že se dostala do centra pozornosti v jejich ekonomických vztazích. Rusko dodává Číně zhruba dva miliony barelů ropy denně, což představuje více než třetinu jejího celkového vývozu ropy. Rusko také vyváží zemní plyn do Pekingu prostřednictvím 5 000 km dlouhého plynovodu, který spojuje východní Sibiř se severovýchodní Čínou, a chce vybudovat druhý plynovod do Číny přes Mongolsko.

Pravidelné osobní setkání mezi ruskými a čínskými vůdci přispělo k prohloubení jejich vztahů. Na říjnovém setkání mezi čínským vůdcem Si Ťin-pchingem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem Si poznamenal, že se dvojice v posledních deseti letech setkala dvaačtyřicetkrát a vyvinula si "dobrý pracovní vztah a hluboké přátelství" a dodal, že oba budou spolupracovat na "zajištění mezinárodní spravedlnosti". Ale zatímco Putin touží pokračovat v posilování vztahů, čelí přetrvávajícímu narativu – posílenému Bílým domem – že Moskva je "mladším partnerem".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2484

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023