Lékaři bez hranic: Ukrajina: Opakované útoky na zdravotnictví si vybírají obrovskou daň

8. 12. 2023

čas čtení 3 minuty
·       Dvě rakety zasáhly v druhé polovině listopadu nemocnici v Selydove v Doněcké oblasti. Svědky útoku bylo i pět spolupracovníků organizace Lékaři bez hranic.

·       Zranění utrpělo osm lidí přímo v nemocnici, včetně dvou zaměstnanců tamního ministerstva zdravotnictví. Další tři osoby zemřely, zavalily je sutiny z padající budovy.

·       Lékaři bez hranic útoky na zdravotnickou strukturu odsuzují, ať už se dějí kdekoliv. Zbytečně přitom umírají pacienti a nemocnice se někdy kvůli přímému ohrožení musí zavírat. 
 

„Okolo půl dvanácté dopoledne jsme poprvé slyšeli výbuchy. Nejdříve se zdály být daleko, ale pak se přibližovaly. Zničehonic pak raketa zasáhla pokoj, kde jsme byli. Naštěstí byl nejvíce zasažen roh pokoje, což náš pravděpodobně zachránilo,“ říká Artem Tretiakov, řidič sanitky.

Lékaři bez hranic začali ihned po útoku poskytovat první pomoc pro zraněné uvnitř nemocnice. Na místo také vyslali další sanitku se zdravotníky. „V areálu nemocnice zhasla všechna světla. Přesunuli jsme se na chodbu a potřebným jsme poskytli první pomoc. Svítili jsme si u toho baterkami a mobilními telefony,“ vysvětluje lékařka Jevhenija Mitiajevová. „Jeden 80letý pacient byl v kritickém stavu. Utrpěl mnohočetná poranění střepinami,“ popisuje.

Nemocnice v Selydove byla spolu se dvěma sanitkami vážně poškozena. Během jednoho týdne to byl již druhý útok na ukrajinské zdravotnické zařízení, kde působí Lékaři bez hranic. Další nemocnice byla totiž zasažena už 13. listopadu v Chersonské oblasti. Výbuch tam zničil 150 oken a vážně poškodil pohotovostní oddělení. Tři lidé byli zraněni a jeden ze zaměstnanců na následky zemřel.

Tyto útoky nadále ohrožují životy zdravotníků, a tím i přístup pacientů k tak potřebné lékařské péči. „Zdravotnická zařízení mají být místem, kde se životy zachraňují, nikoliv berou,“ řekl Vincenzo Porpiglia, vedoucí mise Lékařů bez hranic na Ukrajině.

Lékaři bez hranic působí na pohotovosti a jednotce intenzivní péče v nemocnici v Selydove od července 2023 a na pohotovosti v nemocnici v Chersonu přibližně dva měsíce. Vzhledem k panující nejistotě a rozsáhlým škodám, které útoky způsobily, se humanitární organizace rozhodla dočasně pozastavit tamní aktivity. Zdravotníci však nadále provozují chod sanitek a působí na dalších odděleních urgentního příjmu v Doněcké a Chersonské oblasti. V blízkosti frontové linie, kde je omezený přístup ke zdravotní péči, taktéž provozují mobilní kliniky.

Lékaři bez hranic působili na pohotovosti ve čtyřech nemocnicích spadajících pod ministerstvo zdravotnictví v Doněcké a Chersonské oblasti. Organizace začala poprvé podporovat nemocnici v Kosťantynivce v srpnu 2022. V červenci 2023 rozšířila své aktivity na nemocnici v Selydove, v září a říjnu pak o dvě nemocnice v Chersonu.

Celkem Lékaři bez hranic přijali na pohotovosti všech těchto nemocnic 3 078 pacientů - 78 % z nich v důsledku válečných zranění (údaje jsou aktuální k 31. říjnu 2023). Pokračující boje v Doněcké a Chersonské oblasti vážně narušily přístup lidí ke zdravotní péči. Útoky poničily zdravotnická zařízení a v oblasti chybí zdravotnický personál. Lékaři bez hranic zajišťují kontinuitu primární péče prostřednictvím mobilních klinik pro lidi, kteří v těchto oblastech stále pobývají, což jsou převážně starší osoby. V roce 2023 díky nim organizace poskytla 62 tisíc lékařských konzultací (údaje k 22. listopadu 2023). 

 

2
Vytisknout
2066

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023