Izrael vyvěsil svou vlajku v apokalyptickém prostředí zcela zničeného města Gaza City

10. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Co v českých televizích neuvidíte:


Moderátor Channel 4 News, neděle 10. prosince 2023: Izrael vyvěsil svou vlajku uprostřed zničeného města Gazy a nařizuje civilistům, kteří odtud utekli na jih, aby znovu utekli, jinam. V druhém městě Gazy, v Chán Júnisu, jsou dnes, v neděli večer izraelské tanky. Statisíce lidí, kteří se řídili předchozími izraelskými pokyny, aby opustili své domovy na severu, dostali pokyn, aby se znovu přestěhovali, ale netuší, kam mají jít a zda přežijí, až se tam dostanou.

Civilisté v Gaze se stále stěhují, ale boje a bombardování je stále pronásledují.  Izrael pokračuje v ofenzivě proti Hamásu, který mnoho zemí považuje za teroristickou skupinu. Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem uvádí, že v pásmu bylo nyní zabito asi 18 000 lidí a téměř 50 000 jich bylo zraněno. Reportáž  přináší zpravodaj Secunder Kermani.


 

Reportér: Pokud se chcete podívat, co znamená válka v Gaze, tak tady to je.  Nemocnice Nassir v Chán Júnisu. Město, které je nyní terčem neúprosného izraelského útoku. Obyvatelé z centra, poslední, kterým bylo nařízeno uprchnout, když se vojáci přesunuli dovnitř:

Muž: "Všichni jsme byli v domě. Zabili mi syna. Odstřelovač ho zastřelil. Pomstím se  za tebe, můj synu. Syn, kterého jsem měl devět let, odešel v mžiku oka."





Reportér: Před nemocnicí, mrtvoly na nádvoří. Jsou tu slzy a bolest i tichý, otupělý žal. Mladá žena se chystá pohřbít svého mrtvého manžela. Vzali jsme se před šesti měsíci, říká. V ruce drží jeho boty, malou připomínku společného života, který sotva začal.


Na severu Gazy další záběry zadržených palestinských mužů svlečených do spodního prádla. Tento muž odevzdává útočnou pušku, ačkoli mnozí se ptají, proč, pokud se jedná o bojovníky Hamásu, je u nich tak málo zbraní a proč byli muži nuceni se před odevzdáním svléknout.



Palestinci tvrdí, že tento muž je civilista, majitel malého podniku v Bejt Lakíi. Izrael tvrdí, že se vzdává velké množství bojovníků Hamásu. 

Skupina palestinských mužů propuštěných po pěti dnech zadržování izraelskými silami hovořila o zacházení, kterému byli vystaveni.


"Svlékli nás z oblečení, fackovali nás, kopali do nás, chytali nás jako zvířata a vláčeli nás po zničené zemi s pískem a kamením. Bylo jim to jedno. Chtěli nás jen odvést na své místo a potom nám zacpali ústa a já jsem měl pocit, že nás chtějí zabít."

Izraelská armáda se k obviněním z týrání nevyjádřila. Zveřejnila další záběry svých vojáků v městských oblastech, kde se podle nich bojovníci Hamásu skrývají mezi civilisty a záměrně je využívají jako lidské štíty. 

Ze strany OSN zazněly nové výzvy k příměří, ale premiér Netanjahu dnes řekl, že evropským představitelům řekl, že není jiná možnost, než aby válka pokračovala.

Netanjahu: "Řekl jsem jim, že nemůžete na jedné straně podporovat likvidaci Hamásu a na druhé straně na nás tlačit, abychom ukončili válku, což by zabránilo likvidaci Hamásu. A myslím, že v tomto boji je spravedlnost na naší straně."



Tlak na Netanjahua přichází i zevnitř Izraele. Rodiny více než 100 rukojmích, kteří jsou stále v Gaze, volají po návratu k jednání o jejich propuštění. Vláda trvá na tom, že k jejich návratu pomůže vojenská síla, ale mnozí o tom nejsou přesvědčeni.

V centru města Gazy nyní vysoko vlaje izraelská vlajka. Výhled na pustou, apokalyptickou krajinu. Jedná se o jeden z nejintenzivnějších útoků na obyvatelstvo, jaký kdy svět viděl. A ještě není u konce. No, a jak izraelský útok pokračuje, stále více Gazanů je nuceno opustit své domovy nebo místa, kde se zdržují a ukrývají. Mnozí z nich už utekli do Chán Unisu ze severu a nyní jim bylo řečeno, aby utekli znovu. Ve skutečnosti je v současné době vysídleno prakticky veškeré obyvatelstvo.


Potravinový program OSN  varuje, že v některých oblastech je 9 z 10 rodin bez jídla a viděli jsme, že byly a jsou bez jídla 24 hodin, řekl bych. Viděli jsme, že v Rafáhu na hranici s Egyptem vznikají tyto velké stanové tábory, a dnes šéf palestinské agentury OSN pro uprchlíky a jordánský ministr zahraničí obvinili Izrael, že chce vytlačit obyvatele Gazy z území do Egypta, což Izrael popírá. 

Velitelé na bojišti tvrdí, že se Hamás jako vojenská síla začíná rozpadat.

Zároveň se jim ale zatím nepodařilo zabít nebo zajmout žádného z nejvyšších představitelů Hamásu a sami Izraelci tvrdí, že je před nimi ještě mnoho bojů. Možná je to tedy jen součást informační války mezi oběma stranami.

Jen krátce, nezapomeňte na severní hranici Izraele s Libanonem. Jsme svědky neustálých úderů mezi izraelskou armádou a Hizballáhem. Od vypuknutí války se zdá, že obě strany stále chtějí udržet tento konflikt pod kontrolou, ale dnes došlo k obzvláště silné přestřelce a riziko eskalace je stále velmi vysoké.

2
Vytisknout
2470

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023