Gaza se "dostává do bodu, odkud není návratu", varuje představitel OSN

8. 12. 2023

čas čtení 17 minut

- Záběry ukazují, jak izraelská armáda předvádí desítky palestinských mužů ve spodním prádle

Izraelská armáda shromáždila v Gaze desítky palestinských mužů, svlékla je do spodního prádla a předváděla je na různých veřejných místech, ukazují videozáznamy a fotografie.

V izraelských médiích se objevila tvrzení, že snímky ukazují kapitulaci bojovníků Hamásu. Když se však snímky a záběry rozšířily po sociálních sítích i jinde, několik z nich bylo identifikováno jako civilisté, včetně jednoho novináře.

Jedna z vyfotografovaných osob byla identifikována jako Diaa al-Kahlout, korespondent listu Al-Araby Al-Jadeed (Nový Arab). V prohlášení zpravodajské organizace se uvádí, že Kahlout byl spolu se svými bratry, příbuznými a dalšími civilisty shromážděn na tržišti v Bejt Lahíji na severu Gazy a poté "byl donucen svléknout se, prohledán a ponížen, než byl odvezen na neznámé místo".

Další muž na sociálních sítích napsal, že poznal svého bratra, prodavače, který trpí epilepsií.

- Rada bezpečnosti OSN se má sejít ještě dnes poté, co se její generální tajemník António Guterres odvolal na článek 99 Charty OSN, což je krok, který nikdo v jeho funkci neudělal už několik desetiletí.
Tento článek umožňuje generálnímu tajemníkovi upozornit radu na "jakoukoli záležitost, která podle jeho názoru může ohrozit udržení mezinárodního míru a bezpečnosti".

"V Gaze se dostáváme do bodu, odkud není návratu a kde zjevné ignorování mezinárodního humanitárního práva poznamenává naše kolektivní svědomí,"
varuje agentura OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA.

Její generální komisař Philippe Lazzarini vyzval k navýšení finančních prostředků a dodal:

    Státy musí najít politickou vůli k ukončení této tragédie. Pokud nebudeme jednat nyní a nezastavíme krveprolití, navždy tím pošpiníme naši důvěryhodnost jako představitelů mezinárodního společenství a podpoříme nekonečné cykly násilí, které nás nakonec všechny pohltí.

Agentura uvádí, že od 7. října bylo zabito 133 jejích pracovníků, zatímco "od začátku války bylo hlášeno 129 incidentů zasahujících prostory UNRWA, přičemž některé prostory byly zasaženy vícekrát". Dodává, že "34 zařízení UNRWA bylo zasaženo přímo a 57 zařízení utrpělo vedlejší škody. UNRWA rovněž obdržela zprávy o vojenském využití svých zařízení nejméně v pěti případech".

Organizace uvádí, že až 1,9 milionu lidí, kteří podle ní tvoří více než 85 % obyvatel pásma, bylo vysídleno - mnozí z nich několikrát.

    K 6. prosinci se téměř 1,2 milionu vnitřně vysídlených osob ukrývalo ve 151 zařízeních UNRWA ve všech pěti guvernorátech pásma Gazy, včetně severu a města Gazy. Více než 1 milion vnitřně vysídlených osob se ukrýval v 94 zařízeních v oblastech Middle, Khan Younis a Rafah.



V době, kdy izraelská armáda obnovuje své útoky a obviňuje Hamás z četných porušení příměří, roste mezi izraelskou veřejností obava o osud zbývajících více než 130 rukojmích držených v Gaze.


Izraelský válečný kabinet vedený Benjaminem Netanjahuem a nejvyšší vojenské špičky budou muset začít kreativně uvažovat. Od hrůzných událostí ze 7. října, kdy teroristé z Hamásu zaútočili na části jižního Izraele, pouze reaguje na události a reaguje na opatření a akce Hamásu, který diktuje tempo, načasování a počet propuštění rukojmích. Je nejvyšší čas, aby Izrael převzal iniciativu a formuloval lepší strategii.
 
Izraelskou pasivitu bylo možné pochopit v prvních dnech války, kdy byli političtí a vojenští představitelé ochromeni a veřejnost traumatizována rozsahem, velikostí a krutostí Hamásu. Neexistuje však žádné ospravedlnění pro to, aby se Izrael nadále choval, jako by se z tohoto šoku stále ještě nevzpamatoval.

- Trvalý mír na Blízkém východě nebude možný, dokud bude Hamás moci pokračovat ve svých útocích z pásma Gazy,
cituje agentura Reuters mluvčího německého ministerstva zahraničí.

V současné době "jsme zastánci dalšího příměří", uvedl mluvčí na pravidelné tiskové konferenci v Berlíně a dodal, že Izrael by měl zabránit utrpení civilistů v jižní části pásma Gazy a je povinen dodržovat humanitární právo.

- Zde je několik dalších podrobností - od agentury AFP - o úderu, při němž byl v jižním Libanonu zabit jeden novinář a několik dalších zraněno a který nyní izraelská armáda vyšetřuje.

Amnesty International je citována, že incident byl "pravděpodobně přímým útokem na civilisty, který musí být vyšetřen jako válečný zločin" - a připojuje se tak k hodnocení organizace Human Rights Watch.

Nebylo možné přesně určit, který tank vypálil, ale vyšetřování agentury AFP zjistilo, že s vysokou mírou jistoty pochází z vojenské pozice poblíž izraelské vesnice Jordeikh.

Podle agentury satelitní snímky ukazují, že z této pozice v té době operovaly izraelské tanky.

- Odsouzení izraelští osadníci, kteří se podíleli na násilnostech na Západním břehu Jordánu nebo na jiných palestinských územích, by měli podléhat cestovním omezením, tvrdí belgický premiér Alexander De Croo.

"Postoj Belgie je již několik týdnů takový, že chceme zablokovat přístup násilně odsouzených osadníků na naše území.

Stejný postoj podle něj zaujal i americký ministr zahraničí Antony Blinken a dodává: "Oslovili jsme naše americké kolegy" s tím, že musí prozkoumat, jak by to mohlo fungovat v praxi.

Nacházíme se v mimořádně choulostivé chvíli a respekt k lidským právům, úcta k lidskému životu, zastavení zabíjení nevinných civilistů by měly být prioritou pro všechny."

- Přední organizace zastupující novináře po celém světě vyjádřila hluboké znepokojení nad počtem novinářů zabitých po celém světě během roku 2023, přičemž válka Izraele s Hamásem má na svědomí více takových úmrtí než jakýkoli konflikt za posledních více než 30 let,
uvádí agentura Associated Press (AP).

Mezinárodní federace novinářů ve svém každoročním sčítání úmrtí pracovníků médií uvádí, že v letošním roce bylo dosud zabito 94 osob a téměř 400 dalších bylo uvězněno.

Počet mrtvých se zvýšil oproti 67 ve stejném období roku 2022 - včetně 12 mrtvých na Ukrajině - a je dvojnásobný oproti celkovému počtu 47 mrtvých zaznamenaných za celý rok 2021. Skupina vyzvala k lepší ochraně pracovníků médií a k pohnání útočníků k odpovědnosti. Její předseda Dominique Pradalié řekl:

"Ještě nikdy nebylo tak nutné zavést nový globální standard ochrany novinářů a účinně jej prosazovat na mezinárodní úrovni."

Skupina uvádí, že 68 novinářů bylo zabito při pokrývání konfliktu Izrael-Hamáus, což odpovídá více než jednomu novináři denně a představuje 72 % všech úmrtí novinářů na celém světě v tomto roce. Převážná většina z nich byli palestinští novináři v pásmu Gazy, kde izraelské síly pokračují v ofenzivě.

Válka v Gaze byla pro novináře smrtelnější než jakýkoli jiný konflikt od roku 1990, kdy IFJ začala evidovat novináře zabité při výkonu služby.

Skupina dodává, že úmrtí přicházejí v "rozsahu a tempu ztrát na životech pracovníků médií, které nemají obdoby".

- Organizace Human Rights Watch (HRW) uvádí, že dva izraelské údery, při nichž byl Abdallah zabit a další zraněni, byly "zjevně úmyslným útokem na civilisty, a tudíž válečným zločinem". Skupina dodává, že odpovědné osoby musí být pohnány k odpovědnosti.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek uvedl, že je důležité, aby izraelské vyšetřování zabití dospělo k závěru a aby byly vidět jeho výsledky.


Již dříve jsme informovali, že izraelská armáda prohlásila, že k zabití novináře agentury Reuters Issama Abdalláha v Libanonu došlo v aktivní bojové zóně. Izraelské ozbrojené síly nyní uvedly:

    "Dne 13. října 2023 zahájila teroristická organizace Hizballáh útok na několik cílů na izraelském území podél libanonské hranice.

    Jeden z incidentů zahrnoval odpálení protitankové střely, která zasáhla hraniční plot u vesnice Hanita. Po odpálení protitankové střely vznikly obavy z možného průniku teroristů na izraelské území.

    V reakci na to použily IDF dělostřeleckou a tankovou palbu, aby infiltraci zabránily. IDF si je vědoma tvrzení, že byli zabiti novináři, kteří se v oblasti nacházeli.

    Oblast je aktivní bojovou zónou, kde probíhá aktivní střelba a pobyt v této oblasti je nebezpečný. Incident je v současné době prověřován."

Podle vyšetřování agentury Reuters izraelská posádka tanku zabila Abdalláha, novináře pracujícího s obrazovým materiálem, a zranila šest reportérů tím, že z Izraele vypálila dva granáty v rychlém sledu, zatímco novináři natáčeli přeshraniční ostřelování.

Dva zásahy zabily Abdalláha a těžce zranily fotografku agentury Agence France-Presse (AFP) Christinu Assiovou něco málo přes kilometr od izraelské hranice, poblíž libanonské vesnice Alma al-Chaab.


- Podle palestinského ministerstva zdravotnictví izraelské síly zabily pět Palestinců při zásahu poblíž města Tubas na okupovaném Západním břehu Jordánu.


Úřad izraelského vojenského mluvčího uvedl, že zprávu prověřuje, informovala agentura Reuters. Na Západním břehu došlo k prudkému nárůstu násilí souběžně s válkou Izraele s islamisty z Hamásu v Gaze; dalším území, kde Palestinci usilují o stát.

- Ozbrojené křídlo Hamásu tvrdí, že při střetu mezi militanty a izraelskou jednotkou speciálních sil, která prováděla záchrannou operaci, byl zabit izraelský voják, který byl držen jako rukojmí.

Podle agentury Reuters brigády Al-Kassám tvrdí, že jejich bojovníci záchrannou operaci odhalili a střetli se s jednotkou; to vedlo ke smrti a zranění několika příslušníků izraelských sil. Jejich počet neupřesnily.

Zajatého vojáka identifikovali jako 25letého Sa'ar Barucha a uvedli jeho identifikační číslo, píše agentura Reuters.

Izraelské obranné síly na žádost o komentář bezprostředně nereagovaly. Izrael koncem října zachránil zajatého vojáka z Gazy a uvedl, že by mohl uskutečnit podobné operace k získání zbývajících rukojmích, pokud to bude možné.

- Rada bezpečnosti OSN se sejde v pátek pod ostrým tlakem generálního tajemníka Antónia Guterrese a bude hlasovat o výzvě k okamžitému zastavení palby po týdnech války. Guterres ve středu v dopise radě učinil mimořádný krok  a odvolal se na článek 99 Charty OSN, podle něhož může generální tajemník upozornit radu na "jakoukoli záležitost, která podle jeho názoru může ohrozit udržení mezinárodního míru a bezpečnosti". Poté, co Guterres zaslal svůj naléhavý dopis, připravily Spojené arabské emiráty návrh rezoluce, o němž se bude hlasovat v pátek, jak uvedla delegace Ekvádoru, který tento měsíc radě předsedá a rozhoduje o otázkách rozvrhu, informovala agentura France-Presse. Poslední verzi tohoto dokumentu, kterou ve čtvrtek viděla agentura AFP, označuje humanitární situace v Gaze za "katastrofální" a "požaduje okamžité humanitární příměří".

-  Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že existuje "rozpor" mezi "záměrem Izraele chránit civilisty" v Gaze a tím, co se děje na místě. Blinken na tiskové konferenci ve Washingtonu po setkání s britským ministrem zahraničí Davidem Cameronem prohlásil: "Je i nadále nezbytné, aby Izrael kladl důraz na ochranu civilistů."

    Agentura Reuters uvádí, že Izrael na žádost USA souhlasil s otevřením hraničního přechodu Kerem Šalom pouze pro kontrolu a inspekci humanitární pomoci dodávané do Gazy přes přechod Rafáh, uvedl ve čtvrtek vysoký americký představitel. Nebyl uveden žádný časový rámec, kdy by mohl být přechod otevřen.

-  Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths prohlásil, že v jižní Gaze již nefunguje žádná humanitární operace, a místo toho uvedl, že pomoc, která se dostává k civilistům na území, je "nepravidelná", "nespolehlivá" a "neudržitelná".
Griffiths ve čtvrtek na tiskovém brífinku v Ženevě uvedl, že tempo vojenského útoku na jihu Gazy "je opakováním" útoku na severu Gazy, a varoval, že v jižní části obléhaného území není pro civilisty nikde bezpečno.

- Palestinský básník Refaat Alareer byl zabit při izraelském útoku, uvedli v noci na čtvrtek jeho přátelé. "Mám zlomené srdce, můj přítel a kolega Refaat Alareer byl před několika minutami zabit se svou rodinou," napsal na Facebooku jeho přítel, gazanský básník Mosab Abu Toha.

-  Izraelská armáda pokračovala v těžkém bombardování uprostřed intenzivních bojů v Gaze, protože válka s Hamásem dosáhla hranice dvou měsíců. Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že během 24 hodin, které skončily ve čtvrtek ráno, zasáhly v Gaze přibližně 250 cílů. Na severním konci pásma Gazy probíhaly těžké boje v uprchlickém táboře Džabalíja.

- Během 24 hodin bylo v Gaze zabito nejméně 350 Palestinců, uvedlo ve čtvrtek ve své poslední aktualizaci ministerstvo zdravotnictví tohoto území, které je řízeno Hamásem. Od začátku války 7. října zemřelo podle ministerstva kumulativně 17 177 Palestinců a 46 000 jich bylo zraněno. Při leteckých útocích, které zasáhly dva domy v obytné části Rafáhu na jihu Gazy, bylo podle svědků zabito asi 20 lidí. Rafah, město na jižní hranici s Egyptem, je místem, kam IDF vyzvala lidi, aby se přestěhovali a vyhnuli se tak oblastem, které budou pravděpodobně bombardovány.

- Izraelské síly poskytly civilistům v Gaze rozporuplná doporučení, kam se mají uchýlit a kde mají hledat humanitární pomoc.
Ti, kteří uprchli do "humanitární zóny" vyhlášené IDF v al-Mawasi v jihozápadním cípu pásma Gazy, líčí zoufalou scénu bez přístřeší a téměř bez jídla. IDF mezitím nevyloučily bombardování této oblasti.

- Joe Biden ve čtvrtek hovořil s Benjaminem Netanjahuem v telefonátu, v němž americký prezident "zdůraznil, že je naléhavě zapotřebí mnohem více pomoci" v celé Gaze, uvedl Bílý dům. Biden během hovoru s izraelským premiérem "zdůraznil zásadní potřebu chránit civilisty a oddělit civilní obyvatelstvo od Hamásu, a to i prostřednictvím koridorů, které lidem umožní bezpečný pohyb z vymezených oblastí bojů", uvádí se v přečteném záznamu hovoru.

Bílý dům uvedl, že Izrael a Hamás nejsou blízko další dohodě o nové humanitární pauze. Diskuse o možné nové dohodě probíhají "doslova každý den", řekl ve čtvrtek novinářům mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Pentagon uvedl, že americká armáda obnovila lety pozorovacích dronů nad Gazou, aby pomohla při pátrání po rukojmích zajatých Hamásem.

- Doug Emhoff, manžel viceprezidentky Kamaly Harrisové, promluvil ve čtvrtek večer při rozsvěcení obrovské menory před Bílým domem u příležitosti první noci Chanuky.

Řekl, že američtí židé se "cítí osamělí" a "trpí", a odsoudil rostoucí antisemitismus v USA i v zahraničí, zejména v souvislosti s probíhající válkou mezi Izraelem a Hamásem.

- Palestinský básník Refaat Alareer byl zabit při izraelském útoku, uvedli v noci na čtvrtek jeho přátelé.

"Mé srdce je zlomené, můj přítel a kolega Refaat Alareer byl před několika minutami zabit i se svou rodinou," napsal na Facebooku jeho přítel, gazanský básník Mosab Abu Toha.

"Nechci tomu uvěřit. Oba jsme spolu rádi sbírali jahody."

Alareer několik dní poté, co Izrael v říjnu zahájil pozemní ofenzivu, prohlásil, že odmítá opustit severní Gazu, uvedla agentura France-Presse.

Poctu mu vzdala také webová stránka Literary Hub, zatímco spisovatel a novinář Ramzy Baroud napsal na X: "Odpočívej v pokoji Refaat Alareer. Budeme se nadále řídit tvou moudrostí, dnes i na věky."

Alareer, profesor anglické literatury na Islámské univerzitě v Gaze, byl také jedním ze spoluzakladatelů projektu "Nejsme čísla", který spojuje autory z Gazy s mentory v zahraničí, kteří jim pomáhají psát příběhy v angličtině o jejich zkušenostech.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2247

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2023