Dolní sněmovna zuří...

Tak kolik vyděláváte? Moderátorka televize BBC odpovídá: 92 000 liber ročně

13. 5. 2009

Moderátorku televize BBC Carrie Gracieovou donutil v hněvivém rozhovoru labouristický peer George Foulkes, aby přiznala, že je její plat 92 000 liber ročně (asi 230 000 Kč měsíčně):

Gracie: Mám podezření, že pro některé televizní diváky ... je obtížné poslouchat vaše poučování o tom, že si musejí utáhnout opasky a přijít o zaměstnání, že je nutno šetřit.

Poučování od lidí z veřejných služeb, kteří dělají to, čeho jsme byli svědky za posledních pět dnů. Proč by měla veřejnost přijmout omezování zdravotnictví, školství, vězeňství jen proto, aby si někdo mohl koupit lustr nebo usedlost na venkově?

Foulkes: To teda říkáte pěkné nesmysly. Samozřejmě, že vydáváme víc peněz na vězeňství, na školství, na zdravotnictví, tohle je naprosto...

Gracie: Je mi líto, že vás přerušuju, lorde Foulkesi, ale zastáváte názor, že by ti poslanci měli ty peníze vrátit?

Foulkes: Vám to vůbec není líto, že mě přerušujete, vy mě přerušujete velmi ráda, protože to děláte neustále pokaždé, když nějaký politik či poslanec vystoupí v televizi. Neustále je šikanujete, nedovolíte jim, aby dokončili větu. A poslanci jezdí po celé zemi ... a dělají spoustu práce. Na to se vy nikdy nezaměřujete. Jejich plat je 64 000 liber ročně. Kolik je váš plat? Za to, že vystupujete v televizi, šikanujete poslance, šikanujete takhle i jiné lidi? Jen mi řekněte, kolik vám platí z koncesionářského poplatku?

Gracie: Můj plat je...

Foulkes: Podle principů svobody informací, kolik je to?

Gracie: Můj plat je ... 92 000 liber.

Foulkes: 92 000! Takže dostáváte téměř dvakrát tolik jako poslanec jen za to, že v televizi mluvíte nesmysly.

Gracie: I všechny telefonáty jdou z mého soukromého mobilu. Z BBC nikdy ani netelefonuju z osobních důvodů. Protože rozumím, k čemu jsou určeny veřejné peníze.

Foulkes: A podle toho, co vím, plat Johna Humphryse (slavného moderátora ranního publicistického pořadu BBC "Today") je statisíce liber a plat Jeremyho Paxmana (moderátora televizního publicistického pořadu Newsnight) je téměř milion liber jen za to, aby se v televizi posmívali demokracii a podvraceli demokracii. Celá věc v parlamentě se řeší a drtivá většina poslanců systém nezneužívá. Drtivou většinu poslanců ochromujete vy, a ti poslanci jsou zdrceni z toho, jakou jim děláte publicitu. A platí vás daleko víc než je za daleko míň práce.

Gracie: Uvidíme, jak na to bude reagovat veřejnost. Děkuji vám za rozhovor, lorde Foulkesi.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009