A stejně jsou všichni mladí šmejdi

29. 6. 2010 / Zdeněk Chaloupka

S návrhy vznikající koalice zavést školné a se snahami zatím nenápadných iniciativ tomuto zavedení zabránit se jako bumerang naplno vrátil jeden problém, který tu existuje od nepaměti, v době předvolebního klání však získal značně vulgární obrysy -- a to je otázka mezigeneračních vztahů.

Některá média se mohla před volbami doslova zbláznit z facebookovýych skupin označující důchodce za piráty v revíru obchodního domu Kaufland, vyvrcholením se pak stalo dnes už legendární video Přemluv bábu. Celkový dojem z toho celého byl jasný -- mladí nesnášejí seniory, protože se všichni v půl osmé ráno houfně zvednou za účelem dopoledního nákupu a v autobusech bijí holemi mládež jedoucí tou dobou do školy. Starší to viděli obráceně. To oni si přeci zaslouží úctu a nikoliv urážlivá videa nabádající jejich vnuky a vnučky k tomu, aby je přemluvili k volbě pravice. V souvislosti s protesty proti školnému přichází od těch starších posměch -- máte, co jste si zvolili. Na velkou část mladých to jistě platí, pro zbytek je nepříjemně urážlivý.

Ve svých jedenadvaceti letech přesně zapadám do věkové skupiny "issomádlovců". Proto musím být všeobecnou optikou vnímán jako volič TOP09, případně ODS, zastánce školného, privatizace všeho státního, rovné daně a kromě toho musím přeci nesnášet důchodce, s jejichž přemlouváním jsem měl před volbami tolik práce. V mém případě není pravda ani jedno. Že bych byl výjimka? To skutečně ne. Spoustu mých přátel má stejné nebo alespoň podobné názory, jako mám já. Nejsme zkrátka všichni stejní.

Poslední dobou sleduji nekonečné diskuse ohledně zavedení školného. Prý si za jeho zavedení můžeme sami (tím se mají na mysli asi všichni studenti), protože jsme volili tu pravici a vykašlali se na oranžový. Volební výsledek je nezpochybnitelný -- u mladých propadla sociální demokracie na plné čáře, naopak zvítězily pravicové strany. A protože zobecňování šetří mozek, začalo se zobecňovat. V jakési podivné kolektivní mysli vyvstalo přesvědčení, že všichni studenti volili topku, a proto by měli v otázce školného raději mlčet. Mnozí levicoví pseudointelektuálové dávají problém školného mladým s chutí "sežrat" a za povolební ukřivděnost se jistě dnešní studentská generace dočká i dalších poznámek nesoucích se v duchu "máte, co jste chtěli". My mladí jsme totiž všichni pravicoví šmejdi. Chudáci mladí levičáci. Musí se cítit opravdu hloupě.

Názory, že všichni důchodci by měli raději vymřít, se mezigenerační vztahy rozhodně nevylepší. Pohledem starších generací na mladé jakožto na homogenní skupinu nesnášenlivých pravičáků však také nedojdeme k výraznému zlepšení. Sám obdivuji lidskou individualitu, proto odmítám zobecňování. Kéž by to tak bylo i v případě ostatních. Ať už mladých, starých, levičáků, či pravičáků.

Vytisknout

Související články

Zpověď „šmejda“

28.4. 2016 / Ivo Barteček

"Podle mě takzvaní šmejdi neskončili kvůli tomu, že by se to tak nelíbilo vládě. Tomu nevěřím, toleruje daleko, daleko horší věci. Spíš se to přestávalo hodit do krámu společnostem, které šmejdování provozovaly. Prostě to ukončily tímto způsobem. Ale...

Obsah vydání | Středa 30.6. 2010