Co si občané nevydobudou, to nebudou mít. Jak dlouho to bude trvat, než si to uvědomí?

29. 6. 2010 / Boris Cvek

Pane Vařeko, díky za Váš článek o motorkářích na BL. Podle mého názoru chování policie reflektuje náladu ve společnosti. Každé prosazování práva a zákonnosti je občanský a politický výdobytek a občané si to musí na státu vynutit.

Lhostejná, zbabělá a slabošská společnost bude společností zločinu, korupce a útlaku - bude to džungle.

Když jsem kdysi koketoval s myšlenkou (a stále mne to láká), že budu pobývat delší dobu pracovně v Curychu, četl jsem si různá diskuzní fóra o tom, jak lidé v Curychu (jednom ze světových měst s nejvyšší kvalitou života) mají ve zvyku žít. Mimo jiné jsem se dozvěděl, že když nedodržujete pravidla parkování nebo třídění odpadů, hned vás sousedé "udají".

Na Ukrajině a v Česku a v Rumunsku to bude nazváno udavačství, protože společnost funguje na principu "kluci, držme při sobě, ať krademe či vraždíme, společnost nás nezajímá", na Západě ovšem (v tomto konkrétním případě ve Švýcarsku, které je obecně chápáno jako jedna z nejrozvinutějších a nejkulturnějších zemí) je to aktivní zájem občanů o udržování kultivovaného prostředí, v němž se musejí dodržovat pravidla.

Švýcaři mají zájem na kvalitě společnosti, ve které žijí, Češi mají zájem jen na svém panděru a jakékoli angažovanosti se bojí (v kalhotách mají naděláno ještě než se vůbec začne něco dít). Dovolím si také citovat z blogu Jana Macháčka (odkaz níže) o cyklistice v New Yorku:

"A ještě dodatek. Tohle všechno není dárek politiků občanům a turistům (vyjma snad toho Times Square). Je to výsledek tvrdého tlaku občanů a cyklistů na radnici. Cyklistické demonstrace v New Yorku bývají masivní a dosti drsné. Jestli totiž Američané něco vědí dobře, tak je to vědomí, že co si nevybojujete (a co si nestřežíte), to nemáte."

Já zatím dostávám od čtenářů BL maily typu: nikam to nepovede, máme zlé zkušenosti, rozbijí ti hubu a rozmlátí auto, nechoď do lesa sám, protože tě zbijí atd. Tuto mentalitu je třeba změnit a ten, kdo by v tom měl hrát klíčovou roli a tvrdě prosazovat tato témata v politice, jsou média.

Bohužel, česká média v tom zatím úplně selhávají. Občané by je k tomu však měli tlačit stejně jako by k tomu měli tlačit politiky (a podzimní komunální volby jsou k tomu skvělá příležitost). Dokud se z plundrování českých lesů nestane politikum a téma mediálních diskuzí, policie bude nejspíše liknavá a zbabělá a líná.

Odkaz na Jana Macháčka: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.6. 2010