Proti školnému v ČR demostrovalo jen dvě stě osob

28. 6. 2010

tisková zpráva "Vzdělání není zboží". (Jenže pokud bude proti školnému demonstrovat jen dvě stě osob, je věc předem ztracena, míní šéfredaktor BL Jan Čulík.)

Mladí lidé v Praze v neděli protestovali proti školnému. "Bohaté rodiče pro všechny!", "Vzdělání nemá cenu" a "Zaplať, nebo táhni", hlásaly transparenty nad dvousethlavým davem, který zaplnil v neděli odpoledne prostranství před Rudolfinem a následně došel až k budově Ministerstva školství.

Nejen studenti, ale i jejich vyučující přišli veřejně vyjádřit nesouhlas s plánovaným zpoplatněním studia na veřejných vysokých školách. Mezi řečníky se tak objevil například profesor Stanislav Štech z Univerzity Karlovy nebo básnířka a vysokoškolská pedagožka Kateřina Kováčová z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Za studenty promluvil například student UK Matěj Stropnický a místopředseda Akademického senátu Univerzity Karlovy Josef Šlerka. Úvodní a závěrečná slova pak padla z úst Terezy Virtové a Lenky Kužvartové, představitelek iniciativy Vzdělání není zboží. Ta totiž celou akci zorganizovala.

Proslovy se dotýkaly různých témat a pohledů, v ústředním bodě se ale protly: Vzdělání není zboží a zahraniční zkušenosti ukazují, že jeho zpoplatnění nepovede ke zvýšení jeho kvality. Ani motivace studentů vzdělávat se neroste, spíš může dojít k tomu, že si studující budou chtít od školy koupit "hotové diplomy".

Univerzity ztratí hodně na své staleté tradici akademické obce, změní se v montovny absolventů -- kvalifikované pracovní síly. Reforma terciárního vzdělávání je také úzce navázaná na další komplexní změny, zejména ve vědě a výzkumu. Dohromady otevírají rizika, která zastánci reforem hrubě podceňují nebo o nich veřejně vůbec nemluví.

Akce začala v 17.00 na náměstí Jana Palacha, kde se sešlo na dvě stovky lidí. Kolem šesté skončila první část projevů a demonstranti se průvodem vydali po Smetanově nábřeží přes most Legií do Karmelitské ulice, kde sídlí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Iniciativa Vzdělání není zboží! doufá, že se jí pomocí podobných akcí podaří aktivizovat další odpůrce reforem ve vzdělávacím systému, vědě a výzkumu. "Chceme vybízet k celospolečenské diskusi, která nebude založená na zkratkovitých soudech a nálepkách," píše ve svém prohlášení.

Fotky a proslov z nedělní demonstrace najdete ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.6. 2010