Co dělat?

19. 5. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Poslední volby byly jedinečné a rekordní tím, jak voliči posadili na koně své škůdce. To se dá těžko překonat, a tak není třeba se nových voleb bát. Ale teď jde o to, že koalice může v posledním tažení schválit sadu zákonů, které budou neštěstím pro dnešní i příští generaci. A je výsměchem, že se to označuje za nutné reformy. Vždyť vedou jen k tomu, abychom byli obráni o to dobré, co ještě máme. Rozsah hrozící katastrofy je zahalen clonou lží, ale brzo může být pozdě, změny budou nevratné, jištěné krvavými arbitrážemi. Schválení těchto zákonů je nutné zabránit.

Klaus a "dosud nevídaných 47%"

19. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To je divu, když Václav Klaus , strůjce kupónové privatizace a opoziční smlouvy, který se stal prezidentem díky Grossovi a KSČM, získá v průzkumech veřejného mínění "dosud nevídaných 47%". Jenom?

Člověk by řekl, že na tak kontroverzního politika, který zavile popírá globální oteplování, krade v zahraničí propisky, srovnává EU se Sovětským svazem, rozešel se ve zlém s politickou stranou, již založil, je 47% podpory veřejnosti strašně moc.

Dominique Strauss-Kahn odstoupil z funkce šéfa MMF

19. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dominique Strauss-Kahn odstoupil z funkce šéfa Mezinárodního měnového fondu, uvedl MMF v tiskové zprávě a připravuje se na obranu před obviněními ze sexuálního útoku a pokusu o znásilnění.

"Co nejpevněji popírám veškerá obvinění, která byla proti mně vznesena," píše v rezignačním dopise datovaném 18. května Dominique Strauss-Kahn.

Ve čtvrtek hodlá podruhé zažádat o propuštění na kauci. Byla svolána vysoká porota, která bude rozhodovat, zda má být Strauss-Kahn obžalován. Rozhodnutí bude známo v pátek.

Podrobnosti ZDE

Reklamní akademie v Bradavicích:

Odliš produkt a vraž do toho kilo tajemna, aneb Proč bych vůbec měl chtít něco říci?

20. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Uwe Ladwig se pozastavuje nad tím, že reklamní specialisté používající cizí slova často ani nevědí, co jimi chtějí říci. Jan Stern zase už před lety vysvětlil, že o to, co má býti sděleno, hraničním osobnostem naší doby vlastně vůbec nejde. Potřebují alespoň na chvíli dodefinovat svoji amorfní osobnost - a k tomu jim slouží mj. značkové zboží, které dokáže nějakým způsobem přechodně zaujmout. Proto není podstatné, že reklamní slogan propagující určité zboží přísně vzato neříká vůbec nic rozumného. Pokud se podaří odlišit produkt od konkurence (a to "zaklínadla" v cizí "kouzelné" řeči dokážou velmi dobře) a současně se jakoby evokuje nějaké dosud neznámé božstvo ("Když ji miluješ, není co řešit"), je vymalováno.

Stát blahobytu, nebo kapitalismus?

19. 5. 2011 / Miloš Pick

čas čtení 4 minuty

Je tomu už více než dvacet let, co jsme klíčky vyzváněli nové naděje. Přišel čas se ohlédnout.

Propad ekonomiky, způsobený počátečním šokem obnovení kapitalismu u nás, byl již dávno překonán jejím růstem, byť přerušovaným dalšími poklesy. Také míra zaostávání naší ekonomické úrovně za patnáctkou vyspělých zemí Evropské unie již opět není vyšší než před více než dvaceti lety; dosahujeme opět přes sedmdesát procent úrovně patnáctky. Ale vlak, nastavený touto výhybkou, jede dál.

(Úvod Miloše Picka z nedávno publikované stejnojmenné knihy. Vydalo nakladatelství Grimmus.)

Kronika promarněných šancí

19. 5. 2011 / Jan Keller

čas čtení 10 minut

Kniha ekonoma Miloše Picka Stát blahobytu, nebo kapitalismus nabízí soubor analýz toho, co vzalo a jak se na nás podepsalo dvacet let neoliberalismu.

Bilancování dvaceti let porevolučního vývoje je v plném proudu. Ti jednodušší mezi námi začínají i uzavírají své vlastní bilancování zvoláním, že dnes už nemusejí stát fronty na banány. Schopnost posuzovat situaci podle toho, kolik banánů mám právě na dosah, jsme nepochybně převzali od svých opičích prapředků. Chceme-li se od nich odlišit ještě výrazněji, měli bychom být schopni hlubšího posouzení.

Doslov ke knize Miloše Picka Stát blahobytu, nebo kapitalismus? Vydalo nakladatelství Grimmus.)

O "tradiční" averzi, krevní mstě a dědičnosti v MF DNES

20. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Spolupracovník MF DNES Vladimír Kučera (19.5.) obhajuje xenofobní projevy našich občanů vůči Rusům. Píše o "tradiční, ba možná dědičné averzi vůči nim".(zdůraznil M.Š.) Jednou žurnalisticky folklórně: "Bojarskost ruského vztahu k českému mužiku vzrostla: Však nám patříš! Pískala nám k tanci jejich píšťala. Carské "ukazy" z Moskvy řídily náš život.", podruhé historicky a lidsky nesmyslně, když ze souvětí válečného románu Borise Polevého "Ty ale nejsi obyčejný člověk. Ty jsi sovětský člověk." splétá konstrukci o "nadčlověku". Se stejnou logikou mohl zpochybnit i "opravdového" člověka z názvu románu. Je mu lhostejné, že ve jménu "nadlidí" museli právě "podlidé" přinést nejvyšší oběti na oltář české svobody.

Dom naproti

19. 5. 2011 / Michal Ivan

čas čtení < 1 minuta


Oproti v dome
sa dejú čudné veci.
Objavujú sa výkriky,
občas mi odpadne omietka.
Nepokúšam sa zasahovať,
je to predsa len trochu ďaleko.
Napokon, veď ich nepoznám,
v živote som tých ľudí nevidel,
možno ani nemajú štyri nohy.
Tak len sedím
a pozerám sa
ako to celé dopadne.


Z časopisu Psí víno.

Osamělost

18. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 25 minut

Šok z přítomnosti

Nejtěžší zklamání člověk zažívá, když přijde dlouho očekávaná změna, která se však na nás místo úsměvu zašklebí. Komunismus padl, radujme se! Kapitalismus byl nastolen, je to důvod k radosti? Nadšení listopadových ulic je střídáno deziluzí, hlubokým morálním rozkladem a zmatkem, v němž se nenápadně, z hlubin rozkladu, zvedá stín fašismu.

Kanadská produkce ropy v důsledku požárů klesá

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Dosavadní pokles produkce ropy v Kanadě se v příštích několika dnech může ještě více než zdvojnásobit, protože těžební společnosti se snaží chránit zaměstnance a majetek před požáry na severu provincie Alberta a vyrovnat se s uzavřením klíčově důležitého ropovodu.

Nesmyslné zaklínadlo

19. 5. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 6 minut

Zatím žádná vláda v krátké historii ČR neměla ve Sněmovně tak velkou početní převahu svých poslanců jako ta současná. Je možná právě proto příznačné, alespoň pro naši cimrmanovskou společnost, že při vědomí své výhody,se právě v ní o to víc prakticky od počátku roztáčí vnitřní soutěž mezi jednotlivými stranami. Na veřejnosti se tento souboj projevil již celou řadou afér, skandálů, ba až trestuhodných činů, které zdárně pomáhá živit senzacechtivá mediální vrstva.

Zpupnost pokračuje

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Botanická zahrada v Troji (BZ) bez předchozího upozornění a jakékoliv konzultace s veřejností 1. dubna 2011 zcela uzavřela stráň s lesoparkem v lokalitě mezi Salabkou a Havránkou, které byly odnepaměti celodenně využívány stovkami Pražanů, především obyvatel Troje a bohnického sídliště k rekreaci, relaxaci a sportu.

Evropa nechce tisíce uprchlíků z Arabského jara

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V polorozpadlém průmyslovém komplexu na východ od Calaise se pod promočenými přikrývkami třesou zimou a sní o Evropě, která prostě neexistuje. Je to severní část lidské vlny, která zasáhla evropský kontinent, zatímco NATO dál bombarduje Libyi.

Zatímco Evropa tleská svrhávání severoafrických diktátorů, odmítá přijmou tisíce lidí, kteří ze severní Afriky uprchly. Evropské země se hašteří ohledně toho, kdo by měl za uprchlíky převzít odpovědnost.

Když začala válka proti Muammaru Kaddáfímu, evropské země vyslaly lodě k evakuaci svých státních příslušníků z Libye. Avšak o přistěhovalce ze subsaharské Afriky, kteří v Libyii vykonávali práce, nad nimiž Libyjci ohrnovali nos, se nikdo nepostaral.

Proč kupovat MF Dnes?

18. 5. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 6 minut

Po srpnu v  roce 1968 měly okupantům pomáhat vysvětlovat svůj "vstup" do republiky JEJICH noviny s názvem Zprávy. Jen málokdo si uvědomuje, že i po listopadu se u nás vyvinuly podobné noviny. Byla to MF. Díky manželce odebíráme MFD 3x týdně, ale i to mi stačí, abych konstatoval, jak je k novodobé super pseudopravici servilní.

Výňatek z politického románu:

Přestaň zlobit, Radečku!

18. 5. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Včely bzučely v koruně lípy a valcha vesele zpívala. Náhle zvedl bílý pes hlavu a šťastně zavyl. Maminka, která štrikovala fusekli na lavičce pod lipou, také zvedla hlavu, ale nezavyla, jen tvář, plničká vrásků, se jí rozzářila.

Klip Řiditel autobusu od skupiny The Tap Tap křísí tradici české umělecké demonstrace

17. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Na Facebooku jsem objevil video s tímto klipem. Je to demonstrace, která mi připomíná demonstraci v klipu Modlitba pro Martu, který byl v roce 1968 součástí seriálu Píseň pro Rudolfa III. a v níž za zpívající Martou Kubišovou během natáčení prošel téměř každý, kdo v české kultuře něco znamenal, aby tím vyjádřil podporu Pražskému jaru (tomu odpovídal i text, vycházející ze slov J. A. Komenského).

V současnosti je pravice mnohem horší než komunistická strana

17. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jsem antikomunista, považuji komunismus a zejména jeho realizace v dějinách 20. století za cosi svrchovaně zločinného. Nemám rád KSČM, považuji ji za stranu normalizačních hodnot a normalizační mentality (ale totéž se dá říci také o Václavu Klausovi a mnoha lidech v ODS) a přeji si, aby zanikla. Ale v současné situaci je pravice (a v roce 2010 jsem do Sněmovny volil ODS), bratříčkující se s VV a glorifikující lidi, jako je Drobil, nebo nastolující osobní "ekonomické zájmy" jako normální cíl snažení českého politika, mnohem horší než KSČM.

Jsem antikomunista, ale nikoli fanatický antikomunista, jak si někteří myslí.

Nejnovější průzkum veřejného mínění, v němž má ČSSD+KSČM 126 hlasů, mne velmi těší a kdybych si měl vybrat, přál bych si takový výsledek voleb a takovou vládu. Vládu ČSSD a KSČM. Za toto mé přesvědčení nesou plnou odpovědnost strany současné pravicové koalice, která je jednoznačně nejhorší politickou formací po roce 1989.

Reforma jasnovidců

17. 5. 2011 / Michael Kroh

čas čtení 4 minuty

To se dovídáme věci. V roce 2050 má být na jednoho důchodce jen jeden aktivně pracující. O tom je skálopevně přesvědčen premiér Petr Nečas i jeho nejbližší spolupracovníci. A proto agituje mezi dvacetiletými studenty, aby se proti této pohromě pojistili tím, že vyvedou zprvu tři, později možná i více procent ze svých budoucích odvodů na sociální zabezpečení z průběžného systému a nemuseli na ty penzijní budižkničemy tolik přispívat. Vždyť mezi nimi mohou být například i notoričtí příživníci z řad romské populace, které spořádaný, rozpočtově odpovědný občan odmítá podporovat. Zajímavé je, že přitom tentýž Nečas (a s ním i Drábek, Kalousek, John ...) káže veřejnosti o rodinné solidaritě a povinnosti mladých starat se o přestárlé rodiče a prarodiče.

Odvrácená strana závislosti

16. 5. 2011 / John Michael Greer

čas čtení 16 minut

V podpalubí stoupá voda a paluba se začíná naklánět, ale zatím se nikdo neutopil. U vědomí nebezpečí vezmete záchrannou vestu a jdete k záchranným člunům. Když ale opouštíte kabinu, hoch odvedle na vás vrhne nevěřícný pohled. "Šílíte?", říká. "Pokud teď opustíte loď, někdo jiný obsadí vaši kabinu a zkonzumuje všechna jídla a nápoje, za které jste zaplatil!"

KD│ Nejsem si jist, zda poslední příspěvek zaznamenal zásah na solar, nebo zda myšlenky podobné těm, které jsem zde diskutoval, samy od sebe vyvolaly noční můry v hlubinách naší kolektivní imaginace -- ale bylo fascinující všímat si, kolik textů se v posledních dnech zabývalo tématem, jehož hlavní bod nastínil můj příspěvek. Tento bod -- pro ty, kdo se k nám právě připojují -- tvrdí, že spotřebovávat méně (energie, zdrojů, všeho možného) je charakteristickým znakem vážně míněné odpovědi na nesnáze, jimž průmyslová civilizace čelí.

Krevní zkouška za 12 000 Kč vám zjistí, jak rychle stárnete

17. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Krevní test, který dokáže, jak rychle člověk stárne, a nabízí možnost určení, jak dlouho bude dotyčný člověk ještě naživu, bude v Británii koncem tohoto roku uveden na trh.

Kontroverzní text měří životně důležité struktury na koncích lidských chromozomů, tzv. telomery, které podle vědců patří k nejpřesnějším indikátorům toho, jak rychle člověk stárne.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31142