Ukrajinského mladíka nechá pojišťovna zřejmě umřít

21. 6. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Pojištění cizinců je skutečně trošku podivnou konstrukcí zdravotních pojišťoven. Přesto, že platí skutečně nemalé částky, mnoho onemocnění tato pojistka nekryje. Rozhodně jí nelze ani náhodou srovnat se standardním pojištěním českého občana. Těch výjimek a klauzulí je mnoho a popravdě se v nich normální lékař nevyzná. Mně na ambulanci "visí" dluhy za dva cizince - vrcholové fotbalisty, kteří nebo spíše jejich kluby platili pojistku, ale zrovna neakutní diagnosa jí pokryta nebyla. Dohromady je to cca 50 tisíc Kč.

Leukémie je trochu jiná liga. Není to úplně dávno, co jsem byl s naší pacientkou - šestnáctiletou dívkou na léčbě v Kanadě. Den v nemocnici stál cca 80 000 korun bez léčby. Krevní deriváty, chemoterapie a antibiotika byly navíc. Cca stejná cena. Sbírka je dobrá. Ale pokud má pomoci, bude zapotřebí milionů.

Pozn. JČ: Netušil jsem, že v ČR nastane situace, že lidi budou umírat pouze kvůli penězům ...

Když po pádu komunismu rozubradové likvidovali státní zdravotnictví, založené podle vzoru Británie, málokdo asi očekával, že jejich "reformy" budou znamenat, že v ČR bude v budoucnu lidem odpírána zdravotní péče a budou lidé v důsledku jejich neblahých politických rozhodnutí umírat. Pociťují politikové, kteří zavedli současné zdravotnictví a nelidské předpisy vůči emigrantům, vůbec nějakou vinu?

Co dělá katolík Nečas? Tomu je to jedno?

Absurdní systém řady soutěžících zdravotních pojišťoven byl v Československu po roce 1989 zaveden podle Německa.

Jestlipak i v Německu by nechali ukrajinského mladíka s leukémii prostě umřít?

KATOLICKÁ CÍRKEV JE BOHATÁ, MOHLA BY BÝT ALTRUISTICKÁ

Proč nemocnému Ukrajinci nepomohou české zdravotní pojišťovny, anebo katolická církev?

20. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Hledala bych cestu přes připojištění, přes diecézi, na Ukrajině, katolická církev je bohatá, mohla by být altruistická, 19 200 Kč vybraných je málo, já mohu přispět, též málem,a le ona komerční pojišťovna, co ji nejmenujete, by ze svých zisků přispět měla, je to neetické, mnohem více než házet zodpovědnost za neléčení na lékaře, mnozí lidé léčbu nedostanou, nemusí to být cizinci, nebo si ji musí zaplatit, je to ekonomický problém na etické rovině. O politicích nemluvím, ti by především měli nést plnou hmotnou zodpovědnost za činy, kterými přímo poškozují své naivní a v autoritu a spasení a dobro věřící voliče, kteří neumí být svobodní a předávají zodpovědnost za sebe,těmto, tím jsme u parazitů.A tak to je.Kruh uzavřen, píše Jana Procházková.

Odpovědnost za situaci ve zdravotnictví má stát

21. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Platy duchovních patří k nejnižším, řada sakrálních staveb v majetku církve "padá na hlavu" a je odsvěcována a prodávána soukromým subjektům, investice do církevního majetku přicházejí spíše ze zahraničí, včetně sbírek, majetkové vyrovnání za ukradený majetek je stále v nedohlednu atd. Obraz středověkého panování církve a její dnešní situace v Česku je něco dost rozdílného. Jako by Britské listy zároveň naznačovaly, že je to právě církev, která je za utrpení lidí či nedostatek zdravotní péče odpovědná (a jako by neprovozovala hospice, azylové domy apod. -- má upřednostnit třeba staré umírající před mladými?). Stejnou logiku by mohlo mít zvolání "proč nepomůžou odbory, jsou bohaté". A pokud nepomohou, jsou zlé a zaslouží si další dávku odsouzení, nebo je to jinak? Je zde mnoho jiných subjektů, které jsou opravdu bohaté, na něž se lze obracet. Ale je to především stát, kdo je odpovědný za situaci ve zdravotnictví, nikoliv ta která církev, píše Jan Potměšil.

Kde jsou prachy?

21. 6. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Někde chybí a někde je jich dost, jako například ZDE. Ta sranda s tankem musela něco stát. Možná nám to pořádající zábavní společnost na svých stránkách vyčíslí. Výtvarník, ministr obrany a sekundující média se zřejmě dobře baví a vztyčeným prostředníkem vzkazují nám, co občas stávkujeme a divíme se, že chybí peníze na záchranu umírajícího cizince:

Trhněte si nohou!

Všeho do času, miláčkové. Tančíte na Titaniku, který se potápí. Ponton s růžovým tankem na Vltavě snad vydrží, ala vy u koryt už asi dlouho ne.

Šéf MMF varuje, že řecká krize ohrozí globální bankovnictví

21. 6. 2011

čas čtení 3 minuty



Pokud Řecko nevyřeší svou rostoucí dluhovou krizi, mohlo by to ohrozit všeobecné hospodářské oživení, konstatoval nový, prozatímní šéf MMF. Britské, francouzské a německé banky, které půjčily Řecku peníze, by mohly být vážně ohroženy. Někteří pozorovatelé se domnívají, že by mělo být Řecku dovoleno, aby udělalo bankrot. Například to opakoval i londýnský primátor Boris Johnson.

V historii je mnoho příkladů, kdy se Řekové bránili proti drtivé přesile. Bitva, které nyní čelí, proti silám světových finančních trhů, vypadá zoufale. A někteří lidé tvrdí, že je ohrožen osud celého projektu eura.

Mělo by Řecko udělat bankrot?

21. 6. 2011

čas čtení 4 minuty



Channel Four News: Ve studiu máme bývalou vládní ekonomku Vicki Price, která nyní pracuje pro podnikatelskou poradenskou firmu FTI Consulting a narodila se a vyrostla v Řecku, a ve Westminsteru je Charles Grant, ředitel Centra pro evropskou reformu. Charlesi Grante, vy jste napsal dnes článek v deníku Times, v němž argumentujete, že Řecko by mělo být vytlačeno z eurozóny. Proč?

Pohlednice z Prahy

21. 6. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


v nákupním centru je
všechno v pořádku --

v poschodí plnym restaurací je
u každýho pultu dost lidí který
maj hlad
i peníze

v patrech s oblečením botama
kosmetikou věcma do kanceláří pračkama
televizema hračkama jsou lidi který
potřebujou zrovna dneska zrovna tohle a
maj na to peníze

v nákupním centru je
všechno v pořádku --

zatim
je všechno v pořádku

Rozhodčí řízení v ČR nesmí být zákonem povolenou formou zlodějny

21. 6. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

V článku "Rozhodčí řízení v pracovněprávních vztazích aneb konec práva na spravedlivý proces! (BL z 31. 3. 2011) jsem v rámci podrobnějšího právního rozboru kritizoval rozšíření rozhodčího řízení na oblast pracovněprávních sporů, umožněné od 1. 1. 2007 novelou Zákoníku práce. Nechci již jednou řečené opakovat, pro představu asi jen tolik, že pracovněprávní spory mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem mohou v rozhodčím řízení proběhnout bez předchozího ústního řízení, zaměstnanec může dostat rozhodčí nález současně s žalobou a nepodá-li námitky (o nichž rozhoduje opět rozhodce), je rozhodčí nález vykonatelný.

Imigrant násilně deportovaný z Británie se v letadle pokusil proříznout si hrdlo

21. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Britští imigrační úředníci se v pondělí pokusili deportovat ilegálního imigranta z londýnského letiště Gatwick na Jamajku. Muž se pokusil proříznout si v letadle hrdlo. Cestujícím, kteří pozorovali v hrůze, jak se incident odehrává, bylo nabídnuto psychologické poradenství. Let byl odložen o 24 hodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ó mé hradní výšiny!

21. 6. 2011 / Michal Petřík

čas čtení 4 minuty

Od Jana Nerudy víme, že může česká pomluva a závist přivést i žebráka na mizinu. Ne že bych si tak připadal, chci jen přispět do diskuse o české politické kultuře, protože jsem opakovaně nemile překvapen tím, co si tak lidé běžně myslí o "hradních výšinách" prezidentových poradců. Nevěřil bych, kolik různých blbostí a předsudků uslyším. To, co dále o sobě napíšu, se také samozřejmě vztahuje i na mé bývalé kolegy, alespoň v té míře, že to určitě není tak, že zatímco jsem já dřel v potu tváře, oni si užívali svých hradních výšin.

(Autor byl šest let poradcem Václava Klause.)

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

26768

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Reklama, jakou zloději jistě ocení

21. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení 3 minuty

Určeno nejen všem, kteří se chystají na dovolenou nebo prázdniny.

Doba dovolených a prázdnin začíná. Policie bude jako každoročně nabádat, aby občané byli opatrní a dbali na ochranu svého majetku. Klíče od poštovních schránek svěřili sousedům, rolety či žaluzie by měly zůstat vytažené a tak dále. Vždyť to všichni znáte. Prodejci bezpečnostních dveří a zámků a všech možných dalších bezpečnostních zařízení zvyšují aktivitu, aby prodali své zboží a umožnili naklást bytovým zlodějíčkům a zlodějům co nejvíce překážek. Pojišťovny se předhání v nabídkách na lepší zajištění majetku před krádežemi.

Stávkou v dopravě svůj nesouhlas najevo nedáme...

21. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych pana Matouška ujistit (ať už mi to věří nebo nevěří -- to je na něm), že nejsem ani levý ani pravý, ani modrý ani oranžový, ani zelený ani žlutý ani fialový, píše řidič tramvaje Jiří Moravčík, který minulý čtvrtek nestávkoval.

Pouze používám hlavu a celým tím mým článkem jsem chtěl říct, že z toho bahna, ve kterém teď musíme žít začneme vybředávat teprve tehdy, až celá občanská společnost (tedy všechny Svatoplukovy pruty najednou -- ne jenom jeden úzký Svatoplukův zaměstnanecký prut) vyjde do ulic a vyhází z oken (říká se tomu defenestrace, že?) všechny ty, kteří drancují tuto zem, ať už jsou modří, oranžoví nebo fialoví, všechny ty, kteří na magistrátech uzavírají nemravné modro oranžové koalice, až ten jednotný Svatoplukův prut dorazí na Pražský Hrad a dá jasně tomu pánovi, který tam sedí najevo, že si přeje prezidenta, který reprezentuje stát navenek (jak mu to ukládá Ústava) a nikoli kreaturu, která dělá ve světě jenom ostudu, svými navýsost fundovanými názory na životní prostřední a fungování ekosystémů počínaje a svou celosvěto vě proslulou psychopatickou taškařicí s chilským protokolárním perem konče.

Tato bojovná rétorika je přesně to, co nemám rád, ale bohužel nevím jak jinak bych dal panu Matouškovi najevo, že to, z čeho mne podezírá, je hluboký, ale opravdu hluboký omyl...

Nestávkoval jste a spoluzaměstnacům své jednání vysvětlil touto formou

21. 6. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 8 minut

Pane Moravčíku, nevím, zda se vyjádřím dostatečně srozumitelně a zda to bude akceptovatelné i dalším čtenářům Britských listů. Ale to je vedlejší. S rizikem nepochopení jdeme na veřejnost všichni, kteří se jakoukoliv formou odvážíme zveřejnit svůj názor.

V každém případě váš názor není ojedinělý a je logický. V rozměru jednoho podniku snad byl i akceptován a očekáván, byť nemusel být provázen sympatiemi jednotlivých účastníků z řad zaměstnanců.

Jak dát najevo svůj nesouhlas?

21. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Zajímá mě, jakým způsobem vlastně můžeme dnes vyjádřit proti tomu, s čím nesouhlasíme nějaký druh odporu a nesouhlasu ? JE mi jasné,že jít do stávky je to nejlepší a nejnutnější řešení. Ovšem, né každý může trávit v ulicích Prahy nějaký čas, píše Mirek Beso.

Copak neexistuje jiný způsob,jak ukázat svou vůli a provést změnu voleb a celkově napravit to ,co se ještě dá?

Jakým způsobem tedy mohu,jako obyčejný člověk vyjádřit svuj nesouhlas, dát radu k řešení nějakého problému (a těch je )a nějak diskutovat k tak závažným tématům?

Myslím,že lidí, jako já je spousty ,ovšem málo kdo ví, co se vlastně udělat dá.

Hodně lidí je silně nedůvěřivých a pohodlných, co naplat.

Ale jsem přesvědčen,že se něco dělat dá. Jen vědět kde a jak a kdo a s kým.. protože celekm lidí,kteří chtějí a mají snahu věci efektivně změnit u nás určitě jsou. Zbývá jen jedno,najít je. Můžete mi tedy prostřednictvím Vaší redakce dát radu anebo mě někam odkázat?

Nejsme na tom tak zle, abychom nemohli být hůře...

21. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Předpokládám, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je jistě známá a uznávaná mezinárodní organizace, a že tudíž její výstupy či zprávy lze považovat za relevantní.

OECD si dala tu práci, aby zjistila, jakou kvalitou života oplývají lidé v 30 členských zemích této organizace. Výsledky jsou opravdu překvapivé, především ve srovnání s tím, čím nás oblažují ministr financí a ministr práce a sociálních věcí.

Jak výše uvedeno, OECD se zabývala takovými otázkami, jak např. lidé žijí kvalitní a spokojený život. K tomu použila několik základních okruhů životního stylu a způsobu prožívání života. Jak ze zprávy (OECD) vyplývá, 56 % procent lidí u nás je údajně se svým životem (zatím) spokojeno. A jak je to ve srovnání s jinými zeměmi?

Po gaullismu: Paříž přestává být autonomním centrem moci

21. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Počátkem června Francie v bezpečnostních otázkách výrazně posílila součinnost s Británií. Velitel francouzského vojenského námořnictva admirál Pierre-François Forissier prohlásil, že obě strany mohou k vojenským cílům společně užívat jedinou letadlovou loď. Představitelé Británie a Francie předložili Radě bezpečnosti OSN širší projekt rezoluce k Sýrii. Francouzská a britská média toho nemálo napsala o existenci "společných evropských zájmů" Paříže a Londýna, konstatuje Alexej Valerjevič Feněnko z Institutu problémů mezinárodní bezpečnosti Ruské akademie věd.

Muslimské bratrstvo usiluje v Egyptě o "úplnou kontrolu"

21. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V New York Times lze nalézt děsivý citát Mehdího Akifa, bývalého vysokého představitele Muslimského bratrstva v Egyptě, jednoho z nejkonzervativnějších lídrů uskupení, ohledně politické strategie bratrstvem založené Strany svobody a spravedlnosti:

Náš předběžný program bude k vidění prostřednictvím Strany svobody a spravedlnosti. Avšak náš úplný program nebude odhalen, dokud nezískáme úplnou kontrolu a neujmeme se také prezidentské funkce,

napsal v The Nation Robert Dreyfuss.

Pirátská strana k zavádění cenzury Internetu: Sněmovna je zablokovaná ve 20. století

20. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 20.6.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Poslanecká sněmovna bude v úterý 21. června rozhodovat o tom, zda zavede cenzuru Internetu. Přílepek k zákonu o loteriích (nový paragraf 2a, vložený do zákona o službách v informační společnosti) totiž všem provozovatelům elektronických prostředků ukládá povinnost blokovat stránky loterijních společností, které nemají licenci ministerstva financí, a všechny stránky, na kterých je reklama na takové společnosti.

Stávka a nejen ta, v zrcadle otázek a odpovědí

21. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Týká se to ministra financí M. Kalouska. Nehodlám opakovat všechny otázky, které mu položil Oldřich Danda (PRÁVO, 18.06.2011), na které mu M. Kalousek odpověděl, zmíním jen ty zajímavé, případně diskutabilní.

O.D.: Přijde mi, že stávka vám víceméně vyhovuje, protože vládu stmelila ...

M.K.: Že by někomu vyhovovala stávka, která obtěžuje občany, kteří s tím nemají nic společného to určitě ne ....

Dopravní podnik nikdy nebude hájit zájmy občanů

20. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Nemohu souhlasit s článkem pana Moravčíka, píše čtenář M. Matoušek.

Právě takové Moravčíky Nečas a spol. potřebují, aby prosadili svoje pochybné reformy, které reformami ve skutečnosti nejsou. Pan Moravčík může balit své myšlenky do pomyslné solidarity s Dopravním podnikem, ale ten nebude nikdy hájit zájmy občanů, jen své vlastní. Moravčík se stal stávkokazem, omlouvat se za to může jakkoliv. Možná i kvůli němu si vláda prosadí necitlivé reformy a zvýšení DPH. Dokazuje,že my, češi, nedokážeme být jednotni ve svých požadavcích a toho právě pravice využívá. Moravčík asi nezná historku o třech prutech Svatoplukových.

KVALITA ČESKÉ NOVINÁŘSKÉ PRÁCE:

Ledová doba nenastane, zpráva na Novinkách.cz vychází z překrouceného výkladu původního sdělení

20. 6. 2011

čas čtení 5 minut

tisková zpráva Klimatické koalice a CzechGlobe

Praha/Brno, 20. 6. 2011

Na internetovém portálu Novinky.cz se v neděli 19. 6. 2011 objevil titulek "Na Zemi začne během deseti let malá doba ledová, zjistili vědci" [1]. Titulek se však, jako celý článek, nezakládá na pravdě, jelikož čerpá ze špatné interpretace původní vědecké tiskové zprávy. Klimatická koalice a CzechGlobe proto informují o opravdovém sdělení amerických vědeckých týmů.

Několik závěrů, které bylo možno předjímat už před stávkou

Copak nám chybí přiměřený odstup od toho stávajícího marasmu?

20. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 22 minut

Stačí podívat se prostřednictvím kamerových snímků na jednání parlamentu. Za nemalý peníz si tam mnozí čtou bulvární tisk nebo s někým důležitě telefonují cestou ven ze sálu, pokud už jsou na jednání přítomni. Přitom vláda chystá -- jak stále zdůrazňuje -- snad ty nejzásadnější legislativní "kroky" za posledních víc než 60 let. Není zatím poznat, že by vážně usilovala o určitě lopotný, ale potřebný konstruktivní konsenzus s opozicí; ne-li také třeba zrovna s těmi odbory, které přece také nutně nejsou jen "prodlouženou rukou ČSSD" a mohou být vnímány jako korektiv vlastního počínání vlády. (Už v zájmu stabilizace těch opatření, která mají být účinná na celá desetiletí.) Čtvrteční odborářská stávka snad měla být dočasným a symbolickým náhradníkem v té závažné oponentuře mezi vládou a zřejmě stěží zanedbatelnými procenty nespokojené veřejnosti. Po "čtvrtku" jsme ale zůstali "před čtvrtkem".

Na drzé čelo poplatků hůl...

20. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Vláda rozpočtové odpovědnosti se musí potýkat (při záchraně země před řeckým osudem) s nejrůznějšími drzostmi ze strany opozice. Musí odrážet útoky odborářů, zejména jejích bossů, se kterými hned tak něco nepohne (pokud si neodskočí z greenu na Malou Stranu). ODS se musí navíc bránit proti zavilosti svých koaličních partnerů. Ti je nechali ve štychu v kauze ProMoPro odchodem ze zasedací síně Sněmovny.

Pevnost demokracie

19. 6. 2011 / Stanislav Vozka

čas čtení 29 minut

Byl holý, bez drápů, bez tesáků. Ani v běhu nevynikal. Přesto přežil v divoké přírodě plné nepřátel. Člověk přežil, protože naslouchal hlasu své mysli, ve které nevědomky a nepřetržitě modeloval alternativy budoucnosti. Rozhodoval se na základě racionální sebereflexe, ale podkladem mu byly pocity, tušení, nutkání -- signály pocházející z nevědomí. Naše moderní panovačné a zároveň vystrašené já ovšem nerado slyší, že není pánem v domě, kde se zjevují zapíraní a nežádoucí hosté, kteří rozhodují o nás bez nás.

Stud vypadá jinak

20. 6. 2011 / Tomáš Krček

čas čtení 5 minut

Reakce na články Borise Cveka "Německý politik má pocit studu" a "Česká politika je odrazem hlouposti a prohnilosti české veřejnosti"

Protože na rozdíl od Borise Cveka žiji v Německu a místní politickou a mediální scénu dostatečně intenzivně sleduji, nemohu nechat bez povšimnutí některá jeho tvrzení. Už podruhé během jednoho měsíce dává Boris Cvek v Britských listech německého šlechtice za příklad, aniž by se pokusil seznámit se s causou Guttenberg hlouběji. Protože neumí dobře německy a s poměry ve Spolkové republice je očividně jen povrchně seznámen z česky psaných deníků v německém vlastnictví, uniká mu spoustu podstatných a důležitých detailů. Výsledkem je, že dochází k závěrům, které mají se skutečností jen málo společného - jak je tomu u takových náhodných náhledů obvyklé.

Republika "n + 1"?

20. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech se intenzívně diskutuje o tom, co vlastně ve skutečnosti znamenala čtvrteční stávka. Na jedné straně se objevuje představa, že protest vlastně nepřinesl dohromady nic nového, na druhé naděje, že předznamenává radikální sociální změnu. Mezi zmíněnými názory se kromě toho umisťuje ještě přesvědčení, že stávka nějak uspíší parlamentní volby. Myslím, že všechny jmenované perspektivy jsou víceméně produktem toužebných přání příslušných subjektů, které si přejí buď, aby vše zůstalo při starém až do řádného termínu voleb, nebo revoluci, nebo dodržení zavedené politické procedury. Mám za to, že se věci patrně vyvinou ještě jinak...

Měli mluvit o politické agendě, ne o "objektivitě"

19. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Mám několik poznámek k dnešní debatě mezi předsedy ODS a ČSSD v rámci Otázek Václava Moravce. Předně argumentace "objektivními" čísly, agenturami, pořadími, "jednoznačnými fakty" mezi lídry dvou nejsilnějších stran je, bude a vždy byla čirá demagogie. Od nich přece nikdo nemůže čekat nějaké "objektivní zhodnocení reality", oni by měli diskutovat o vizích a politické agendě.

Že někdo umře po odepření zdravotní péče, je českým úřadům asi jedno...

18. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Mladý Ukrajinec ruské národnosti Kostiantyn je v České republice od svých devatenácti let. Dnes je mu 25 let a má komerční pojištění na nejnutnější zdravotní péči, které musel podle zákona zaplatit na dva roky dopředu. Na lepší pojištění neměl prostředky. Kostiantyn onemocněl akutní lymfoblastovou leukémií a ze své pojistky nemá nárok na další léčbu. Léčba je velmi drahá a ústav, kde se léčí, nemůže náklady na jeho další léčbu nést. Kostiantyn nemá moc času a žádnou možnost pomoci si sám.

Nemocniční kaplanka Anna Šourková z Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT), U nemocnice 2, 120 00 Praha 2, která má Kosťu na starosti, iniciovala vyhlášení veřejné sbírky na další Kosťovu léčbu, která probíhá pod záštitou Diakonie Českobratrské církve evangelické. Přispět můžete jakoukoliv částkou na účet číslo 27196349/0800 variabilní symbol 198.

Britským listům paní kaplanka v sobotu potvrdila, že je případ autentický a vážný.

Je to jeden z četných případů, kdy se Systém v České republice chová vůči slabým a bezmocným lidem nesmírně krutě. V tomto případě zřejmě odsoudil mladého nevinného člověka k smrti. Konec konců, vždyť je to jedno, "není náš". Co na tom, že žije v ČR už šest let.

Zákon, který takto nelidské nakládání s nemocným umožňuje, je špatný, stejně jako režim, v němž takový zákon platí.

Že by příslušní úředníci nemohli spát, protože zřejmě zaviní smrt člověka? .

Jak známo, cizincům úřady život v ČR nyní záměrně ztěžují, protože od nich požadují platbu komerčního zdravotního pojištění na dva roky dopředu.

Kdo ponese odpovědnost za smrt tohoto člověka?

Myslím, že nestačí darovat peníze. Je nutno jednat, aby takovéto drastické situace v České republice nevznikaly. Jsme za to odpovědni všichni.

Další podrobnosti:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33330