Sedím za Romana Smetanu

26. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Stáhněte si tyto nálepky a použijte jich

Zatímco David Hons alias Roman Týc v sobotu opustil pankráckou věznici, v níž měsíc seděl proto, že vyměnil skla na semaforech z nudných za veselejší, jiný Roman, Roman Smetana by si měl nejpozději dnes do 14-ti hodin jít sednout do olomoucké vazební věznice. Jak jsme již referovali, vyzývá ho k tomu tamní Okresní soud.

Fandím ženě, která měla odvahu postavit se proti Janouškovi

26. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce zmínili Erik Best a František Bublan možnost, že únik nahrávek telefonátů Janouška a Béma může být varováním ze strany Víta Bárty a ABL, že pokud Bárta bude odsouzen, dojde k dalším únikům, které mohou kompromitovat dosud vlivné politiky (jako je třeba Petra Bendla).

Líbilo se mi, že oba měli odvahu nenechat se unést na laciné vlně odporu k Janouškovi, ale hovořili o fungování české politiky jako takovém.

Dokonce padla úvaha i o tom, že obrat prezidenta Klause k Věcem veřejným, které původně prý neměl rád, může být dána vydíracím potenciálem firmy ABL.

Měli bychom tu pak jakousi "demokracii", v níž téměř všichni slouží nekalým ekonomickým zájmům, vzájemně se vydírají a vycházejí z toho, že policie a justice se dají přes tyhle páky ovlivňovat.

Trojjedinnost Pater noster

26. 3. 2012 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Otec uznal, že
na stavby chrámů zatížených sebestředností
a plných prázdného a nevyužívaného prostoru víry v nicotu
odnesl pod nohama lidí dřevo lesů, hlínu polí a kameny dolů

Syn už ale přepisuje paměť
a zdůrazňuje slzu v oku zahalené jeptišky,
která klade chladné dlaně na horečnaté tělo národa
trpícího váháním

A Duch?

Za hřmění blesků a výjevů marnosti
žádá zpět, co nikdy nezískal,
a jako důkaz své nehmatnosti
se dožaduje
hmoty dřeva, cihel a kamenů...

Mladá fronta dokazuje, že se investice do holešovských hulvátů vyplatí

26. 3. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni.

Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako "Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší než každá vláda". Napsal to Karel Steigerwald, MfD, 20.3.2012. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

Odezva Holešovské výzvy větší než její samotný úspěch

25. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Pokud se nemýlím, pak za několik posledních let bylo v ČR na veřejnosti uskutečněno několik významných akcí jako manifestace, happeningy, demonstrace ba i stávky, které organizovaly jak občanské iniciativy, hnutí, aktivity, tak odbory, odborové či profesní svazy a jiné organizované nepolitické subjekty. Mezi poslední akce tohoto typu patří i Holešovská výzva. Nehodlám hodnotit její úspěch či neúspěch, byť k tomu druhému to má rozhodně mnohem blíže.

27596

Krnovské lesy opět ničí motorkáři

26. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis paní starostce města Krnov

Vážená paní starostko,

začalo jaro a krnovské lesy jsou znovu terorizovány nelegálně motoristy, od motorkářů přes čtyřkolkáře po automobilisty. Do našeho ježnického lesa je omezen vjezd závorami se značkami zákazu vjezdu motorových vozidel. Tyto závory jsou ale často ležérně otevřené, protože lidem, kteří je odemkli a mají legální přístup do lesa, bylo zjevně zatěžko zastavit po vjezdu do lesa, vystoupit z auta a závoru znovu zamknout. Jak by se taky mohlo jinak stát, že jsem dnes v ježnickém lese kousek od závory vyfotil dvě obludné čtyřkolky (kolem 14:40), jejichž fotky zasílám? Motorová vozidla, pokud nemají výjimku, nesmějí do českých lesů vůbec vjet, jinak porušují zákon:

Citigroup: Nizozemsko už nepatří do jádra EU

26. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Nizozemsko disponující ratingem AAA, které bylo dosud spolu s Německem považováno za skutečně "jádrovou" zemi EU, bylo právě Jürgenem Michelsem ze společnosti Citigroup z tohoto exkluzívního klubu vyloučeno. Lze nyní očekávat, že během 3-6 měsíců budou tuto změnu v hodnocení následovat i ratingové agentury.

Exekutorská komora se distancuje od jednání Mgr. Višvadera

25. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Exekutorské komory ČR

Exekutorská komora v neděli 25. března obdržela od TV Nova informaci, že policie již zadržela Mgr. Jozefa Višvádera. Exekutor, který je podezřelý ze zpronevěry víc než 80 milionů korun, byl zatčen v Rumunsku.

"Od jednání Mgr. Višvádera se distancujeme. Vnímáme ho jako selhání jednotlivce," uvedla prezidentka Komory JUDr. Jana Tvrdková. Reakci poskytl i viceprezident Mgr. Ing. Jiří Prošek: "Vše musí prošetřit orgány činné v trestním řízení. Komora poskytne policii maximální součinnost. Pakliže se podezření potvrdí, jde o neomluvitelné pochybení exekutora, které se -- doufejme -- už nikdy nebude opakovat."

Exekutorská komora již v úterý 20. března podala trestní oznámení na Mgr. Višvádera, neboť existovalo podezření, že došlo k neoprávněnému nakládání s finančními prostředky. Následující den provedla kontrolu exekutorského úřadu a ustanovila Mgr. Višváderovi zástupce, a to JUDr. Milana Makaria, soudního exekutora Exekutorského úřadu Praha-západ.

Čeští lékaři proti desítkám zahraničních výzkumů

27. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva České ženské lobby

Česká lékařská komora vydala 8. března stanovisko, podle kterého je "Plánovaný porod mimo zdravotnické zařízení je postupem v rozporu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, tedy postupem "non lege artis". Členka České lékařské komory MUDr. Jana Tomasová Studýnková, PhD. Oponuje: "Stanovisko ČLK je zcela v rozporu se závěry všech mně známých zahraničních vědeckých studií týkajících se srovnání porodu mimo zdravotnické zařízení a porodu ve zdravotnickém zařízení. Je v rozporu i s doporučením Světové zdravotnické organizace vypracovaném v souladu se závěry výše zmíněných zahraničních studií a žádné české studie týkající se této problematiky nejsou dostupné." Ve stejný den upozornila Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM) a Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) na kritickou situaci ohledně legislativního rámce práce porodních asistentek v některých evropských zemích. Vyzvala EU k zastavení kriminalizace práce porodních asistentek, která je spojena především s asistencí u porodu mimo zdravotnické zařízení.

Co to vlastně žereme?

23. 3. 2012 / Jakub Rolčík

čas čtení < 1 minuta

Absurdistán. Podobně jako bývalé socialistické Československo, ani dnešní "demokratická" Česká republika si nezaslouží jiné než toto trpce sarkastické označení. Pravicová "vláda rozpočtové zodpovědnosti" každoročně nadhodnocuje státní rozpočet, aby pak jeho překvapivý propad řešila škrty, které vedou k dalšímu propadu, po němž se plánují další škrty. Desítky miliard zanechává tato nekompetentní vláda diletantů v Bruselu; smlsne si ovšem na občanech, zvláště těch nejpotřebnějších, kterým zvyšuje sníženou sazbu DPH. Zdražují tak potraviny; a v České republice se nelze divit, že více, než odpovídá onomu zvýšení DPH.

Transformace ústavní péče jako nástroj k čerpání eurodotací?

24. 3. 2012 / Jiří Hrebenar

čas čtení 6 minut

Co se skrývá za celým plánem transformace ústavů sociální péče? Tento tříletý projekt, který má skončit v roce 2013 má za úkol přeměnit ústavní péči na nový způsob takzvané komunitní péče. Zdravotně postižení lidé se vezmou z ústavů a přesměrují se do sociálních bydlení. To je ve zkratce celý ten průběh transformace sociální péče. Tak nějak se v celém projektu pozapomnělo na to, že ti zdravotně postižení nebudou moci v tomto komunitním bydlení žít. Jednak se neobejdou bez asistence, jednak se nebudou moci dopravit k sociálním službám, které jim byly doposud poskytovány a jednak budou mít zpřetrhány všechny sociální vazby, které lidé v ústavní péči vybudovali.

POZVÁNKA:

Čím může ČR přispět Evropě? Vize a re-vize domácí levice

23. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Thinktank CESTA Vás zve na druhou letošní veřejnou diskusi o českém postoji vůči integraci Evropy, "Čím může ČR přispět Evropě? Vize a re-vize domácí levice". Bude se konat ve čtvrtek 29. března 2012 od 17:00 ve velkém sále Goethe Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1). Účast v panelu přislíbili Radka Druláková, odborná pracovnice Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka VŠE; Jan Hamáček, poslanec České strany sociálně demokratické a místopředseda zahraničního výboru PS PČR; Petr Kratochvíl, výzkumný pracovník a zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů a Jakub Patočka, novinář a šéfredaktor Deníku Referendum. Diskusi moderuje Jiří Pehe.

Demokratické zdravotnictví

23. 3. 2012 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut

Zdá se, že mnozí občané konečně postupně pochopí podstatu demokratického systému zdravotnictví a přestanou se rozčilovat. Mnozí ovšem nikoliv, neboť tento systém mezitím bohužel zdecimoval jejich duševní schopnosti, které k tomu potřebují.

Ve správné demokracii se na nemocných musí především vydělávat peníze. Kdo je již ekonomicky nepřínosný (nerentabilní), tomu zbývá odejít zhebnout na ulici, do lesa nebo na hřbitov (ovšem, pokud na to má peníze).

Co se skrývá za kampaní KONY 2012?

23. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Možná ještě existují lidé, kteří neshlédli kýčovitý propagandistický snímek s názvem KONY 2012, v němž organizace Invisible Children vyzývá americkou vládu k dopadení brutálního ugandského válečníka Josepha Konyho. Jeho Armáda božího odporu (LRA) v uplynulých letech povraždila desítky tisíc lidí a v jejíchž řadách bojují i dětští bojovníci. Tento krátký film má na Youtube za rekordně krátkou dobu přes 84 milionů návštěv. Nicméně jeho autoři si vysloužili razantní kritiku napříč sociálními sítěmi i mimo ně, včetně kritik ugandských. Dokument totiž sází na tradiční rasistické předsudky o poslání bílého muže a jeho nadčasovém úkolu "zcivilizovat" černé negramotné hordy v Africe. Jinými slovy, tato organizace volá po válečném řešení konfliktu kdesi Africe a horuje tak pro osvědčenou humanitární intervenci.

Pušky jsme vyprodali - zeptejte se zase za měsíc

23. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

Podle skupiny Ammo.net je americký prezident Barrack Obama nejlepším prodavačem střelných zbraní v USA. Když vyhrál volby v r. 2008, stoupnul prodej střelných zbraní soukromíkům tak prudce, že došlo v obchodech k jejich nedostatku. Nyní dochází k druhému náporu na obchody, z nichž lidé odnášejí všechno, co má hlaveň - a k tomu bedny "ammo" čili střeliva. 

"Amano spadl do Cheneyho pasti":

Mezinárodní agentura pro atomovou energii je "prozápadně zaujatá"

23. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kontrolní organizace při OSN, která stojí v centru vyostřující se íránské krize, byl několika bývalými vysokými představiteli MAAE obviněn ze zaujatosti ve prospěch Západu, nadměrného spoléhání na neověřené zpravodajské údaje a obcházení skeptiků.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

36673