Německo odmítá sloučení evropských dluhů

27. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová dala najevo, že neustoupí tlaku na vytvoření společných euroobligací, které by obsáhly evropské dluhy. Zdá se tedy, že na nadcházejícím summitu EU dojde ke konfliktům a nedají se očekávat žádná rozhodnutí ke stabilizaci eura.

Merkelová ostře zkritizovala sedmistránkový dokument, který vypracovali čtyři šéfové EU a který požaduje vytvoření politické federace v eurozóně. Dala najevo, že se nepodrobí intenzivnímu tlaku, aby schválila vydání euroobligací pro evropské dluhy a snížila tak náklady na úroky ohrožených zemí, jako je Itálie a Španělsko.

Alarmující novinka

27. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, za jehož působení se podařilo zbavit státní zastupitelství Vesecké a Rampuly a rozhýbat jeho normální fungování, je v souvislosti s bezprecedentním útokem ministra financí Kalouska na policii velice alarmující novinkou.

Veřejnost právem čeká, že po Rampulovi nastoupí na post šéfa vrchního státního zastupitelství v Praze někdo, kdo nebude pokračovat v "zametání" politicky citlivých případů "pod koberec".

Když si člověk přečte jednu klíčovou větu z Wikipedie o jmenování státních zástupců, může mu být hned jasné, co za bleskovým odvoláním ministra asi tak je:

Jedno odvolání a neodvolaní plukovníci

27. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Na den památky obětí komunismu a na svátek Ladislavů, tedy i poradce presidenta Klause, pana Jakla, dostal ministr Pospíšil podivný dárek. Byl premiérem Nečasem a presidentem Klausem odvolán.

Ne, že by v minulosti mezi Nečasem a Pospíšilem nebyly spory. "Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou," vyjádřil se Nečas v únoru ke sporu Rampuly a Zemana. Pospíšilovi bylo vytýkáno, že soud předtím zrušil odvolání pana Rampuly a neuznal důvody, jež Pospíšil uvedl, za dostačující.

Když vše nasvědčovalo, že v tuhých mrazech bude ministrovi spravedlnosti pořádně horko, situaci ještě ustál. Je odvolán paradoxně poté, kdy se pan Rampula má definitivně poroučet.

Extradice Kaddáfího premiéra vyvolala vládní krizi v Tunisku

27. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tuniští poslanci ze sekulárních stran usilují o vyslovení nedůvěry vládě vedené islamisty ze strany Ennahda. Strana prosadila vydání bývalého Kaddáfího premiéra al-Mahmúdího do Libye. Tomu ale oponoval prezident Moncef Marzúkí, dlouholetý bojovník za lidská práva, poukazem na to, že v současné Libyi není zaručeno právo na spravedlivý proces.

Loupež podle zákona

27. 6. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Kalouskovu obranu / útok ve věci Vlasty Parkanové je nutno posuzovat komplexně. Argumentem, kterým chce partajní kolega sněmovní pěvkyně smést "uměle vyrobenou" kauzu se stolu, je ustanovení § 18 zákona o veřejných zakázkách, který byl parlamentem přijat v roce 2006. Předmětný odstavec zbavuje zadavatele povinnosti "zadávat podle tohoto zákona veřejné zakázky, jestliže jde o veřejné zakázky, jejichž předmětem je výroba vojenského materiálu nebo obchod s ním, a tento postup je nezbytný k ochraně podstatných bezpečnostních zájmů České republiky".

Pozor na cílenou manipulaci!

27. 6. 2012 / Adam Votruba

čas čtení 2 minuty

K článku Jiřího Bati "Lidé se dnes mají nejlépe od dob listopadové revoluce, řekl nedávno a přesvědčivě V. Klaus. Co vy na to, důchodci?"

Domnívám se, že včerejší zpráva v médiích je součástí cílené manipulace ve snaze přesvědčit co nejvíc lidí, aby vstupovali do druhého důchodového pilíře. Váš zdroj sice tvrdí, že studii zpracovalo akademické pracoviště Cerge-EI, ale v jiných médiích se uvádí i poněkud jiné informace. Například podle České televize zpracoval studi institut IDEA pro ČSOB Penzijní fond Stabilita. Zajímavé je zejména to, kdo je zadavatelem, píše Adam Votruba.

Nenechme se zastrašit -- bojkotujme II. pilíř důchodové reformy!

27. 6. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 4 minuty

A je to tu! Vláda byla stále z určitých míst kritizovaná, že pro propagaci důchodové reformy a zejména jejího II. důchodového pilíře, dělá málo. Uvolnila proto finance, zaúkolovala zainteresované a vyzvala k pomoci média. Atmosféra je nepříznivá, musí se zlomit. Zatímco ti, kteří tomu trošku rozumí a mají vyšší příjem, urychleně uzavírají ještě "staré" smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem (za 1. čtvrtletí 163 tisíc nových smluv, což je nárůst oproti loňsku o 35 %), neboť změněné podmínky od 1. 1. 2013 budou ve III. pilíři méně výhodné, zájem o nový II. pilíř, který má být spuštěn také od 1. 1. 2013, je zatím minimální. Ne každý bude mít na II. i III. pilíř.

Nečas na válečné stezce

27. 6. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 5 minut

Zastíněna zájmem veřejnosti o kauzu hejtmana Ratha proběhla v Čechách 17. května 2012 návštěva izraelského premiéra Netanjahua. Více než vstřícně s ním jednal předseda koaliční vlády Nečas. Podle tisku Netanjahua doprovázelo sedm ministrů izraelské vlády a na území České republiky došlo k společnému jednání vlád obou zemí. To je v mezinárodních vztazích naprosto výjimečný prvek. Premiér Netanjahu pak byl přijat prezidentem Václavem Klausem, bez udání obsahu rozhovoru. To také není obvyklé, zvlášť v době, kdy Evropská unie je k Izraeli čím dál kritičtější...

Izraelská hořčice

27. 6. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 12 minut

Tohle je pravdivý příběh. Již jsem jej jednou vyprávěl, a budu jej vyprávět ještě jednou. Jeden z mých přátel ve Varšavě, který je poloviční Žid, poradil dobře známému polskému žurnalistovi, aby navštívil Izrael a viděl jej na vlastní oči. Když se ten žurnalista vrátil, zavolal mému příteli a bez dechu mu hlásil: "Víš, co jsem objevil? V Izraeli jsou také Židi."

Vatikán - katolická církev jako stát a politická moc

27. 6. 2012 / Rudolf Převrátil

čas čtení 1 minuta

V nynější české debatě o církevních restitucích so podle mého názoru nevěnuje dostatečná pozornost důležitému aspektu věci - roli katolické církve jako státní a mocenské struktury s globálním dosahem. Pouze okrajově zazněla zmínka o tom, že pokud bude schválen vládní návrh restuticí, stane se Vatikán jako stát podle mezinárodního práva vlastníkem nezanedbatelné části území České republiky.

BRITÁNIE:

Případ "vtipálka" z Twitteru se vrací k Nejvyššímu soudu

27. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Dva a půl roku bojuje Paul Chambers s britským soudnictvím ve věci "humorného" výroku na Twitteru, za nějž byl odsouzen a ztratil své zaměstnání.

6. ledna 2010, kdy byla v Anglii sněhová kalamita, bylo kvůli sněhu uzavřeno letiště v městě Doncaster. Paul Chambers plánoval letět do Belfastu na schůzku s Sarah Tonnerovou, dívkou, s níž se seznámil na Twitteru. Poslal na veřejné přístupném twitteru po uzavření letiště tuto zprávu: "Ale do háje! Letiště v Doncasteru je uzavřeno! Máte něco přes týden na to, abyste to zprovoznili, jinak to letiště vyhodím do povětří!"

Asad: Sýrie je ve válečném stavu

27. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bašár al-Asad v projevu k nové vládě prohlásil, že jeho země se více než rok po začátku protestů proti jeho režimu nachází ve "válečném stavu".

27722

Klára Lalonika Procházková: Dala bych si ještě Kubu

27. 6. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

"Rodiče pocházejí z Prahy, oba jsou Romové vlastně jen napůl," začíná popisovat svůj "rodokmen" šestnáctiletá Klára Procházková z Prahy. Obě její babičky - Romky - přišly ze slovenského Bardějova, ale dědové byli Češi. Klářina matka dělá učitelku, otec se vyučil instalatérem, ovšem pracuje v bezpečnostní agentuře. "Jasně, že všichni zpívat umíme a taky často zpíváme, ale žádná super muzikální rodina s vlastní kapelou nejsme," vraští trochu obočí "poloromka" z Prahy nad stereotypní otázkou, kterou v souvislosti se svým romstvím slýchá asi pořád dokola.

Mohamed Morsí jmenuje ženu a křesťana do viceprezidentských funkcí

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Sdělil to listu Guardian jeho mluvčí. Konkrétní osoby ještě nebyly vybrány. Bude to poprvé v historii, co žena a osoba křesťanského vyznání budou v Egyptě zastávat tak vysoký úřad. Jmenování ženy a křesťana do viceprezidentských funkcí má naznačit, že nový prezident usiluje v zemi o jednotu a o vládu prostřednictvím konsensu.

Morsího Muslimské bratrstvo má 45 procentní většinu v rozpuštěném egyptském parlamentě a zuřivě usiluje o zrušení soudního rozhodnutí parlament rozpustit.

Nově zvolený egyptský prezident vyjednává s armádou a dalšími politickými silami o vytvoření svého kabinetu. V jeho čele má stát nezávislá národní osobnost.

Morsího tábor oznámil populistické rozhodnutí poskytnout tři čtvrtě milionu státních zaměstnanců, kteří jsou zaměstnáváni jen dočasně, od začátku července trvalé zaměstnání.

Morsí také rozhodl, že bude zrušena praxe, v jejímž rámci visely ve všech vládních budovách portréty prezidenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Olympijské hry v Londýně:

Anglikánská církev ubytuje zdarma novináře z nejchudších zemí

26. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Novináře z nejchudších zemí, jako je Togo, Chorvatsko a Rumunsko, dostanou od anglikánské církve v Londýně během olympijských her ubytování zadarmo v prázdných místnostech St Bride's Church na Fleet Street.

Při předchozích olympijských hrách spali novináři, kteří si nemohli dovolit ubytování v hotelu, pod svými stoly v tiskovém středisku.

"Chceme být prvním tiskovým střediskem olympijských her na světě, kde nebudou novináři spát na podlaze," řekla jeho ředitelka Mandy Keeganová. "Máme tady sprchy, tichou místnost, kavárny a obývací pokoj. Nebezpečí je, že si lidi budou myslet, že tu budou moci spát, ale není to hygienické a není to pohodlné."

Farnost u St Bride's nabídla novinářům ubytování zadarmo v místnostech, které by jinak byly pronajaty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZVÁNKA:

Diskuse thinktanku CESTA - "Mohou ještě politické strany reprezentovat zájmy lidí?"

27. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dovolujeme si Vás jménem CESTY pozvat na předprázdninovou diskusi o roli politických stran v české společnosti, "Mohou ještě politické strany reprezentovat zájmy lidí?" Proběhne ve čtvrtek 28. června 2012 od 18:00 ve velkém sále Goethe Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1, 2. patro). Diskusi spolupořádá Friedrich-Ebert-Stiftung e.V., zastoupení v České republice.

  Účast v panelu přislíbili Petra Kolínská, předsedkyně pražské organizace Strany zelených; Jiří Koubek, politolog Ústavu politologie Filosofické fakulty Masarykovy univerzity; Ondřej Lánský, člen inicitivy ProAlt a odborný pracovník Filosofického ústavu Akademie věd ČR a Jeroným Tejc, poslanec PSP ČR a předseda poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické. Diskusi moderuje Vít Klepárník.

MK + VP = ?

26. 6. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

Doznávám, že mi bylo jistým potěšením sledovat ministra financí v nedělních OVM (takto už každý říká Otázkám Václava Moravce), jak zřetelně rozhořčený argumentuje "nikoli pro Vlastu Parkanovou", nýbrž na obranu českého právního státu. (Což je teď jeho stálý, asi trvalý postoj s použitím i týchž slov -- viz jeho dlouhá odpověď na krátkou otázku hned následujícího dne v Událostech ČT1). Kdo je podezřívavý (nebo kdo se domnívá, že v rozčilení páně ministrovu třeba psychologicky vidět i vlastní obranu), mohl by dojít k závěru, že ministr vystupuje se vzpomínkou na své dávné působení na ministerstvu obrany.

dTest: Pstruzi z českých farem obsahují toxické látky

26. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Riziko v podobě nepovolených toxických látek - malachitové zeleně a krystalové violeti se může skrývat v pstruzích pocházejících z některých českých rybích farem. Testy časopisu dTest prokázaly jejich přítomnost hned ve třech zakoupených vzorcích.

Britské speciální jednotky dnes údajně pronikly do Sýrie

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Izraelský zpravodajský server Debka tvrdí, že má k dispozici první zprávy britských, francouzských a tureckých zdrojů, podle nichž se z Turecka do severní Sýrie přesunuly britské speciální jednotky a postoupily deset kilometrů do hloubky území. Stejné zdroje údajně hlásí těžké boje kolem objektu Prezidentské gardy na předměstí Damašku. Tento objekt je součástí obrany Asadova prezidentského paláce.

EU má desetiletý plán záchrany eura a evropské organizace

26. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Čtyři čelní evropští činitelé, Herman Van Rompuy z Rady Evropy, MarioDraghi z Evropské centrální banky, José Manuel Barroso z Evropské komise a Jean-Claude Juncker ze sedmnáctičlenné euroskupiny vypracovali sedmistránkový plán integrace Evropské unie na příštích 10 let. Skládá se ze čtyř "stavebních bloků": bankovní unie, fiskální unie, hospodářské unie a politické unie.

V pondělí večer ratingová agentura Moody's znovu snížila rating 28 španělských bank.

ZDE

Putin během návštěvy Izraele vyjádřil podporu Asadovi

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin během dvoudenní návštěvy Izraele v pondělí prohlásil, že ačkoliv není syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi zavázán, vyzývá Západ, aby si věci pořádně rozmyslel, než se ho pokusí svrhnout. Listu Haarec to řekly nejmenované izraelské diplomatické zdroje.

Turecko mění předpisy pro své pohraniční jednotky

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Turecko dnes varovalo, že v reakci na sestřel svého průzkumného letounu změnilo armádní předpisy. Pokud se syrské jednotky přiblíží k hranicím, bude je nyní považovat za přímou hrozbu své bezpečnosti. Zpráva o změně předpisů tureckých jednotek přichází několik hodin poté, co izraelský zdroj informoval, že britské speciální jednotky údajně z Turecka postoupily 10 km do hloubky syrského území s cílem vytvořit tam bezpečnou zónu pro povstalce.

Jak se Kalousek stal soudcem ve vlastním případě

25. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Každý, komu je posvátná zásada právního státu, že nikdo nemůže být ve své vlastní při soudcem, ale že soud musí probíhat nezávisle a že právo vykládá v právním státě pouze nezávislý soud, a nikoli exekutiva, musel při nedělních Otázkách V. Moravce žasnout s otevřenou pusou nad výroky ministra financí Kalouska. Chápu, že si může být jistý svou věcí, a v takovém případě bych čekal, že řekne: "uvidíte, že mi dá nezávislý soud zapravdu!"

Poplatky, restituce a tma

25. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

Proč se vláda nemohla rozpadnout, i když v ní panovaly ostré osobní spory? Jenom naivní idealisté se mohou domnívat, že to bylo kvůli pocitu odpovědnosti vůči voličům. Ti totiž hlavně stranu Věci veřejné nevolili s tím, že budou prosazeny tvrdé asociální zákony, jež jsou mimo jiné trnem v oku expertce na ústavní právo, E. Wagnerové. Ta se vládě podobně jako odbory zošklivila svým postojem k údajné reformě zdravotnictví, když mimo jiné napsala: "Celá reforma, počínaje zaváděním poplatků, které jsou příjmem lékařů či nemocnic, nikoli pojišťoven, popírá vlastní a tradiční účel zdravotního pojištění. Nenazývám ji proto reformou, nýbrž restaurací poměrů z počátku 19. století."

Maturita 2012 očima maturanta

25. 6. 2012

čas čtení 8 minut

Jsem jedním z téměř stovky tisíc studentů, kteří v letošním roce skládali zkoušku dospělosti. V následujícím článku bych se s vámi rád podělil o některé postřehy, které jsem v průběhu maturitního maratonu zaznamenal, napsal Filip Zachariáš.

Třikrát o restitucích

25. 6. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 13 minut

Polistopadový právní řád zdůvodňuje majetkové restituce jako nápravu křivd.

Reprezentanti politické moci je od počátku provádí pod heslem: "Co bylo ukradeno, musí být vráceno", jež měl na své bojové korouhvi napsáno dneska již legendami opředený rytíř bez bázně a hany, jménem Josef Lux. Jelikož jsem osobně znal nejen jeho, ale i některé konkrétní politické kroky, které z pozice ministra realizoval, tak zodpovědně tvrdím, že je legendárním především pro svou předčasnou smrt. Jemu, mimo jiné, osobně šlo především, ne-li jenom, o restituce majetku římskokatolické církvi. Přesto jsem nechtěl psát o církevních restitucích, ale vyzval mne k tomu nepřímo Kalousek svým sprostým křikem ve sněmovně dne 5.6.2012.

Ruská penzijní reforma: Do důchodu po smrti

25. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Návrh ruské penzijní reformy předložený minulý týden počítá s tím, že občané Ruské federace budou odcházet do důchodu po nepřetržité práci v trvání 45 let u mužů a 40 let u žen.

S čistým svědomím a čistým spodním prádlem se nikdo nemusí bát prohlídek na letištích

25. 6. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Titulek vyjadřuje názory některých lidí, kteří by za bezpečnost letecké dopravy vyměnili naprosto všechno. Kdo by si přál, aby dnešní let letadlem byl letem posledním? V zájmu bezpečnosti byly zavedeny "svlékací rentgeny" - přístroje schopné vidět, co mají lidé pod šaty, třeba bombu nebo zápisník. Kdo nechtěl být takto virtuálně svlékán, neměl na vybranou nic jiného než ruční prohlídku i svých velice soukromých částí těla - nebo vzdát se letu. Nyní přistupuje k čistotě svědomí a prádla také mlčení. 

Transparency International a EPS k valné hromadě ČEZ:

Odvolejte Martina Romana

25. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

V úterý 26. června se bude na valné hromadě společnosti ČEZ, a. s. hlasovat o setrvání Martina Romana v čele dozorčí rady firmy (bod programu č. 10). Transparency International a Ekologický právní servis (EPS), signatáři tzv. Pankrácké výzvy považují další setrvání Martina Romana v dozorčí radě za nepřípustné. EPS tento návrh na valné hromadě přednese -- a vyzývá vládu i minoritní akcionáře, aby jej podpořili.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36951