Atmosféra v Evropě je teď hnusná

10. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Po Kolíně populisté jásají a centristická a levicová politika je v chaosu. Nová nacionalistická vláda v Polsku reagovala na kolínskou katastrofu škodolibě. Ta je důvodem, hlučně vyhlásili v Polsku, proč se Polsko nepodrobí německému naléhání, aby přijalo více uprchlíků. Vlády v Maďarsku, na Slovensku a v České republice s tím souhlasí. Strach z imigrantů už v podstatě zlikvidoval schengenskou zónu volného pohybu i elitní liberální konsensus, že nacionalismus a rasismus byly vždy v minulosti v Evropě zdrojem katastrof. Všude se stavějí ploty, i v myslích lidí. Nálada na evropském kontinentu je dnes hnusná. A hned tak se nezlepší.

Německo teď nemluví o ničem jiném než o kolínských útocích. "Kolín" se stal vyjádření veškerého strachu, všech předsudků a přiznejme si to - reálných problémů spojených s masovou imigrací. Německá nádraží bývala symbolem Willkommenskultur, vstřícného postoje vůči uprchlíkům, když davy přátelsky vítaly uprchlíky ze Sýrie i od jinud. Nyní se jedno nádraží stalo symbolem pro to, co někteří nazývají islámskou "kulturou znásilňování", píše v týdeníku Observer Alan Posener.

Rozhovor Britských listů 39:

Směřuje ČR k oligarchizaci médií?

8. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V roce 1989 si mnoho lidí naivně představovalo, jak svobodná kritická média budou neohroženě sledovat činnost politiků a podnikatelů a hájit občana a veřejný zájem. O více než čtvrt století pozdějí má Česká republika sdělovací prostředky, které drtivou většinou jen prosazují podnikatelské a politické zájmy svých majitelů. Proč se to tak zkazilo? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Tomášem Trampotou z Mediálního institutu FSV UK. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

O demonstracích v Kolíně: "Jsem plná smutku za Německo"

10. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

"Samozřejmě, že je jednodušší říkat: 'Musejí vypadnout', než přemýšlet o řešení. Bůh jim dal mozek - jenže lidi nemůžete přimět myslet, když nechtějí."



"Hej, rasisto. Ty jsi tak odporný. Svět by mohl být tak krásný - BEZ TEBE!"

Shrnul to nápis na květináči s primulemi na schodech kolínské katedrály: "Ženu ani květinou neuhodíš", píše z Kolína nad Rýnem Emma Graham-Harrison. Shrnujeme:

V sobotu se v centru Kolína konaly tři rozdílné demonstrace. První byla demonstrace žen s tamburínami a transparenty s nápisy od otevřeně zuřivých, až po černý humor: "Pepřový sprej v Kolíně je vyprodaný, jak se máme cítit bezpečně?" Chtějí větší respekt pro ženy po celé německé společnosti, nikoliv jen tresty pro pachatele silvestrovských útoků. "Opravdu zuřím, oni mají dost policistů na ochranu bank a politiků, ale obyčejné ženy v ulicích? To nemají," stěžovala si Cornelia Quarta, žena v domácnosti, která začala na demonstraci žen a jako mnoho dalších se pak přidala k rostoucí antifašistické demonstraci na druhé straně nádraží pod transparenty s nápisy "Uprchlíci, vítejte".

Channel Four News: Demonstraci Pegidy spláchla vodní děla

10. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pokud establishment začal chápat význam kolínských útoků jen pomalu, teď už jim to došlo. Politikové, policie, média, kteří byli původně přistiženi, že zaspali, teď energicky dohánějí, co zanedbali. A v sobotu pro to protimuslimská organizace Pegida poskytla vizuální kontext. Avšak to, co se nyní děje v Německu, je daleko rozsáhlejší než dosavadní protesty od známých firem. Předtím na schodech kolínské katedrály požadovaly ženské organizace také, aby se začalo jednat.

"Zuříme jako ženy proti sexuálnímu násilí, které se tu odehrálo na Silvestra, ale zuříme ještě víc, že rasisté toho zneužívají pro svou propagandu."

Skutečné drama se v sobotu odehrávalo za zavřenými dveřmi. Jednání mezi Angelou Merkelovou a její stranou v sobotu dopoledne. Slyšeli jsme pak od německé kancléřky nezvykle tvrdá slova na adresu uprchlíků.

Angličanka: Co se dělo, když jsem si vzala do bytu syrského uprchlíka

9. 1. 2016

čas čtení 8 minut

"Budeš si muset nechat udělat zámek na dveře od ložnice i od koupelny," řekl mi otec. "Muži jsou velmi skotačiví, když jsou dlouho bez manželky."

Řekla jsem rodičům, že u mě bude bydlet syrský uprchlík, který čeká, než za ním do Británie přijede manželka s jejich nemluvnětem, píše reportérka deníku Guardian Helen Pidd.

Poprvé jsem se sešla na obědě s Yasserem v srpnu. Poslouchala jsem ohromeně, když mi vyprávěl, lámanou angličtinou, o své 37 dní dlouhé odysseji přes moře a zemi. Přeplul přes Středozemní moře uprostřed noci v nafukovacím člunu, i když neumí plavat. Šel pěšky z Řecka do Makedonie a cestoval celou Evropou, než se dostal do uprchlického tábora Džungle v Calais. Šest nocí se pokoušel naskočit na kamion a pak se mu podařilo skrýt se na korbě náklaďáku. Po 17 hodinách úkrytu mezi krabicemi hraček zabušil na dveře. Řidič náklaďáku zuřil: býval by dostal pokutu 2000 liber, kdyby britští pohraničníci uprchlíka objevili. Yasser utekl. Nebyl si ani jist, že je v Anglii, než uviděl na silnici automobil, který jel vlevo. Došel pěšky k nejbližší benzínové stanici a požádal je, aby zavolali policii. Jeho nový život započal.

Co dělali uprchlíci při vánočních záplavách v Anglii

9. 1. 2016

čas čtení 2 minuty



Když povodně zasáhly Rochdale, čtvrť v Manchesteru, místní lidé se dali dohromady a začali pomáhat majitelům zničených bytů a podniků. Jedním z těch místních lidí byl Yasser al-Jassem, pětatřicetiletý syrský uprchlík, píše buzzfeed.com.

O pokrytectví a rasismu:

ČR: "Své ženy si znásilníme sami"

9. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Kdyby lidé byli znepokojeni všemi útoky proti ženám, nejen útoky od imigrantů, pak bychom zaznamenali pokrok, konstatuje Andrew Stroehlein, mediální šéf lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu. Platí to výmluvně i pro Českou republiku, kde je každoročně znásilněno 7500 - 20 000 žen, ale nikdo to neřeší. Je to donebevolající pokrytectví, poznamenává Jan Čulík.

Independent: Slovenský premiér varuje, že Slovensko zabrání muslimům v přístupu do země

10. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V reakci na anglickou noticku Britských listů, rozšířenou na Twitteru bruselským ústředím Human Rights Watch, informoval britský deník Independent, že slovenský premiér Robert Fico varuje, že jeho země bude bojovat proti imigraci z muslimských zemí, aby zabránila útokům, jako byl atentát v Paříži, a kolínským sexuálním útokům. Fico se vyjádřil, že "multikulturalismus je fikce". Dodal, že se postaví na odpor proti plánu Evropské komise na povinné kvóty, v jejichž rámci se má v členských zemích EU rozdělit 120 000 žadatelů o azyl.

Řekl: "Nejenže odmítáme povinné kvóty, nikdy neučiníme dobrovolné rozhodutí, které by vedlo k utvoření jednotné muslimské komunity na Slovensku. Multikulturalismus je fikce. Jakmile jednou vpustíte migranty to země, můžete čelit takovým problémům," konstatoval v souvislosti s pařížskými útoky a obviněními z hromadného sexuálního obtěžování v Kolíně nad Rýnem.

List připomíná, že Slovensko je sociálně konzervativní země s převážně katolickým obyvatelstvem 5,4 milionů lidí. Koncem minulého roku přijalo z Iráku 149 křesťanů, avšak mnoho místních lidí protestovalo proti jejich příchodu a plány rozmístit je u místních dobrovolníku musely být zastaveny v důsledku veřejných protestů. Na Slovensku se budou 5. března konat všeobecné volby a Fico kandiduje. Imigrace je jedním z hlavním témat předvolební kampaně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Muslimku s nápisem "Přicházím v míru" vyvedli z volebního shromáždění Donalda Trumpa

10. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Muslimku s nápisem "Salam, přicházím v míru" vyvedli v pátek z republikánského předvolebního shromáždění Donalda Trumpa v Jižní Karolíně poté, co povstala v mlčenlivém protestu.

Rose Hamid, šestapadesátiletá letuška, seděla na předvolebním shromáždění, když Trump začal tvrdit, že syrští uprchlíci, kteří prchají před občanskou válkou, jsou příslušníci Islámského státu. Hamidová, která na sobě měla hidžáb, nic neřekla, ale Trumpovi stoupenci poukázali na ni a na Martyho Rosenblutha, muže, který seděl vedle ní a který také povstal. Oba měli na sobě žluté hvězdy, jaké museli nosit židé za holocaustu.

Vyhazováci obě osoby ze shromáždění vyvedli, zatímco Trumpovi stoupenci křičeli: "Vypadněte!" Jeden z nich řval: "Máte bombu! Máte bombu!"

Hamidová uvedla, že někteří lidé jí podali ruku a omluvili se jí.

"Proti nám je neuvěřitelná nenávist," řekl Trump poté, co muslimku vyvedli. "Je to jejich nenávist, není to naše nenávist."

"Usoudila jsem, že většina Trumpových stoupenců se asi v životě s žádným muslimem nesetkala, tak jsem si řekla, že jim poskytnu příležitost, aby potkali muslimku," řekla Hamidová. "Neplánovala jsem, že bych tam něco řekla. Lidi nemají vůbec šanci vidět jiné muslimy než ty teroristy v televizi," dodala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Channel Four News: Půl milionu civilistů je v Sýrii ohroženo hladomorem

9. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Na těchto válečných zločinech se podílí i Velká Británie



"Jsme všichni Arabové, ne?" řekla. "A čím se provinily tyhle děti?"

Konečně něco dostali - malé sáčky soli.

"Omlouvám se, že vás prosím, ale tři dny jsem nic nejedl," říká chlapec. "Mohl byste mi dát něco k jídlu?"

A teď vstupte do provizorní kliniky syrského města Madaja.

"Jak dlouho tomu je, co naposledy dostala mléko?"

"Dáváme jí mléko jednou každých deset dní."

"Co jí tedy dáváte jiného?"

"Vodu se solí."

"Bůh nám pomoz. A vy nemáte nic?"

"Ne, jenom ty pytlíky z umělé hmoty."

Dr. Mohammed říká, že na jeho kliniku přichází denně asi dvě stě lidí poté, co omdleli hladem. Tento pacient říká, že nejedl nic po dobu 25 dní.

Jiný pacient u dr. Mohammeda. V Sýrii v městě Madaja v roce 2016 to došlo až sem.

Potraviny pro hladovějící obyvatele města Madaja prý dorazí "v neděli"

9. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Konvoj přiveze potraviny pro 40 000 lidí na jeden měsíc do města Madaji v Sýrii, jednom z měst, kde lidé hladovějí, tuto neděli, informoval Světový potravinový program. Syrský režim prezidenta Asada označil zprávy o tom, že lidé v obklíčených syrských městech hladovějí, za propagandu. Obdobná operace, v jejímž rámci mají být dopraveny potraviny do hladovějících vesnic Kefraja a Foah, které jsou pod kontrolou Asadova režimu, má být realizována v pondělí.

Až 4,5 milionu lidí v Sýrii žije v těžko dosažitelných oblastech. Asi 400 000 - 500 000 lidí v 15 obležených oblastech nemá přístup k humanitární pomoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Merkelová podpořila přísnější stíhání imigrantů

9. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Kolíně nad Rýnem se konala demonstrace ultrapravicové Pegidy. Policie demonstranty podrobila osobní prohlídce a použila vodního děla. Demonstraci rozpustila, protože její účastníci odpalovali rachejtle a házeli lahvemi.

Angela Merkelová prosadí změny v německých zákonech, které mají umožnit rychlejší deportaci imigrantů a uprchlíků, kteří spáchali trestné činy. V Kolíně nad Rýnem se v sobotu konala demonstrace asi 1700 ultrapravicových stoupenců Pegidy a místní ultrapravicové skupiny Pro NRW. Demonstranti nesli nápisy "Kriminální cizinci ven"

Asi 1700 stoupenců Pegidy a místní ultrapravicové organizace Pro NRW mávalo německými vlajkami a neslo transparenty s nápisy "Uprchlíci nejsou vítáni" "Německo přežilo válku, mor a choleru, ale Merkelovou?" a skandovali "Merkelová ven!" Asi 1300 protinacistických demonstrantů skandovalo "Nacisté ven!" Policie použila vodního děla. . Demonstraci Pegidy rozpustila, protože její účastníci odpalovali rachejtle a házeli lahvemi, napsal list Sueddeutsche Zeitung ZDE.

Vedení konzervativní strany CDU Angely Merkelové jednalo v sobotu v Mainzu o přísnějších trestech pro útoky proti policii a o odebrání uprchlického a azylového statusu pro osoby odsouzené do vězení.

"Křesťanská civlizace přežije jen ve východní Evropě. Západ levicová inteligence zničila"

9. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicový britský nacionalista Nick Griffin chce emigrovat do východní Evropy

Šéf britské ultrapravicové British National Party (BNP) se vyjádřil v rozhovoru s londýnským komerčním rozhlasem, že západní demokracie končí a válka donutí lidi, aby se přestěhovali do "Maďarska, do Polska, do Ruska". Griffin uvedl, že nebude jiná možnost než přestěhovat se na východ, protože Západ padne a lidé z Británie budou nuceni utíkat jako uprchlíci. Jedině na východě přežije křesťanská civilizace, protože levicová inteligence Západ zničila."

Moderátor nad tím vyjádřil překvapení, vzhledem k tomu, že v minulosti byl Griffin proti jakékoliv imigraci. Na to Griffin reagoval, že nikdy nebyl proti imigraci lidí do Británie, "pokud jsou to křesťané a Evropané".

British National Party byla v pátek odstraněna z britského oficiálního rejstříku politických stran, protože do dané lhůty nevyplnila požadované údaje pro potvrzení registrace a nezaplatila administrativní poplatek 25 liber. Vedení strany uvedlo, že jde o administrativní chybu, kterou napraví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Two Czech antisemites have been charged for saying that "the Jewish question has not been solved yet"

10. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Adam Bartoš, chair of the Czech extreme right wing organisation National Democracy and his colleague Ladislav Zemánek have been charged for a grossly anti-semitic statement. In April 2015, Bartoš and Zemánek visited the grave of a Czech girl Anežka Hrůzová, who was murdered in 1899. At the time a Jewish man, Leopold Hilsner, was falsely accused and sentenced for her "ritual Jewish murder". The case gave rise to a wave of shrill anti-semitism. Tomáš G. Masaryk, the future Czechoslovak president, stood up in defence of Hilsner.

Bartoš and Zemánek placed a picture of Hrůzová on her grave with a statment in which they said "Her death brought the Czech nation together and showed that it is urgent to tackle the Jewish question. To this day, the Jewish question has not yet been solved satisfactorily."

The term "the solution of the Jewish question" is a Nazi euphemism for the holocaust and the mass murder of Jews during the Second World War.

Source in Czech HERE

K nepravomocnému odsouzení Petra Kramného – Co takhle presumpce neviny, milí novináři?

8. 1. 2016 / Václav Pravda

čas čtení 5 minut

I.

Jelikož mi nedbalé, amorální ba i protiprávní jednání médií, které je s to záporně ovlivnit naši veřejnost, vadí daleko více než obdobné jednání jedinců, kteří mluví pouze jeden k druhému, rozhodl jsem se reagovat na několik zpravodajských článků ze dne 7. 1. 2016.

Jedná se o články týkající se nepravomocného odsouzení Petra Kramného, který měl údajně připravit o život svou manželku a dceru.

Íránská uprchlice: "Útoky v Kolíně nad Rýnem byly koordinovány"

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Pětatřicetiletá Lieli Shabani sdělila deníku Guardian, že viděla tři arabsky mluvící muže, kteří "jasně dávali instrukce a mnoho mužů řídili".

Shabaniová konstatovala, že pozorovala události ze schodů katedrály poté, co se vydala do centra Kolína, aby tam zažila svůj první německý Nový rok, osm měsíců poté, co přišla do Německa jako žadatelka o politický azyl z Íránu. Byla šokována, jak nonšalantně se německá policie chovala. "Zdálo se, že tomu prostě nechávají volný průběh. Dívala jsem se, jak muži odpalovali horizontálně do davu velké rachejtle a policisté prostě jen stáli na kraji náměsti s rukama v bocích."

Shabaniová popsala "koordinační taktiku" mužů. "Sledovala jsem po určitou dobu, jak pokyny vydávali tři elegantně oblečení muži. V jednu chvíli k nim přistoupila skupina tří nebo čtyř mužů, dostali od nich instrukce a odešli zpět do davu. Pak přišla další skupina čtyř nebo pěti mužů, gestikulovali různými směry a byli zase posláni zpět do davu.

Muži občas udělali pauzu a dělali selfies na svých mobilech. Měli na sobě "elegantní sportovní oděv", "takový, jaký nosí rappeři, elegantní tenisky, baseballové čepice".

"Zdálo se mi, že jasně ty události řídí," řekla Shabaniová a charakterizovala události večera jako "chaotické". Shabaniová, učitelka v mateřské školce, si způsobila pěticentimetrovou ránu na pravé ruce, když musela zasáhnout, aby odpálená rachejtle neexplodovala v kočárku jejího tříletého dítěte. "Viděla jsem, jak přilítá, a na poslední chvíli jsem to rukou zastavila," řekla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bylo cílem kolínských útoků destabilizovat Německo a jeho vstřícnou politiku vůči uprchlíkům?

8. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Abdessadbour Ben Hamed stál s náručí plnou jednotlivých bílých růží, ke každé z nichž byl připevněn lístek s nápisem, u hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem a nabízel vycházejícím ženám každé jednu květinu.

Některé odmítavě mávaly rukama a rychle šly dál. Jiné s oceněním přikývly a vzaly si růži, jiné se zastavily a přečetly si vzkaz

"Silvestrovské události se nestaly naším jménem, stálo v něm. Ale také silně odsuzujeme to, že je jich zneužíváno pro cíle extremní pravice."

Abdessadbour Ben Hamed, osmadvacetiletý student chemie, který přišel do Německa před deseti lety, říká, že ho šokovalo, co se stalo o silvestrovské noci na místě, kde nyní stojí on a členové organizací Tuniská mládež a Německo-tuniská asociace.

Množství útoků bylo tak rozsáhlé, že se šíří přesvědčení, že byly zkoordinovány.

"Myslí si, že jsou ve svobodné zemi, kde se smí všechno"

8. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Vzpomínáte, jak po pádu komunismu mnozí zastánci "svobody" a "tržní ekonomiky bez přívlastků" v ČR přijali prostě princip, že demokracie a svoboda po pádu komunismu znamená, že se "smí všechno", i krást a podvádět? A dodneška jsou mnozí v České republice nepříjemně překvapeni, když chce česká vláda zakázat daňové krádeže a podvody zavedením registračních pokladen, protože přece "svoboda znamená právo krást na daních", a odmítají trestní stíhání hate speech, rasismu a vyzývání k násilí podle platných českých zákonů, protože by to přece bylo "omezováním demokracie". Klaus mladší o tom píše výmluvné články do Novinek.cz.

Není to trochu podobná reakce jako reakce některých přistěhovalců v Kolíně nad Rýnem, kteří přišli z utlačitelských kultur a režimů a mylně usoudili, že ve svobodném Německu "se smí všechno"?

Posuďte tento rozhovor se Syřankou, očitou svědkyní silvestrovských událostí u nádraží v Kolíně nad Rýnem. Rozhovor vysílal rozhlas BBC v pátek v poledne v pořadu World at One: (JČ)

Syřanka: Jak jsme přicházeli k mostu a přecházeli jsme přes něj, někteří ti muži se k nám přiblížili a snažili se nás osahávat. Asi o půlhodiny později, v půl jedné v noci, jsme chtěli jít zpátky, a bylo to naprosto neuvěřitelné, nic takového jsem nikdy neviděla. Pro ženu to bylo děsivé, protože jsem viděla, jak pronásledují a šikanují ženy. Chodili za nimi, osahávali je. Jeden z nich přišel ke mně a strčil mi ruku do kapsy, jestli tam něco nemám. Já jsem ho odstrčila. Byly jich stovky, stovky, nepřeháním. Byly to stovky opilých mužů, které obklopily ty dvě ženy. A ty ženy byly naprosto bezmocné. Byla jsem šokovaná, protože policie tam sice byla, ale nevím, proč nezasáhla. Asi je nikdo nezavolal.

"Novináři by o těchto věcech měli informovat odpovědně"

8. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Novináři by měli o těchto věcech v médiích informovat odpovědně, respektovat fakta a nepředvídat události, být si plně vědomi toho, co se stane, na základě toho, co napíší. A být si vědomi toho, že existuje množství lidí, kteří vítají jakoukoliv výmluvu, aby mohli řict, "Panebože, tohle je strašné, proto sem ty uprchlíky nesmíme vpustit."

Komentátorka deníku Guardian Gaby Hincliff v pořadu BBC World at One v pátek v poledne. Audio zde (od minuty 19.10) ZDE

18 osob ze 32 lidí zatčených v Kolíně nad Rýnem byli žadatelé o azyl, avšak nedopustili se sexuálních trestných činů

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Německá vláda uvádí, že 18 z 32 lidí zatčených v Kolíně nad Rýnem na Silvestra byli uprchlíci, avšak nejsou podezříváni ze sexuálních útoků

Šéf kolínské policie byl předčasně penzionován

Právníci namítají, že mezi útočníky na Silvestra "byli i Albánci, Kurdové a Černohorci"

Mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate sdělil v pátek reportérům v Berlíně, že 18 z 32 zatčených osob na Silvestra v Kolíně nad Rýnem byli žadatelé o azyl. Jsou podezříváni z trestných činů krádeže a útoků, nikoliv však ze sexuálních útoků, které vyvolaly v Německu v posledních dnech tolik rozhořčení.

Plate uvedl, že většina z 32 trestných činů zdokumentovaných německou federální policií ze Silvestra se týkala krádeží a tělesných zranění. Tři trestné činy se vztahovaly k sexuálním útokm, avšak policie v těchto třech případech neidentifikovala viníky.

Z 32 zadržených lidí jich 9 bylo Alžířané, 8 Marokánci, 5 Íránců a 4 Syřané. Zatčeni byli také 2 Němci, 1 Iráčan, 1 Srb a 1 Američan.

Wolfgang Albers, 60, šéf policie v Kolíně nad Rýnem byl po neefektivním zásahu policie na Silvestra nyní odvolán ze své funkce a byl předčasně penzionován.

Kolínský právník, tuniský Němec Mehdi Labidi, svědčil, že jeho klienti uvádějí, že mezi útočníky u kolínského nádraží byli i Albánci, Černohorci a Kurdové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nebezpečí: Ve střední Evropě vznikla protidemokratická aliance vůči EU

Maďarský premiér oznámil, že bude jakékoliv sankce EU proti Polsku blokovat

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil v pátek, že Maďarsko bude vetovat jakékoliv možné sankce EU proti Polsku za to, že drasticky omezilo svobodu médií.

"Evropská unie by neměla uvažovat o žádných sankcích proti Polsku, protože to by vyžadovalo jednomyslné rozhodnutí a Maďarsko žádné sankce proti Polsku nikdy podporovat nebude," řekl Orbán v rozhlase.

Orbán se ve středu setkal s Jaroslawem Kaczyńským, šéfem vládnoucí polské ultrakonzervativní strany Právo a spravedlnost. Účelem schůzky bylo posílit vznikající euroskeptickou kolonu ve střední Evropě.

Lidé nemají pít víc než 7 půllitrů piva týdně

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská vláda nově doporučuje, na základě nejnovějšího výzkumu, že člověk by neměl pít více než 14 jednotek alkoholu, tedy 7 půllitrů piva týdně. Pití alkoholu totiž způsobuje rakovinu. Na rakovinu způsobenou alkoholem loni zemřelo v Británii 20 000 lidí.

Z nejnovějšího výzkumu vyplývá, že neexistuje žádná dolní hranice, pod níž by pití alkoholu nebylo škodlivé. Představa, že sklenička červeného vína je zdravá, je podle vědeckého výzkumu nesmysl.

Oficiální lékařský expert britské vlády pro Anglii Sally Davies k tomu konstatovala: "Z 100 000 žen jich 110 dostane rakovinu prsu bez pití alkoholu. Pokud budou pít alkohol podle našich nynějších doporučení, tedy 14 jednotek týdně, zemře dalších 20 žen na rakovinu prsu. Zdvojnásobte tu hranici a zemře dalších 50 žen na rakovinu prsu. To jsou tvrdá vědecká fakta. Jsme v této věci napřed. Nikdo v Evropě takto neanalyzoval zdravotní statistiky za posledních deset let."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Slovakia will not be accepting any refugees, says Slovak Prime Minister. Czech Deputy PM agrees

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

"Slovakia will refuse all refugee quotas and will not be accepting any refugees even voluntarily," said Slovak Prime Minister Robert Fico. He added that he "will do nothing that would lead to the setting up of a muslim community in his country" because he does not want women to be sexually assaulted in Slovakia like in Germany. In his view, "it is not easy to integrate immigrants, who have different traditions and a different religion." Fico said that it was "his duty to protect Slovakia".

The Czech Deputy Prime Minister Andrej Babiš said that he absolutely agrees with Fico. In his view, the Czech Republic should do the same.

The controversial Czech website Parlamentní listy has asked a number of politicians for their reaction to the Cologne New Year's Eve sexual assaults. The Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka refused to answer their question. Most other Czech politicians said that immigrants were a security risk. Parlamentní listy regularly gives considerable space to activists of anti-islamist and racist Czech political parties, and organisations, who have predictably made a number of outrageous racist comments in connection with the Cologne events. See the article entitled "Disgustingly obscene behaviour. Animals. This is only a beginning, arm you wives and daughters. Castrate those swine and monsters"

Another source in Czech HERE

Sýrie: Hladomor jako válečná zbraň

8. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Sýrie vstoupila do pátého roku válku šokujícími záběry hladomoru v městě Medaja. Dokazuje to další rekord tamějších hrůz a neschopnosti světa proti tomu cokoliv podniknout. Ve čtvrtek uvedla syrská vláda, že dovolí, aby do obležených oblastí, kde hrozí smrt hladem tisícům lidí, byly přivezeny humanitární zásoby. Město je obklopeno vládními jednotkami a také minovými poli. Lidé jsou tam tak zoufalí, že jsou nuceni jíst listí ze stromů a psy a kočky, aby přežili. OSN nyní získala souhlas, že bude moci dovézt zásoby během nadcházejících několika dní. Avšak lidé už umírají teď.

Kdysi byla Medaja v horách místem, kde bylo módní být. Módní mladí lidé z Damašku tam jezdili na mejdany a kupovat si levné tenisky Adidas dovážené z Libanonu. Ale teď je rok 2016 a probíhá tu obležení středověkého stylu. Děti hladovějí. Muži jsou nemocní, protože jedí plevel.


"Přivezli mě sem, protože jsem se otrávil plevelem. Čtrnáct dní jsem nic nejedl. Přežívám jen pitím vody."

Dr. Mohammed Yusuf: "Tohle je další případ vážného průjmu, protože to dítě nejedlo už dvacet dní. Od čtyř hodin dnes ráno jsme tu měli padesát případů, kdy lidé omdleli. Do poledne jich bylo dvě stě. Během dne tři lidé zemřeli. Většinou staří lidé a nemluvňata."

V syrském městě Dúma byly uzavřeny školy kvůli kazetovým bombám zřejmě z ruských letadel

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V syrském městě Dúma se nikdo neodvažuje odstranit bomby, které jsou rozhozené na školním hřišti. Tyto kazetové bomby, které podle zpráv shodila ruská letadla, která na školu zaútočila 13. prosince. Byl to nejkrvavější den, jaký si místní obyvatelé pamatují.

Z 60 civilistů, kteří byli usmrceni, bylo osm dětí. Další byla i ředitelka školy, která vyběhla děti zachránit.

Rusko popírá, že by kazetové bomby používalo, ale místní aktivisté identifikovali tři typy ruských kazetových bomb.

Kazetové bomby zakázalo 118 zemí. Rusko tvrdí, že jich v Sýrii nepoužívá, ale aktivisté zaznamenali tři typy kazetových bomb, která údajně shazují ruská letadla.

Dopad války na syrské děti je strašlivý. Mnoho jich bylo zraněno, drtivá většina je ztraumatizována a padesát procent dětí nechodí do školy. Ve zničeném městě Aleppo chodí do šḱoly jen 8 procent dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co to vlastně bylo v Kolíně za trestné činy?

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pro xenofoby a rasisty a pro kohokoliv, kdo je proti imigraci, je případ kolínských útoků Vánocemi, které pro ně přišly o týden později. Pravicoví politikové jsou nadšeni, že mají tento nový úhel útoku na politiku "otevřených dveří" Angely Merkelové. Jen se dívejme, jak misogynští dinosauři najednou obhajují právo mladých žen bavit se na veřejnosti, když je to teď legitimním útokem na imigraci, píše Gaby Hinsliff v deníku Guardian a zajímavě pokračuje:

Silvestrovské útoky jsou šokující, protože jsou matoucí. Jestliže byly primárně motivovány sexuálně, dělaly se pro legraci anebo byly vyvolané chybnými předpoklady, že ženy na západě jsou sexuálně komukoliv k dispozici, pak by přece nebylo důvodem oběti okrádat. Pachatelé znásilnění usilují o moc, nikoliv o peníze.

Ale pokud šlo v první řadě o krádeže, a osahávání žen byl jen nový způsob jak dezorientovat oběti, aby je bylo možno okrást, je podivné, že některé sexuální útoky byly tak vážné a že ne všechny oběti byly okradeny. Možná, že se tu chybně slučují rozdílné trestné činy, podobně jako když novináři psali o útocích proti ženám na káhirském Tahrírském náměstí, kde bylo obtížně odlišit sexuální oportunismus of politického zastrašování.

Pomoc uprchlíkům je krizový management, ne evangelizační kampaň

8. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


To co se stalo na několika místech během novoročních oslav - a také velmi pomalá a v lecčems skandální reakce německých úřadů a celostátních médií - znamená dohromady faktickou smrt jednoho narativu. Podle něj jsou žadatelé o azyl takřka bez výjimky ubozí lidé v nouzi, kteří vystrašení prchají před válkou ve svých zemích, a je morální povinností každého Evropana všem pomoci.

Der Spiegel: Pokud si myslíte, že rasismus je teď oprávněný, byli jste rasisty vždycky

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Dvě citace z komentáře v německém týdeníku Der Spiegel:

"Být civilizovaný znamená, že když potkám krátce za sebou devět černovlasých, kteří se všichni chovají jako hajzlové, nedám tomu desátému černovlasému kvůli tomu přes držku. Neexistuje takový spouštěč, po němž je rasismus najednou v pořádku. Kdo se tváří v tvář kolínským útokům zamýšlí nad tím, jestli nejsou náhodou rasistická zevšeobecnění přece jen OK, byl rasista už předtím, jenom se to neodvážil dát najevo."

(...)

"Náhlý zájem o práva žen je předstíraný a není ničím jiným než nastrčeným argumentem k legitimizaci vlastního rasismu. Zlehčování sexuálně motivovaného násilí je všudypřítomné a hluboko zakořeněné ve společnosti a kultuře - ano, i v té německé.

Kolínské útoky organizovaných skupinek mužů na ženy by mohly být vhodnou příležitostí postavit se této skutečnosti čelem a přijít na to, proč si velká část německé veřejnosti tak děsivě málo všímá sexuálně motivovaného násilí - pokud ovšem nepochází od "severoafricky a arabsky vypadajících mužů"."

Zdroj v němčině ZDE

Oktoberfest v Mnichově: Každoročně nejméně osm znásilnění domácími Árijci

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Během Oktoberfestu v Mnichově je každoročně znásilněno nejméně osm dívek místními Árijci, upozorňuje Stanislava Nováková. Totéž se děje při karnevalech v katolických německých a begických městech, ZDE

Eliška Lang k tomu dodává: "Jak uvádějí dvě německé aktivistky, věnující se dlouhodobé otázce sexualizovaného násilí a jeho obětem v Německu, je oficiálně každoročně nahlášeno během mnichovského Oktoberfestu průměrně deset znásilnění, přičemž ale tzv. "temné počty znásilnění", čili případy nenahlášení, ať už z jakéhokoliv důvodu (nejčastěji proto, že se oběti stydí anebo nedoufají v jakékoliv zastání nebo postižení pachatele) se odhadují na 200." Zdroj: ZDE

(Pozn. red. Renata Jauch upozornila, že Frankfurter Allgemeine Zeitung v článku z 8. ledna 2016 ZDE píše, že výše uvedené počty znásilnění na Oktoberfestu, široce nyní citované německými médii včetně televize, jsou nesprávné. FAZ upozornil na to, že mnichovská policie posléze zpochybnila počty každoročních nahlášených znásilnění na Oktoberfestu, správná policejní čísla jsou: v roce 2008 čtyři znásilnění, v roce 2009 šest znásilnění, v roce 2014 dvě znásilnění a letos jen jeden pokus o znásilnění. V německém tisku ovšem najdete řadu článků o nebezpečné situaci pro ženy na Oktoberfestu, například tento ze Sueddeutsche Zeitung ze září 2011 ZDE)

 Stanislava Nováková poukazuje na pozoruhodné varování pro ženy, které pro mnichovský Oktoberfest vydaly mnichovské úřady v mnoha jazycích, i v češtině. Viděli jste někdy, že by se podobné varování obtěžovaly vydat české úřady? Nikdo, zřejmě proto ne, že v ČR k znásilňování "nedochází"... :)

"Bezpečná Návštěva na Wiesn pro dívky a ženy

Příjemně a vesele se bavit – společně oslavovat – seznámit se s novými lidmi

Ale: Snadno se může stát, že ztratíš najednou Tvou skupinu nebo Tvé přátelé/přítelkyně, např. protože z důvodu přeplnění se uzavřely stany a hospody. A: Také na Oktoberfestu dojde k hloupému svádění, obtěžování a sexuálnímu napadení.

Pfotn weg, i mog ned! - Ruce pryč, nechci!"

Další podrobnosti z tohoto mnichovského plakátu v češtině ZDE

Dejme rasistické orgie nad osaháváním žen v Německu do domácího, českého kontextu

Amnesty International: V ČR je ročně znásilněno 7500 - 20 000 žen. Policie to většinou neřeší

7. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Kolíně nad Rýnem a v jiných německých městech byly o silvestrovské noci osahávány ženy desítkami podnapilých mužů. Dvě ženy byly znásilněny. Je to odsouzeníhodné. Česká média a sociální sítě nad tím propadají rasistickým orgiím. 

A jak je to se znásilněním v Česku?

32% českých žen starších 15 let má osobní zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím.

Většina lidí v České republice absolutně netuší, jak často dochází k znásilňování žen v jejich zemi a jaký druh mužů páchá tyto trestné činy. Vyšlo to najevo z průzkumu organizace Focus, provedeného pro českou pobočku Amnesty International.

V České republice je každoročně znásilněno nejméně 7500 žen, avšak jen 2 procenta pachatelů znásilnění jsou potrestána soudně, uvádí Amnesty International.

"Devět z deseti případů znásilnění ženy vůbec neudávají," řekla Gabriela Bártová z Amnesty International. Dodala, že ženy mají pocit, že by se s nimi na policii nikdo vůbec nebavil, pokud by je znásilnil známý nebo partner. Kromě toho se obávají, že ostatní lidé si budou myslet, že to byla jejich vina. Proto nekontaktují ani policii, ani experty, kteří by jim mohli pomoci.

Respondenti průzkumu se domnívali, že v ČR je obětí znásilnění jen několik stovek žen ročně a že nejméně polovina násilníků je soudně trestána.

Většina lidí si myslí, že znásilnění páchají obyčejně neznámí lidé. Avšak ve skutečnosti páchá neznámý muž znásilnění jen ve 20 procentech případů.

Téměř polovina respondentů zastávala názor, že si oběť znásilnění za to alespoň částečně mohla sama, pokud flirtovala, byla oblečena provokativně, anebo byla opilá. Mnoho lidí dodalo, že žena riskuje znásilnění, když sama prochází prázdnými místy, anebo když se o ní ví, že má více partnerů.

Amnesty International vyzývá českou vládu k bezodkladnému přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí.  

Česko je  mezi posledními čtyřmi státy EU, které se k úmluvě   nepřipojily.

Zdroj ZDE ZDE ZDE

Rozhovor Britských listů 38:

Mladý Němec v Jiříkově vidění normalizačního Československa

1. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto novoročním Rozhovoru Britských listů pokračuje Uwe Ladwig, bývalý ředitel firmy National Panasonic Europe, ve vzpomínání na život v normalizačním Československu v sedmdesátých letech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1.1. 2016. První část tohoto dvoudílného rozhovoru je ZDE

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy vycházejí poprvé v arabštině

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha 8. ledna 2016

V lednu tohoto roku vydalo nakladatelství Al Mutawassit se sídlem v Miláně
překlad výběru povídek Karla Čapka. Jedná se vůbec o první vydání výběru
Povídek z jedné a druhé kapsy v arabštině. Povídky přeložil z češtiny do
arabštiny palestinský překladatel Burhan Kalak, úvod napsal profesor Luboš
Kropáček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kniha vychází k výročí
Čapkova narození, 9. ledna 1890.
 

Jordánsko praská ve švech

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Žadatelé o azyl a uprchlíci ze Súdánu protestovali více než měsíc, než koncem prosince přijela policie a deportovala je. Stovky jich tábořily před ammánskými kancelářemi UNHCR, když tam byli dohnáni bídou a beznadějí, v níž mnozí léta žijí.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Obyvatelé syrského města Madaja, které je v obklíčení, jedí listí ze stromů

7. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



30 000 lidí je od července v obklíčení jednotkami prezidenta Asada bez potravin v syrském městě Madaja čtyřicet kilometrů od Damašku. Rodiny jedí listí ze stromů, trávu a vodu, do níž si sypou koření. Rýže se prodává na gramy, protože kilogram rýže tam stojí až 6000 Kč. Někteří lidé usmrtili a snědli své kočky a psy. Město je bez elektřiny. "Lidé tu pomalu umírají," řekl Louay, sociální pracovník do telefonu, hlasem oslabeným mnoha měsíci zoufalého hladovění. "Měli jsme doma v květináčích květiny. Včera jsme sebrali květy a snědli je, ale byly trpké, bylo to hrozné. Lidé tady umírají hladem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Asadův režim vpustí dodávky potravin do vyhladovělého města

7. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

OSN oznámila, že Asadova vláda v Sýrii souhlasila, že vpustí dodávku humanitární potravinové pomoci do obklíčeného města nedaleko Damašku, jehož obyvatelstvo hladoví.

"OSN vítá souhlas syrské vlády, že dovolí přístup do měst Madaja, Foah a Kefraja pro humanitární pomoc," konstatoval ve čtvrtek úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí.

Je nejasné, kolik pomoci bude dovoleno přivézt do města Madaya, kde obyvatelé a děti trhají trávu na minových polích, pojídají listí ze stromů a vaří vodu s kořením a kde kilogram rýže stojí 6000 Kč.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anonymní policisté v Kolíně nad Rýnem: "Útočníci u nádraží se sexuálně ukájeli. Mnozí z nich byli čerství uprchlíci"

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Anonymní policisté v Kolíně nad Rýnem reagovali v listě Welt am Sonntag zuřivě na obvinění od německého ministra vnitra Thomase de Maiziera, že o silvestrovské noci se kolínská policie u hlavního nádraží chovala neefektivně a neprofesionálně a zůstala v nečinnosti. Zpochybnili také oficiální prohlášení šéfů kolínské policie.

Blíže nejmenovaní, ale zjevně zuřící policisté sdělili listu Welt am Sonntag, že není pravda, že by nikoho o silvestrovské noci neperlustrovali. Naopak prý policie zkontrolovala totožnost "asi 100 osob". Anonymní policista konstatoval: "Jen malá menšina z nich byla ze severní Afriky. Většina identifikovaných byla ze Sýrie." Dosud se usuzovalo, že útočníci byli členové dlouhodoběji existujících kriminálních gangů. Anonymní policisté tvrdí listu Welt am Sonntag, že část perlustrovaných osob byla "čerství žadatelé o azyl", kteří se prokázali azylovými dokumenty. Tvrdí také, na rozdíl od oficiálních policejních prohlášení, že prvotním cílem útoků nebyla kriminalita, ale čistě sexuální ukojení.

Podle zprávy kolínské policie bylo mezi 22. hodinou na Silvestra a 5. hodinou ranní identifikováno 71 osob, 11 jich bylo zatčeno a proti 32 bylo zahájeno trestní řízení. Data jsou zdokumentována v systému CEBIUS německé policie.

Článek bezpochyby vyvolá zuřivé rasistické reakce v Německu i ve středovýchodní Evropě. 

Podrobnosti v němčině ZDE

Orbán Cameronovi: Nepovažujte nás Maďary za imigranty!

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron objíždí členské země EU a snaží se je přesvědčit, aby přijali jeho návrhy, jejichž cílem má být omezení evropské imigrace do Británie. Především chce Cameron připravit příchozí do Británie o sociální podporu v případě nezaměstnanosti na dobu čtyř let od příchodu, což evropské země považují za diskriminační.

Ve čtvrtek jednal Cameron v Budapešti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ten mu řekl:

Pro nás je nesmírně důležité, abyste nás nepovažovali za imigranty. Slova jsou tu důležitá. Chceme dát jasně najevo, že my nejsme imigranti do Británie. Ale jsme občané státu, který patří do Evropské unie, kteří mohou pracovat kdekoliv v Evropské unii. Nechceme přijíždět do Británie a něco jí brát. Nechceme být parazity. Chceme tam pracovat a myslím, že Maďaři pracují dobře. Mělo by se s nimi jednat s respektem a neměli by se diskriminovat. Podle našich odhadů platí Maďaři pracující v Británii více dávek a daní, než kolik benefitů dostávají. Takže my patříme do světa férově pracujících lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Paříži policie zastřelila muže s nožem a ve falešné sebevražedné vestě

7. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

V den prvního výroči atentátu na redaktory pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo zastřelila policie muže, který se snažil vstoupit do jedné pařížské policejní stanice s nožem v ruce. Měl na sobě falešnou sebevražednou vestu. Muž se přiblížil před polednem, téměř na minutu v dobu loňského útoku k policejní stanici v 18. pařížském okrsku nedaleko Severního nádraží. Ministerstvo vnitra uvedlo, že se pokusil zaútočit na policistu v recepci policejní stanice. Neměl u sebe žádnou dokumentaci a policie teprve zjišťuje jeho totožnost. Úřady upozornily, že dosud nevědí, zda šlo o teroristický útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polský prezident podepsal zákon, který podřizuje státní média vládní kontrole

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Polský prezident Andrzej Duda podepsal, kontroverzní zákon, který předává ultrakonzervativní vládě strany Právo a spravedlnost kontrolu nad státními sdělovacími prostředky, a to navzdory znepokojení Evropské unie a odsouzení organizací hájící demokratická práva.

Duda zákon svým podpisem uvedl v platnost proto, že si přeje, aby státní média byla "nestranná, objektivní a důvěryhodná," řekla jeho poradkyně Małgorzata Sadurska. Podle jejího názoru nezaručuje nynější stav polských médií jejich objektivnost.

Kolín nad Rýnem:

Policie na Silvestra u nádraží nezvládla situaci

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Z prozrazené policejní zprávy o sexuálním osahávání na Silvestra u nádraží v Kolíně nad Rýnem vyplynulo, že policie nezvládla situaci. Bulvární deník Bild píše, že policisté nebyli schopni situaci zvládnout, protože na místě bylo příliš mnoho lidí. "Na náměstí se shromáždilo několik tisíc mužů většinou z imigrantského zázemí, kteří odpalovali nejrůznější rachejtle a házeli do davu lahve." Ani příchod policistů na scénu ji nezklidnil. Policie dodala, že když se rozhodla náměstí vyklidit, čelila útoku rachejtlemi a lahvemi.

Německé úřady poukazují na to, že neexistují žádné konkrétní důkazy, že pachatelé útoků v Kolíně nad Rýnem byli žadatelé o azyl. Šestnáct osob je vyšetřováno, ale dosud nebyl nikdo obviněn.

Ve čtvrtek zdůraznil německý ministr spravedlnosti Heiko Maas, že pokud byli mezi pachateli žadatelé o azyl, není to důvodem k podezřívání všech uprchlíků. Avšak dodal, že pokud by byli někteří žadatelé o azyl odsouzeni, "je myslitelné, že by měli být deportováni".

Maas uvedl, že zákon umožňuje deportaci lidí během azylového procesu, pokud byli odsouzeni k vězeňskému trestu delšímu než jeden rok. "Soudy budou muset rozhodnout o míře trestů, avšak v zásadě je deportace za sexuální trestné činy možná," dodal.

Ralf Stegner, náměstek předsedy německých sociálních demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice Angely Merkelové, zdůraznil, že "neustále reagovat na aktuální nálady veřejnosti není odpovědný způsob jak vládnout".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nález Ústavního soudu poukazuje na praxi vykořisťování zahraničních dělníků v ČR

7. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Čerstvý nález Ústavního soudu konstatuje, že minimálně v 66 případech existuje důvodné podezření, že došlo k podvodu vůči zahraničním dělníkům, kteří byli najati na lesní práce, nicméně nebyla jim vyplacena odměna. Ústavní soud zrušil rozhodnutí policie a státního zastupitelství, kterými bylo dvakrát odloženo oznámení 14 zahraničních dělníků o této praxi. Policie bude muset případ znovu otevřít a prošetřit. Nález je zajímavý v tom, že vzácně ruší rozhodnutí policie na základě podobné ústavní stížnosti. Dříve tyto stížnosti spíše zamítal. Otevírá nový přístup k případům, v nichž jde o zneužívání a omezování základních lidských práv.

Generalizace

6. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

"...že páni profesoři a kunsthistorici nedělali skoro vůbec žádnou vážnou akademickou práci, jen se ve vědeckých časopisech nacionalisticky hašteřili o tom, zda je podřadné umění české nebo německé... - Čulík - ZDE

" ...Historie českého úspěchu v Rakousku-Uhersku a za 1. republiky je historií bezprecedentní kulturní difúze chabě maskované vlastenčením. Poláci nás dodnes mají za germanizované Slovany, zatímco jejich kultura je mnohem více ovlivněna u nás spíše omezenými francouzskými vlivy. - Dolejší - ZDE

Ač se taky necítím dostatečně vzdělán, cítím v textech obou pánů silnou generalizaci. Nabízejí se otázky: Kteří profesoři, kteří kunsthistorici, všichni?, kteří Poláci nás mají za to či ono, vzdělaní a informovaní nebo hlupáci takoví, jací jsou i mnozí Češi, kvůli kterým se tohleto vlastně píše?

Česká kulturní identita na psychoanalytickém lůžku...

Proč je nutné upálit Merkelovou

7. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když cítíte vinu, zcela přirozeně hledáte způsob, jak se ospravedlnit. A to i v případě, že vinu přiznáte. Když ale cítíte zahanbení tváří v tvář tomu, že jednáte zbaběle, zatímco jiný se zachoval důstojně a čestně, máte pouze dvě možnosti. Buď svou hanbu doznáte, nebo ji popřete. Čím více jste zesměšněni, tím více máte potřebu se bránit, popírat a pokud možno zlikvidovat zdroj zahanbení. Proto je potřeba symbolicky "upálit" Angelu Merkelovou, protože ona zosobňuje zesměšnění postojů, které česká společnost většinově zastává.

Severní Korea vyzkoušela vojensky použitelnou jadernou zbraň, vodíková bomba to asi není

7. 1. 2016 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Podle severokorejských prohlášení provedl režim úspěšnou zkoušku vodíkové nálože. Zprávu pochopitelně nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Seismologické stanice však 6. 1. po 10. hodině dopolední místního času zaznamenaly otřes o síle 5,1 stupně Richterovy stupnice, jehož epicentrum leželo u severokorejského jaderného polygonu Punggye-ri a hypocentrum se nacházelo 10 km pod zemí (dle Americké geologické služby) či na povrchu (dle údajů z Jižní Koreje). Otřes mohl vyvolat jaderný výbuch, jehož sílu různá pracoviště odhadují na 6 až 15 kilotun TNT.

Bodláky Václava Duška

Mediální učni Rádia Jerevan

7. 1. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

V letech dinosauřích přinášelo rádio Jerevan lidem břitký humor, ach, kdeže loňské sněhy jsou. Dnes není potřeba vymýšlet, stačí smečovat. Dva talenti nadaní uměleckým virem baví spoluobčany vulgarismy v domnění, že se národ svíjí smíchy v křečích a tleská dvěma chudým bez ducha - umělecká záducha na každom kilometry. Dělat srandu není sranda. Milimetr vedle a jdeš před lidmi za vola.

Rozhovor s Noamem Chomskym

Globální politický kurz: Radikálně vpravo a k plutokracii

7. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Současná americká politická scéna, stejně jako politika v jiných zemích světa, je posunutá výrazně vpravo. Co bylo kdysi považováno za součást amerického politického mainstreamu, je dnes naopak nahlíženo jako krajně levicové. Republikánská strana se natolik odchýlila, že v současnosti v ní převládají názorové proudy radikální pravice. Vládne výrazná neshoda mezi většinovým názorem americké veřejnosti a reálnou politikou, aniž by většina měla šanci to nějak ovlivnit. Institucionalizovaný neoliberalismus způsobil sérii finančních krizí, v nichž stát stát opakovaně vykupuje viníky na úkor daňových poplatníků. Noam Chomsky v rozhovoru pro americký nezávislý mediální server Alternet.  

Lyrická poezie a pubertální úvaha

6. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

K článku Jana Čulíka „Originalita české kultury zřejmě vyvrcholila v šedesátých až osmdesátých letech“ bych měl dvě poznámky. První je ta, že když někdo píše o době svého mládí jako o nějakém kulturním vrcholu, je to nedůvěryhodné. Mládí vždycky přikrašluje a hlavně vlastní kořeny v dané kultuře neumožňují odstup od ní. Myslím, že máme ještě pořád malý odstup dokonce od 19. století nebo avantgardy a potřebujeme je promyslet znovu, zejména ve světle toho, co se dělo po nich.

Druhá poznámka se bude týkat pro mne šokujícího názoru, že lyrická poezie je „charakteristickým rysem“ nezralosti. Že si to myslí Milan Kundera s jeho racionalistickým pojetím románu, je spíše důsledkem jeho předsudků a slepoty. První republika byla možná v jistém smyslu pubertální, možná bylo pubertální spíše národní obrození se svým povinným optimismem a zahleděností do sebe. Máj mladého Máchy už ale vyšel mnohem dále než optimističtí dospělí mužové, kteří mu nerozuměli. Máj byl možná dále než většina prvorepublikové poezie, ale ta se také vyvíjela už v jiném mezinárodním kontextu.

Čtyři stručné poznámky k zajímavé kulturní kritice od Borise Cveka

6. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

1. Boris Cvek konstatuje: "Když někdo píše o době svého mládí jako o nějakém kulturním vrcholu, je to nedůvěryhodné. Mládí vždycky přikrašluje a hlavně vlastní kořeny v dané kultuře neumožňují odstup od ní."

To je určitě pravda, ale Jan Čulík se nemůže definovat jako "kulturní produkt šedesátých let".  Já jsem dítě sedmdesátých let. Kulturní vzepětí šedesátých let mě minulo a jako dvanáctiletý - třináctiletý jsem nemohl chápat, co se děje. Ovlivnily mě samozřejmě jako patnáctiletého události Pražského jara, avšak to byla politika, nikoliv kultura a vnímání patnáctiletého člověka je nutně povrchní. Když jsem začal začátkem sedmdesátých let konečně pořádně vnímat, o co jde, kultura šedesátých let už byla zakázaná a nepřístupná. Takže jsem se věnoval studiu anglosaské kultury, která byla v normalizačním Československu daleko přístupnější a byla necenzurovaná. Pars pro toto: Svobodnou Evropu v češtině se v Praze díky divokému rušení poslouchat nedalo, avšak zahraniční vysílání BBC v angličtině samozřejmě zcela nerušeně ano. Normalizace mě vyhnala do anglosaské kultury. K tomu přispělo i to, že anglickou a americkou literaturu na pražské FFUK i v sedmdesátých letech vyučovali Američané a Britové, kdežto českou literaturu většinou jen normalizační kolaboranti a psychopati.

Je třeba bránit svobodu projevu i v případě hrubě urážlivých výroků

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Severním Irsku byl soudem osvobozen stíhaný pastor James McConnell, 78, který byl obžalován podle Zákona o komunikacích, že na internetu vydal své kázání, v němž tvrdil, že islám je "pohanský" a "satanský". McConnell byl obviněn ze "zneužívání veřejných elektronických komunikací a z šíření "hrubě urážlivých výroků".

Avšak soudce Liam McNally konstatoval, že "není úkolem trestního práva cenzurovat urážlivé výroky". Dodal: "Soudy si musejí dát velký pozor, aby nekritizovaly verbální projevy, které, ať jsou jakkoliv zavrženíhodné, nejsou více než urážlivé". Proto shledal McConnella nevinným. Soudce dodal: "Právo na svobodu projevu zahrnuje právo říkat věci nebo vyjadřovat názory, které urážejí, šokují nebo znepokojují stát či jakoukoliv část obyvatelstva," dodal.

Na obranu McConnellovy svobody projevu promluvil před soudem Mohammad al-Hussaini, výzkumník islámských studií na Westminster Institute. Zdůraznil: "V kontextu vypalovaných křesťanských kostelů, krvavých poprav a masakrování náboženských menšin na Blízkém východě i jinde je nesmírně důležité, abychom v této zemi plnili svou obecnou povinnost systematicky bránit svobodu projevu občanů diskutovat a kritizoval náboženské myšlenky i víru. Je přípustné pouze omezovat takové verbální projevy, které vyzývají k fyzickému násilí vůči druhým lidem."

Verdikt je aktuální i v souvislosti s procesem proti Martě Semelové. Nelze totiž osoby kriminalizovat za výroky, které jsou věcně nesprávné.

Několik autorů komiksů odmítlo nominaci na cenu kvůli ignoraci žen

7. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Angoulême comics festival je jedním z největších mezinárodních festivalů komiksové tvorby na světě. Krom jiného uděluje ceny za celoživotní přínos, přičemž na letošním seznamu se sešlo 30 kandidátů. Všichni kandidáti byli muži. Po protestu několika významných tvůrců, kteří se měli festivalu i ceremonie předávání cen zúčastnit, byli organizátoři donuceni přidat na seznam i ženy. "Odmítám se účastnit něčeho, co je odtrženo od reálného světa komiksového umění," prohlásil Joann Sfar, jeden z protestujících autorů.

Quo vadis, Evropo?

6. 1. 2016 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 10 minut

Navzdory globalizaci, která proniká do všech oblastí lidského života, svět ukazuje, že stále není schopen naplnit její předpoklad spočívající v otevřených společnostech a spravedlivém vývoji, neboť tento koncept se tříští o „regionální zdi“ nacionalismů, náboženství a kultur. Ve svém jádru je to překážka i pro bezproblémové fungování Evropské unie. Uprchlická krize odhalila, že EU je společenství, které nejen že není jednotné, ale v němž zároveň každý sleduje své osobní zájmy. To je buď začátek jejího konce, nebo moment, kdy bude muset dojít k její reformě, aby mohla důstojně obstát a fungovat na mezinárodním poli.

Proč má smysl zajímat se o lidi a jejich myšlenky, spíše než o ideologie

Čechy ze všeho na světě nejvíce ohrožuje vlastní kulturní sterilita a malost

6. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Llewellyn Vaughan-Lee je předním představitelem amerického súfismu. V rozsáhlém listopadovém rozhovoru pro časopis Parabola ZDE popisuje životní cestu z britské internátní školy do súfijského centra v severní Kalifornii. Ačkoliv formálně je súfismus řazen k islámské tradici (ve skutečnosti je jako každá autentická mystická škola svým způsobem nadkonfesionální), v celém rozsáhlém textu se ani jednou nevyskytuje výraz "Alláh". Jiní súfíjové, také západní, to ovšem mají docela jinak ZDE. A ještě jiní v Iráku úzce spolupracují s "islámským státem" od samotného jeho vzniku ZDE (pdf).

Originalita české kultury zřejmě vyvrcholila v šedesátých až osmdesátých letech

6. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Nejsem dostatečně vzdělán na to, abych dokázal kompetentně posoudit interakci mezinárodních a českých kulturních vlivů v jednotlivých údobích moderní éry, avšak Karel Dolejší má pravdu, že české národní obrození začátkem devatenáctého století bylo vyvoláno především německým romantismem a pak, zejména v posledních desetiletích devatenáctého století, kdy už neexistoval v Rakousko-Uhersku útlak a docela svobodně se rozvíjela česká občanská společnost (což je zdokladovatelné vznikem obrovských množství nejrůznějších spolků), byl bohužel český kulturní diskurs vážně poškozován fangličkářstvím a nacionalismem. Ten samozřejmě zuřil v té době jak mezi česky, tak mezi německy mluvícím obyvatelstvem české kotliny. Jedna naše postgraduantka na Glasgow University před časem napsala velmi zajímavou doktorskou práci o vývoji české a německé kunsthistorie v Rakousko-Uhersku v druhé polovině devatenáctého století a zjistila, že páni profesoři a kunsthistorici nedělali skoro vůbec žádnou vážnou akademickou práci, jen se ve vědeckých časopisech nacionalisticky hašteřili o tom, zda je podřadné umění české nebo německé...

Přitom však ta česko-německá nacionalistická nenávist byla zvláštní: i ti největší čeští nacionalisté či slavjanofilové (třeba skladatel Leoš Janáček) měli německé manželky...

V Německu sílí napětí po kolínském sexuálním osahávání

7. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Vláda a místní politikové intenzivně zdůrazňují, že neexistují důkazy, že by se na útocích podíleli uprchlíci. Ultrapravice však argumentuje na to, že také neexistují důkazy, že to uprchlíci nebyli.

V Německu vznikla zuřivá veřejná debata ohledně reakce úřadů na hromadné sexuální osahávání a krádeže, jichž se dopouštěli mladí muži během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem. Policie a sdělovací prostředky jsou obviňovány, že se incident údajně pokusily utajit, aby v rámci uprchlické krize nevyvolaly vlnu xenofobní nenávisti.

Asi 100 žen podalo trestní oznámení. Dvě třetiny z nich se týkají sexuálních útoků včetně dvou znásilnění. Podle policie a svědků byli pachatelé údajně severoafrického a arabského vzezření, i když původ ani totožnost žádného z útočníků nebyly dosud zjištěny.

Obamovy krokodýlí slzy

7. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama sklidil potlesk mnoha sdělovacích prostředků včetně levicově zaměřených médií ZDE za svůj emotivní projev, v němž volal po posílení chatrných federálních zákonů regulujících prodej a držení zbraní ve Spojených státech, při kterém mu z očí vytryskly slzy ZDE. Obama slzel dojetím kvůli americkým dětem, jež přicházejí o život v důsledku násilností způsobených střelnými zbraněmi. Bylo by to patrně jímavé představení, kdyby však stávající americká administrativa měřila stejným metrem všem a všude.

Tahle země je naše

6. 1. 2016 / Marcel Kraus

čas čtení 3 minuty

Slyšeli jsme to ve vánočním poselství prezidenta Zemana. Politolog Jiří Pehe následně v deníku Právo zapochyboval, jak moc je tahle země naše. Připomíná, že největší firmy u nás nejsou „naše“, a ročně tak více než 200 miliard korun ze zisku zahraničních investorů u nás odteče v podobě dividend do zahraničí. Dále uvedl, že více než 13 tisíc „našich“ firem sídlí v daňových rájích.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
56731