Rozhovor Britských listů 85:

Česká republika je v pasti

25. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta



Česká republika z ekonomických důvodů potřebuje příliv imigrantů. Jak to ale udělat, když Češi imigranty ve své zemi nechtějí? O neřešených problémech dnešní ČR, nejen v ekonomice, ale i ve školství, hovoří s politologem Salimem Muradem z Jihočeské univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. listopadu 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Maďarsko odsoudilo syrského uprchlíka k deseti letům vězení, že "házel kamením na policii"

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Hození kamene je trestný čin, za nějž dostanete v Severní Koreji deset vězení... Ne, vlastně v Maďarsku!

Na záběrech novinářů z incidentu je odsouzený Ahmed Hamed (40), jak vyzývá uprchlíky i policii ke klidu.

Maďarský soud označil odsouzeného Syřana za "teroristu". Amnesty International:

"Zneužívání protiteroristických pravomocí proti někomu, kdo se účastnil střetnutí na hranici je absurdní a děsivý projev přehnané reakce Maďarska na uprchlickou krizi"

Otevřený dopis Radku Bangovi

29. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Radku Bango,

velice si cením Vašeho protinacistického postoje, který dáváte najevo v souvislosti s úspěchem skupiny Ortel v pokračování normalizační soutěže Zlatý… vlastně Český slavík. Mrzí mne, že se na Vaší stranu okamžitě a hlasitě nepřidali zástupci židovských obcí, homosexuálů, levice a prostě všech těch, kdo spolu s Romy byli vražděni v nacistických koncentračních táborech.

Norbert Hofer chce vytvořit "alianci středoevropských zemí pod rakouským vedením"

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zvolí Rakousko v neděli xenofobního populistu, který chce ochromit liberální demokracii?

Proč je evropská extremní pravice tak fascinována dávno zmizelým mocnářstvím?

Hofer, který si povšiml dosud nepoužívané pravomoci, že rakouský prezident může rozpustit vládu či odvolat jednotlivé ministry, chce zjevně utvářet rakouskou politiku. Navštívil sousední země Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Maďarsko a Českou republiku a chce vytvořit "alianci středo a východoevropských zemí pod rakouským vedením".

Věnuje se Trump klíčovým otázkám dneška?

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ne, nemá čas. Ohrožuje svobodu projevu útoky na média. To je důležitější.

Děsivé záběry po útocích Asadových sil ve východním Aleppu. Mrtví leží na ulicích:

Jak Rusové používají orwellovsky jazyk

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Situace v Aleppu" znamená "civilisté v Aleppu" a "vyřešena" znamená "vyvražděni":

Rusko říká, že doufá, že situace v Aleppu bude vyřešena do konce roku

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Novorozeně z Aleppa: Jak se narodilo po útoku barelovou bombou

30. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Syrská filmařka Waad al-Kateab, která ve východním Aleppu natáčela pro Channel Four News děsivé reportáže o zraněných dětech a civilistech (viz výše, český překlad komentáře ZDE), obdržela v úterý v Londýně za svou dokumentaristiku dvě významné mediální ceny od lidskoprávní organizace Amnesty International:

Při té příležitosti poslala toto svědectví světu:

"Možná tohle bude můj poslední dopis vám a světu. Jsem v nejnebezpečnějším městě světa. Jen dnes na mou čtvrť Al-Sukkari spadlo 30 barelových bomb a 100 dělostřeleckých granátů. Chtěla bych bývala být s vámi, avšak obklíčení Aleppa tomu zabránilo. Jsem jen jedním člověkem z 270 000 lidí, kteří tu žijí v obklíčení. Jedinou věcí, která je k dispozici v tomto městě, je vzduch, ale ten je většinou otrávený jedovatými plyny a chlórem. Nejsme jediné město v Sýrii, které je v obklíčení, a naše záchrana nepřijde zrušením tohoto obklíčení a zastavením bombardování, ale pádem Asadova režimu a získáním naší svobody a důstojnosti jako Syřanů. Bývala bych byla ráda, aby mé objektivy a objektivy mých kolegů vám poskytly kompletní obraz Aleppa, ale jsme bezmocni tváří v tvář tomuto ničení, jemuž se s nadšením oddávají Rusové a syrský režim v tomto starobylém městě.

Existuje zničené město jménem Aleppo. A všichni jeho lidé vás prosí, abyste pamatovali na svou lidskost.

Waad Al-Kateab, Aleppo, 29. listopadu 2016"

Před udělováním cen v Londýně psal na Twitteru vedoucí produkce Channel 4 News: "Waad al-Kateab je nominována na tři ceny Amnesty International, je ale v obklíčení v Aleppu, prosíme, pošlete ji vyjádření své podpory:

Po luxusní večeři vychvaluje Mitt Romney Donalda Trumpa do nebes

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Dříve ho charakterizoval jako podvodníka, nyní je podle něho Trump "muž, který nás může vést"

Romney zřejmě doufá, že ho Trump jmenuje ministrem zahraničí, ale možná si z Romneyho dělá Trump blázny. Jejich výrazy (téměř) neprozrazují nic:

Deník Guardian zaznamenal množství ironických komentářů k tomuto setkání na Twitteru. Příklad:

"Co je k večeři, Donalde?"

"Tvoje důstojnost."

Děsí vás Donald Trump? Situace je ještě daleko horší, než jak to na první pohled vypadá

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Ano, politická strategie Donalda Trumpa je zmatená. Avšak ti, kdo ho obklopují, vědí přesně, co chtějí, a jeho zmatenost jen posiluje jejich moc, píše George Monbiot.

Patnáct let už sleduji, jak tabákové, uhelné, ropné, chemické a biotechnologické firmy investují miliardy dolarů do mezinárodní dezinformační mašinérie, která se skládá z "analytických institutů", blogerů a falešných občanských organizací. Cílem je zobrazovat zájmyh miliardářů jako zájmy obyčejných lidí, vést válku proti odborům a zlikvidovat úsilí regulovat podnikání a zdaňovat nejbohatší. Nyní se stalo, že lidé, kteří provozují tuto mašinérii, utvářejí americkou vládu.

Čelným aktivistou je Myron Ebell z organizace jménem Competitive Enterprise Institute. Je to korporátní lobistická organizace. Neuvádí, kdo ji financuje, ale zjistili jsme, že dostala 2 miliony dolarů od ropné společnosti Exxon Mobil, více než 4 miliony od skupiny Donors Trust (zastupující růpzné korporace a miliardáře), 800 000 od organizací vytvořených miliardáři Charlesem a Davidem Kochem a velké částky od uhelných, tabákových a farmaceutických společností.

Trump chce trestat Američany za využívání svobody projevu. Americký Nejvyšší soud to zakáže

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Trump: "Nikdo by neměl mít právo pálit americkou vlajku. Pokud to dělají, musejí být následky - možná ztráta občanství či rok ve vězení!" Uvědomil jste si, že jste porušil v jediném výroku na Twitteru první i osmý dodatek americké ústavy? Američané nesmějí být připravováni o své občanství. Nejvyšší soud to několikrát potvrdil významnými precedenčními rozsudky, píše New York Times

"Trumpův národ": Obrovský nárůst nenávistných projevů vůči menšinám v Americe

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Černošským dětem se nařizuje, aby seděly ve školních autobusech až vzadu. Muslimové jsou označováni jako "teroristé" a vyzýváni, aby se "vrátili do své země Islámského státu". Na synagoze, na školách, na autech a na příjezdech k domům se objevují hákové kříže. Homosexuála zbil útočník se slovy "pan prezident říká, že my můžeme teď všechny vás teplouše zabít." Nápisy "Trumpův národ" a "Jen pro bělochy" se objevily na kostele, kam chodí hlavně imigranti

Donald Trump a nový světový řád

30. 11. 2016

čas čtení 6 minut


Historickou ironií spojenou s Donaldem Trumpem může být, že americký prezident s nejmenšími zahraničněpolitickými schopnostmi může nicméně mít největší vliv na globální záležitosti od Franklina Roosevelta, napsal Scott Gilmore.

Děsíte se Donalda Trumpa? Obama mu předává posílené pravomoce vést války

30. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Uprostřed šokovaných reakcí na šílené nesmysly, které píše Donald Trump na Twitteru, skoro nikdo nekritizuje, že Barack Obama nese částečnou odpovědnost za neuvěřitelně široké pravomoci, které od něho Donald Trump zdědí. Nejenže Obamova vláda nijak neomezila extremně široké bezpečnostní a válečné pravomoci Bílého domu, které dostane i Donald Trump - ještě je výrazně rozšířila a prohloubila.

Novináři skoro vůbec nezaznamenali, že Obama vede války v důsledku toho, že obrovským způsobem jednostranně rozšířil původní Pravomoc použití vojenské síly (AUMF) proti pachatelům útoků z 11. září, schválenou roku 2001, a to téměř k nepoznání. V současnosti je této Pravomoci zneužíváno k právnímu ospravedlnění americké války proti Islámskému státu ve více než deseti zemích světa (o některých ani nevíme) navzdory tomu, že Islámský stát vůbec neexistoval v době, kdy byla tato Pravomoc schválena. Je také používána k ospravedlnění vojenských akcí proti celé řadě dalších organizací, ale kterých, to nevíme, protože to je tajné.

Muž, který může otřást německou politikou

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz oznámil tento týden, že se vrací do Berlína, aby převzal roli na národní politické scéně. Mnozí jsou přesvědčeni, že se za sociální demokraty stane silným konkurentem Merkelové při soutěži o kancléřský úřad. Ale v cestě mu stojí jeden muž - jeho přítel, napsali Markus Feldenkichen a Horand Knaup.

Třináct neřešitelných krizí, jimž nyní čelí lidstvo

26. 11. 2016

čas čtení 5 minut

Shrnul je George Monbiot:

1. Donald Trump

Příští americký prezident nemá žádnou schopnost sebekontroly, vyváženosti či empatie, ale obrovskou touhu mstít se. Bude mít obrovskou moc, obě komory amerického parlamentu a Nejvyšší soud bude mít v kapse. Obklopuje se lidmi, jejichž úsudek a znalost světa jsou omezené. Převezme kontrolu nad největším světovým jaderným i konvenčním arzenálem a nad nejrozvinutějším špehovacím a bezpečnostním aparátem.

2 Trumpův poradce pro národní bezpečnost

je Michael T. Flynn, nebezpečný extremista.

Demokracie se mnoha lidem zdá nudná a neohrabaná. Přesně tak se argumentovalo ve třicátých letech

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Anne Applebaum: "V době, kdy můžeme dělat tolik věcí tak lehce, stiskneme knoflík a objednaná věc přijde poštou hned druhý den, můžeme projevit své názory tím, že klikneme, že se nám něco 'líbí', připadá demokracie mnoha lidem nudná a neohrabaná. Lidem trvá dlouho, než učiní rozhodnutí. Způsob, jímž nyní lidé zpracovávají informace, je odlišný. Chtějí instantní zpravodajství, chtějí instantní názory. Demokracie samozřejmě je neohrabanější a opravdu trvá v ní déle činit rozhodnutí. A tak tomu je už po dlouhá desetiletí a takto přesně byla demokracie kritizována ve třicátých letech dvacátého století."

Jak nezbytné je, abychom žili v demokracii?

30. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Televize BBC zveřejnila graf, z něhož vyplývá, že mladší občané na Západě mají stále menší pocit, že je nutné, aby žili v demokracii. Nemají zkušenost, že nežít v demokracii není zrovna příjemné:

Desetiletí, v němž se dotazovaní narodili: třicátá, čtyřicátá, padesátá, šedesátá, sedmdesátá a osmdesátá léta

Pákistán schválil ruskou žádost o využití strategického přístavu Gwadar

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Pákistán schválil ruskou žádost o využití strategického přístavu Gwadar pro ruský export. Dohoda signalizuje novou etapu ve vzájemných vztazích po dekádách špatných vztahů během studené války. Po Íránu a Turkmenistánu je Rusko třetí zemí, která se rozhodla pro Gwadar. Smlouva zajistí Moskvě přístup k nezamrzajícímu přístavu, komentují pákistánské zdroje.

Město bankrotů

30. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Kotlas je okresní centrum v Archangelské oblasti, které v roce 2017 oslaví 100 let od svého založení. V první polovině 20. století šlo o jedno z hlavních přesídlovacích center obětí stalinských represí, dnes je to hlavní město individuálních bankrotů. Ve městě, které se za posledních deset let stalo místním spotřebitelským rájem, není práce a každý čtvrtý obyvatel spadl do dluhové pasti.

Brazilský kontrapuč - nekonečný politický chaos

27. 11. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut



Marcelo Callero

Je ironické, že se může ukázat, že ministerstvo kultury bylo největší chybou nového brazilského prezidenta Michela Temera. Když převzal moc prostřednictvím parlamentního puče zorganizovaného proti zvolené prezidentce Dilmě Rousseffové, jeho prvním a nejsymboličtějším činem bylo zrušení ministerstva kultury.

Tradičně mají umělci tendenci být levicoví. Závisejí také na vládních dotacích, takže pravicoví politikové je většinou nenávidí. Za levicových vlád Luly a Dilmy poskytovala Brazílie miliony dolarů svému rozkládajícímu se filmovému průmyslu, divadlům, pouličnímu umění, hudbě a nejrůznějším kulturním iniciativám. V devadesátých letech vyráběla Brazílie jen tři nebo čtyři filmy ročně. Dnes jich vyrábí více než stovku ročně.

Rok 2016 byl jedním z nejnebezpečnějších pro novináře

30. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V důsledku zvýšeného nepřátelství vůči novinářům čelili žurnalisté v roce 2016 bezprecedentní vlně útoků po celém světě. Potlačována je také svoboda novinářské práce a zpravodajství v Evropě i jinde. Podle analýzy, kterou vypracoval časopis Index on Censorship, byl rok 2016 snad nejnebezpečnější dobou pro novináře.

Studie zaznamenala za tři měsíce do konce září 2016 406 ověřených případů násilí či hrozeb násilím proti novinářům v mnoha státech Evropské unie a v sousedních zemích, včetně Ruska, Turecka a Ukrajiny.

Index on Censorship zaznamenal čtyři vraždyu novinářů, 54 fyzických útoků, 107 zatčení, 150 zadržení a 112 zpráv o zastrašování. Práce novinářů byla cenzurována či pozměněna 29krát a mediálním profesionálům bylo zabráněno o nějaké události informovat v 89 případech.

Dva novináři byli usmrceni na Ukrajině, jeden v Rusku a jeden v Turecku.

19 procentní nárůst akcí proti novinářům znamená zcela jistě jen minimum zaznamenaných v případů. I v Británii a ve Francii se novinářům nedoporučuje, aby si na cenzuru či zastrašování stěžovali. Mají to považovat za "normální" při své práci, "a vůbec, v jejich zemích to přece není tak strašné jako v Ázerbajdžánu."

Asad a Putin civilistům ve východním Aleppu: Budete zničeni

29. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Letáky s tímto textem šíří Asadova a Putinova ofenzíva ve východním Aleppu:

"Jestliže bezodkladně neopustíte tyto oblasti, budete zničeni... Víte, že vás všichni opustili. Zanechali vás vašemu osudu."

K tomu poznamenává Jan Čulík: Je to nesmírně znepokojující vývoj. Naznačuje, že pokud by došlo v rychle se destabilizující Evropě k vojenské krizi v Pobaltí nebo ve střední Evropě, Západ napadeným zemím nepomůže. Z výše uvedeného letáku je zjevné, že Putin dobře ví, že může jednat beztrestně.

(P.S. Británie posílá do Polska na obranu před možnou agresí Ruska proti té zemi sto padesát svých vojáků...)

Potřebuju každou lidskou bytost, která mě slyší...

29. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Potřebuju každou lidskou bytost, která mě slyší, všechny lidi, kteří stojí na straně lidskosti a proti této nespravedlnosti a proti tomuto masakrování, aby zahájili dlouhé stávky vsedě před velvyslanectvími Sýrie, Ruska a Íránu, a aby nepřestávali, dokud tohle vraždění neskončí."

(Výbuch)

"To byla bomba. Blízká bomba. Nemine jediná hodina bez takovéhoto výbuchu. Takže co proti tomu můžeme udělat?"

Poslanci Dolní sněmovny požadují shazování humanitární pomoci do Aleppa

29. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Labouristická poslankyně Alison McGovern: Dnes ráno jsem dostala prohlášení od Bílých helem, které zní:

"Vážení přátelé v Británii, Aleppo je ve stavu nouze. 279 000 lidí je v obklíčení už 94 dnů a za posledních 13 dnů uskutečnili syrský režim a Rusko více než 2000 leteckých úderů a použili celou řadu zakázaných zbraní. Apelujeme na vás jako na přátele syrského lidu, abyste jednali. Syrský režim a Rusko odmítají vpustit do města humanitární pomoc. Takže vás prosíme, abyste zařídili shazování pomoci ze vzduchu na pomoc pro hladovějící civilisty, uvízlé v tomto městě. Nemyslíme si, že jedna z nejmocnějších zemí světa, za plné pozornosti médií, dovolí, aby 279 000 lidí zemřelo hladem nebo bylo usmrceno bombardováním."

Vláda vždycky říká, že shazování humanitární pomoci ze vzduchu je až poslední možnost a tomu rozumím. Ale Gareth Bayley, mimořádný britský zmocněnec pro Sýrii, dnes napsal na Twitteru o Aleppu: "Situace v Aleppu by nemohla být strašlivější. Všechny nemocnice nefunkční, oficiální zásoby potravin došly, není, kam by civilisté mohli utéci." Charakterizoval Aleppo jako rakev.

Souhlasí pan ministr, že vláda potřebuje naléhavou strategii na ochranu civilistů? Když jsou statisíce civilistů obětí hladomoru a bombardování, musíme uvažovat o leteckém shazování pomoci. Je čas na tu poslední možnost.

Konzervativní poslanec Tobias Ellwood: "Chtěl bych říci paní poslankyni, že nevylučujeme žádné možnosti. Ale musíme se zeptat: Bylo by vyslání britských letadel do tohoto leteckého prostředí situaci zhoršilo nebo zlepšilo? Nebo jsou jiné, bezpečnější způsoby, jak dopravit do Aleppa pomoc?"

Proasadovské jednotky ovládly třetinu východního Aleppa

29. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Více než 20 000 lidí se údajně snaží uprchnout ze vzbouřeneckých oblastí před ofenzívou iráckých bojůvek a organizace Hezbollah

"Můj bratr a strýc byli usmrceni na vojenském kontrolním stanovišti v roce 2013. Teď pro nás přijdou. Budou hovořit o smíření a bratrství a přitom nás vyvraždí. A svět se na to bude bezmocně dívat tak, jak se na to dívá už rok."

Invazní jednotky se nesetkaly od vzbouřenců s téměř žádným odporem. Zřejmě jde o poslední dějství bojů o kontrolu nad městem, které bylo v ohnisku syrského konfliktu.

Invazi vedly irácké milice a libanonský Hezbollah, které hrají v Aleppu podstatnou vojenskou roli. Syrská armáda hraje jen podpůrnou roli.

Ve východním Aleppu je zřejmě stále asi 250 000 civilistů bez přístupu k potravinám, vodě či lékům. Poprvé za posledního půl roku se v pondělí pokoušel z východního Aleppa uprchnout větší počet lidí, až 20 000. Avšak na sever a na východ neexistuje žádná úniková cesta. Údajně asi 1000 lidí přešlo do západního Aleppa, které ovládá Asadův režim.

Donald Trump pokračuje v nevybíravých útocích na sdělovací prostředky

29. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

"CNN má takový pocit trapnosti z jejich totální (100%) podpory pro Hillary Clintonovou, která přesto drtivě prohrála, že neví, co si počít."

"Je JASNÉ, že docházelo k volebním podvodům ve prospěch Zkorumpované Hillary." "Jste trapní. Nemáte dostatečné důkazy, že Donald Trump neutrpěl volebními podvody. Ostuda! Špatný reportér." "Jeff Zeleny je jen další typický údajný novinář ze CNN na část úvazku. Nechápe nic. Oni se nikdy nepoučí!"

O aleppském mlčení a žvanivých prezidentech

29. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut



Obranná fronta ve východním Aleppu se v pondělí po mnoha týdnech obléhání, chemických útoků, režimních a ruských náletů, dělostřeleckého a raketového ostřelování a po dvou neúspěšných pokusech prorazit obklíčení zhroutila ZDE. Íránští žoldnéři, režimní milice a oddíly kurdské YPG ze čtvrti Šejk Maksúd společně postupují do zbylých povstaleckých oblastí rozdělených na dvě části. Odpor může trvat ještě hodiny nebo týdny, avšak bez účinné pomoci zvnějšku je vposledku beznadějný.

Evropské elity projevují sebevražedné tendence

29. 11. 2016

čas čtení 5 minut

"Dobrá zpráva pro Evropu," reagovala německá investiční banka Berenberg ve své analýze na informaci, že nominaci francouzské pravice pro francouzské prezidentské volby získal thatcherovec François Fillon. Co může být lepší zprávou pro komunitu investičních bankéřů než ultrapravicový politik, který chce zrušit sociální stát, vyhodit na dlažbu půl milionu státních zaměstnanců a prodloužit pracovní den? ptá se Paul Mason.

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl v rakouských novinách v neděli, že se integrace a federalizace Evropy nijak zpomalovat nebude. Nikdo nedostane právo uvolnit se ze stagnující ekonomiky, kterou řídí Brusel.

V neděli 4.12. uvidíme, jak na to budou reagovat rakouští voliči a zda v prezidentských volbách v Rakousku zvítězí ultrapravicový kandidát Norbert Hofer. Téhož dne, v neděli 4.12., zřejmě prohraje v Itálii tamější středolevicová vláda referendum, jehož cílem je posílit moc exekutivy nad parlamentem. Pokud pak odstoupí italský premiér Matteo Renzi, zkolabují finanční trhy a Evropa členským zemím EU vnutí záchranný plán pro banky, který zlikviduje úspory obyčejných lidí, do Vánoc dojde k domácí bankovní krizi i ke krizi eurozóny.

"Jaký je model?" Novináři vyfotografovali dokument britské vlády o brexitu

29. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Novináři vyfotografovali v Downing Street list s poznámkami ze zasedání britské vlády, na němž se píše: "Jaký je model? Aby se vlk nažral a koza zůstala celá"

Trapně se také v dokumentu konstatuje: "Francie bude zřejmě dělat ty největší potíže."

V dokumentu se také praví, že dohoda o výrobních sektorech s EU bude zřejmě "relativně jednoduchá", avšak jsou problémy se sektory služeb, jako je finančnictví a právnictví.

V poznámkách se také praví, že britská vláda nebude chtít vyjednávat o přechodné dohodě. Dokument také konstatuje, že EU asi Británii nenabídne členství v jednotném evropském trhu.

Celkově je to trapas, který dokazuje, že příprava britské vlády na brexit je v absolutním chaosu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump odmítl pravidelné tajné informace od amerických výzvědných služeb - "nepotřebuje je"

28. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Krátce po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem schválil prezident Barack Obama každodenní porady, při nichž by Trump a jeho viceprezident Mike Pence dostávali od vedení amerických výzvědných služeb aktuální informace o bezpečnostní situaci.

Donald Trump však o tyto porady neprojevuje zájem. Od svého zvolení před čtrnácti dny se účastnil pouze dvou. Byl mu nabídnut denní přístup k tajným citlivým situacím o bezpečnostní situaci po celém světě, avšak nově zvoleného amerického prezidenta to nezajímá.

Na dotaz v této věci odpověděla Trumpova mluvčí Kellyanne Conwayová, že nemůže hovořit o tom, kolika těchto tajných porad se Trump zúčastnil, avšak že je "aktivní" a "brilantní". "Používá informace z nejrůznějších zdrojů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemřel diktátor, který selhal

28. 11. 2016

čas čtení 7 minut


Fidel Castro si přál, aby se Kuba vydala cestou nezávislosti. Zanechává za sebou otřesenou společnost a zoufale chudou zemi, méně schopnou ovlivnit svůj osud než v roce 1959, napsal Walter Russell Mead.

Analýza

Na Fidela Castra a kubánský sociální experiment nelze nahlížet bez patřičného kontextu

28. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Úmrtí lídra kubánské revoluce Fidela Castra by mělo být jedním z hojných, byť opomíjených impulsů, jak bez ideologického kaleidoskopu nahlížet na tok dějin. A pokud tuto příležitost opět propásneme, bude to jen k naší škodě. Fidela Castra nelze jednostranně vnímat jako zavilého padoucha a tyrana, anebo naopak jako horečnatého bojovníka za lidská práva a geniálního revolucionáře; klíčový je kontext, v jehož rámci se pod vedením „El comandante“ utvářel bezesporu unikátní experiment se všemi svými klady i zápory. 

Není důležité, že na Kubě je školství a zdravotnictví zadarmo. Je to diktatura

28. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Během první světové války existoval v Británii plakát: "Rozmazlenost v této době pomáhá nepříteli". To je mé nové motto: nemůžeme si dovolit v dnešní době argumentovat, že někteří diktátoři jsou či byli "lepší" než jiní. Odmítat odsoudit diktaturu je rozmazlenost: napomáhá to nepříteli.

Navštívila jsem Kubu v devadesátých letech a chudoba - přesněji řečeno absolutní nedostatek čehokoliv - byla jasně viditelná, píše Zoe Williams. Monotónnost nedostatku mi přišla okrajově o něco méně deprimující než taková Jakarta nebo Hongkong, kde je obrovské bohatství těsně vedle zoufalého města chudiny žijící v lodních kontejnerech, anebo kde se v podstatě otrocká třída služebníků schází k modlitbám pod dálničním mostem. Ale to, že situace v těchto zemích je horší, přece neznamená, že situace na Kubě je OK.

Castro byl autoritář. Jak o jeho revolucionářích řekl John Fitzgerald Kennedy: "Slibovali individuální svobodu a svobodné volby. Slibovali, že odeberou moc tajné policii. Slibovali lepší život pro lidi, dlouho utlačované hospodářskou i politickou tyranií. Ale do dvou let od té doby, co se revolucí dostal Fidel Castro k moci, tyto sliby byly všechny porušeny."

Vojtěch Filip jako fanoušek ultrakonzervativního vykořisťování

28. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když jsem včera v Otázkách V. Moravce slyšel mluvit Vojtěcha Filipa o Rusku, nabyl jsem dojmu, že předseda českých komunistů – stejně jako předseda ruských komunistů, jenž nedávno dostal od moskevského patriarchy medaili – se stal fanouškem oligarchického velkokapitálu s ultrakonzervativní pravoslavnou ideologií, který Rusko ovládá.

Ani slovo o pracujících a jejich právech, zato plná důvěra ve velmocenskou politiku na základě domluvy USA a Ruska, která prý Evropě zajistí mír. Co vlastně Rusko dokáže Evropě zajistit, to jsme viděli na naší straně železné opony. Na té druhé straně je např. bývalá americká okupační zóna Bavorsko. Každý si může srovnat. Zejména pokud se týká sociálních výdobytků, platů pro obyčejné lidi, fungování práva a společenské koheze.

Konzervatismus zlikvidovala ultrapravice

28. 11. 2016

čas čtení 10 minut

Moderní populismus  v žádném případě nechce dát moc "lidu". Správným řešením je, aby volič "seděl pohodlně doma, díval se na televizi" (pokud možno na televizní okruhy, ovládané populisty) a nechal záležitosti státu Vůdci, který bude úspěšně "řídit stát jako firmu".

Konzervativci donedávna vždycky tvrdili, že jsou dospělí a rozumní a že jsou zárukou stability. Nyní však brexit, Trump a globální vzestup populismu vyvolali krizi konzervatismu. Poznáte, že je krize vážná, když vám muži a ženy, kteří se octli uprostřed ní, odmítají odpovědět na zásadní otázky. Dnešní konzervativci nechtějí říci, kdo jsou a co mají na mysli. Proměnili se ve vychytralé a úskočné manipulátory, kteří nechtějí přiznat, jaké je vlastně jejich politické přesvědčeni. Jak přiznal Boris Johnson, moderní konzervativci chtějí, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, píše Nick Cohen.

Když se jim to hodí, chovají se jako pragmatici, ale ta póza netrvá dlouho. Všude kolem sebe vidíte, jak konzervativci čichají vzduch a chytají vůni radikální pravice. Pokouší je nejsvůdnějším parfémem v politice - vůní moci. V Maďarsku, v Polsku, v Turecku, v Jižní Americe a nyní po Trumpově vítězství i v severní Americe přebírají moc populisté, kteří pohrdají kontrolními mechanismy liberálních demokracií. Přebírají moc a vypadá to, že si ji podrží.

Donald Trump zaútočil na přepočítávání volebních hlasů: "Miliony hlasovaly protizákonně"

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump ostře kritizuje rozhodnutí kampaně Hillary Clintonové přepočítat volební hlasy ve třech amerických státech. Tvrdí, že vyhrál prezidentské volby i co do početu voličských hlasů (ve skutečnosti zvítězila Hillary Clintonová o dva miliony hlasů), protože "musíte odečíst všechny ty miliony, které hlasovaly protizákonně". Trump pro toto tvrzení neposkytl žádné důkazy. Rozhodnutí přepočítat volební hlasy označil za "podvod" a jeho vysoká poradkyně Kellyanne Conwayová označila kandidátku Strany zelených Jill Steinovou a Hillary Clintonovou za "ubrečence" a "lidi, kteří neumějí prohrávat". Podrobnosti v angličtině ZDE

Toto prostě není pravda:

Kromě toho, že jsem obrovskou většinou zvítězil ve volebním kolegium, zvítězil jsem i v lidovém hlasování, pokud odečtete ty miliony lidí, které hlasovaly protizákonně

Jak strach ze smrti dělá z lidí pravičáky

28. 11. 2016

čas čtení 8 minut


Vlna teroristických útoků po celé planetě otřásla nejsilnějšími státy světa až do základu. V důsledku těchto tragických událostí a strašení politiků doufajících, že jich využijí, mají mnozí pocit blížící se existenciální hrozby, napsal kognitivní neurovědec Bobby Azarian.

Asadova armáda proniká do východního Aleppa

28. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí prchají z východního Aleppa. Mnoho z nich odváží Asadův režim autobusy. Syrská armáda proniká do oblastí, které ovládali vzbouřenci několik let.

Žena: "Žili jsme strašným životem. Byli jsme ponižováni. Viděli jsme smrt. Není chleb, nejsou potraviny, není cukr, nejsou cigarety. Nic."

Syrská státní média tvrdí, že uprchlo 1500 lidí, jiné zdroje říkají, že město opouští až 10 000 lidí. Syrská armáda ovládla ve východním Aleppu několik klíčových oblastí. Rozdělila území, ovládané povstalci a oslabila opoziční síly ve městě. K úspěšné ofenzívě došlo po intenzivním ruském a syrském leteckém bombardování. Desítky lidí byly usmrceny a zraněny. Vládní autobusy odvážejí lidi z města do vládou ovládaných, anebo do Kurdy ovládaných oblastí. Stovky rodin byly nuceny opustit své domovy. Ve východním Aleppu je stále ještě asi 250 000 lidí. K dispozici nejsou skoro žádné potraviny ani léky.

Muž: "Pekli jsme chleba z ječmene. Není pomoc, nejsou pracovní místa a nejsou peníze."

Dobytí Aleppa bude pro režim prezidenta Asada významným vítězstvím.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23836