Rekordní počet Dánů si nemůže dovolit Vánoce

30. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Charitativní organizace Dansk Folkehjælp (Dánská lidová pomoc) varovala, že prudce narostl počet lidí, kteří si nemohou dovolit slavit Vánoce.


Podle organizace se o pomoc zajímalo přes 20 000 rodin a téměř 14 000 si podalo formální žádost o finanční pomoc. Očekává se, že v příštích dnech tak učiní ještě mnoho jiných.

Vloni o stejnou pomoc požádalo 7 300 rodin, takže dosavadní letošní údaje již reprezentují šokující 85 % nárůst.

Organizace Dánská lidová pomoc tvrdí, že nárůst je "nesrovnatelně" největší, jaký zažila, a zastihl ji naprosto nepřipravenou.

"To nevypadá jako cokoliv, co jsme viděli dříve. Jsme překvapeni mnoha žádostmi, které jsme dostali a které budeme dostávat před uzávěrkou 1. prosince," prohlásil generální tajemník Klaus Nørlem.

Organizace sesbírala a rozdělila finanční pomoc rodinám v nouzi během svátků v posledních deseti letech. Její primární cílovou skupinu představují rodiče samoživitelé, kteří žijí z veřejných dávek.

Nørlem tvrdí, že s ohledem na zkušenosti z minulých let je velmi malá šance, že by dokázali pomoci všem, kdo to potřebují.

"Je zcela jasné, že bude rekordní počet rodin, jejichž pokus získat vánoční pomoc bude neúspěšný," dodal.

Vloni organizace dokázala pomoci jen 5 400 rodinám, zhruba třetině těch, kdo požádali letos.

Takřka polovina rekordního počtu žádostí je přímo ovlivněna reformou dávek v nezaměstnanosti známých jako kontanthjælp. Vláda zastropovala horní limit dávky, což vyústilo ve ztrátu rodin ve výši až 3 000 dánských korun (400 eur) měsíčně.

Orrganizace věnuje rodinám 1 500 dánských korun (200 eur) ve formě vánočního večeřového balíčku v hodnotě 500 korun a dárkových poukazů do obchodu s hračkami Fætter BR a obchodu se sportovním zbožím Sportmaster, každý v ceně 500 korun.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8152

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016